Jaké jsou výhody a nevýhody americké hypotéky

Ve srovnání se spotřebitelským úvěrem je výhodou americké hypotéky nižší úroková sazba (díky zástavě nemovitosti je riziko pro banku nižší a s ním i úrok), delší doba splatnosti (15 až 20 let) a možnost půjčit si poměrně vysokou částku.

Maximální výše neúčelové hypotéky se obvykle pohybuje okolo 70 % hodnoty zastavené nemovitosti. Některé banky mají současně nastavenu maximální výši půjčky i bez ohledu na hodnotu nemovitosti. Např. vlastníte-li nemovitost v hodnotě 10 miliónů korun, 70 % její zástavní hodnoty nemovitosti je 7 miliónů. Má-li však banka jako horní limit americké hypotéky např. 1 milión korun, více vám nepůjčí, i když cena zastavované nemovitosti je výrazně vyšší. Jak vysokou hypotéku vám banka poskytne, samozřejmě záleží také na vaší schopnosti úvěr splácet (bonitě).

Nevýhodou americké hypotéky může být skutečnost, že za půjčené peníze ručíte právě nemovitostí a v případě platební neschopnosti riskujete její ztrátu.

Úrokové sazby amerických hypoték začínají při roční fixaci přibližně na 5 % ročně. U pětileté fixace je běžný roční úrok 6 % až 7 %. Některé banky nabízejí i pevnou úrokovou sazbu platnou po celou dobu splácení hypotéky, obvykle od 7 % p.a. výše.

Pokud máte úrokovou sazbu americké hypotéky fixovanou, platí obdobný systém jako u běžných hypoték. Fixace mohou být na 1 rok, 3 roky, 4 roky, 5 let i 10 let a platí že, čím delší doba fixace, tím vyšší úroková sazba.

Nejen se zástavou nemovitosti, ale i s hypotékou jako takovou je spojena poměrně složitá agenda. Bance musíte doložit množství dokumentů a potvrzení. Počítejte také s relativně vysokými poplatky: za schválení žádosti (od 0,25 % do 1 % z výše úvěru) i za vedení úvěrového účtu (od 40 Kč do 150 Kč měsíčně, což při dvacetileté splatnosti může znamenat 36 tisíc Kč). Při neúčelovém použití nelze na hypotéku čerpat ani státní podporu, ani si odečítat úroky z daní. A to ani v případě, že byste půjčené peníze přece jen investovali účelově, tedy do bydlení. Na rozdíl od klasické hypotéky na bydlení je však u několika bank možné americkou hypotéku předčasně splatit bez sankčního poplatku.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

15. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

Své vklady ze zkrachovalé banky Sberbank CZ zatím získalo asi devět z celkem 15 tisíc věřitelů, a to v celkové výši 52,9 miliardy korun. Stále ale ještě zbývá vyplatit přes 1,9 miliardy... celý článek

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

14. 5. 2024 | Olga Skalková

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

V projektu sdílené sítě bankomatů brzy přibude přelomová novinka. Komerční banka, Moneta, Air Bank a UniCredit nabídnou svým klientům službu sdílených vkladů. Znamená to více možností,... celý článek

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

10. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

Popisné, oficiální, vtipné, ale i nemravné a urážlivé. Češi si zprávy pro příjemce při odesílání plateb oblíbili, potvrzují banky. Někdy ale může mít taková osobní zpráva v internetovém... celý článek

Okamžité platby v eurech spouští už třetí banka. Transakci nabízí zdarma

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Okamžité platby v eurech spouští už třetí banka. Transakci nabízí zdarma

Fio banka se jako třetí banka na českém trhu zapojuje do systému okamžitých plateb v eurech. Jejich odesílání i přijímání je zdarma, s výjimkou odchozí platby do zemí mimo Evropskou... celý článek

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services