Hypotéky jsou konečně dostupnější

Alena Urubková | 11. 4. 2002
PROGRES, nový typ hypotečního úvěru, který od dubna nabízí fyzickým osobám Českomoravská hypoteční banka (ČMHB), otevírá zcela nové možnosti pro mladé lidi do 36 let. Budou si totiž moci pořídit vlastní byt, pozemek, nebo dům, i když prozatím nemají dost peněz.

Podstata hypotéky PROGRES spočívá v tom, že klienti platí zpočátku splátky přibližně o 25 % nižší než při standardní hypotéce, které se pak postupně zvyšují. To znamená, že ten, kdo dnes na standardní splátky nemá dost peněz, může si bydlení s hypotečním úvěrem PROGRES dovolit. Ani zvýšené splátky v budoucnu nejsou problémem, protože jejich růst bude kompenzován růstem nominálních mezd.

PROGRES pomůže mnoha rodinám

Progres umožní rodinám bydlet bez několikaletého šetření ve vlastním bytě, nebo domě a zároveň lépe zvládnout jednotlivé splátky. U průměrné rodiny je měsíční navýšení rodinného rozpočtu o několik tisíc korun díky hypotéce Progres možností, jak si pořídit vlastní bydlení. Pokud jde o příjmově vyšší kategorie, tito lidé si mohou zase díky této hypotéce dovolit například lepší vybavení. Konkrétní výhody hypotéky PROGRES si lze ukázat na následujícím příkladě. V případě hypoteční půjčky ve výši jednoho milionu korun standardní měsíční splátka činí zhruba 7 800 Kč. U progresivní splátky klient začíná se splátkami na přibližně 5 900 Kč a končí na 11 500 Kč. Jeho nominální mzda však mezitím při uvažované konzervativní čtyřprocentní valorizaci stoupne například z 15 000 Kč na zhruba 31 603 Kč.

Kdo, co a za jakých podmínek

Hypoteční úvěr PROGRES je určen pro fyzické osoby - občany do 36 let. Zajištění tohoto úvěru je vždy požadováno zástavním právem k nemovitosti.. Minimální výše hypotečního úvěru činí 200 000 korun a maximální výše 3 000 000 Kč. Čerpání hypotečního úvěru může být jednorázové, nebo postupné, avšak vždy bezhotovostní. Splatnost úvěru je 20 let, splátkový režim měsíční. Úroková sazba je pevná na pět let. Výše splátky je fixována vždy na jeden rok. Pro následující období se splátka zvyšuje o pevný koeficient růstu. Po období, kdy se nemění úroková sazba, se nemění ani koeficient růstu.

Progresivní splátky, progresivní přístup

Progresivní splácení hypotečního úvěru PROGRES umožňuje poskytnout úvěr zejména mladým žadatelům. Na začátku profesní kariéry totiž mají obvykle nižší příjmy, a proto nemají přístup ke klasickým hypotečním úvěrům. PROGRES má však řadu dalších výhod, mezi něž patří nárok na odpočet úroků od základu daně z příjmu a v případě výstavby nové bytové jednotky nárok na státní finanční podporu. Na prvním místě však vždy budou stát možnost bydlet hned bez několikaletého spoření a spolehlivost a výhodnost investice.

Více informací na ČMHB

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services