Jak fungují některá životní pojištění

Rizikové pojištění pro případ smrti

Rizikové životní pojištění není příliš rozšířené a ani pojišťovny ho nijak nepreferují. Na rozdíl od kapitálového životního pojištění neobsahuje spořicí složku a pojištěný je pojištěn pouze pro případ jakékoli smrti v rámci všeobecných pojistných podmínek.

Z praktického hlediska má význam pro dvě skupiny lidí. Tou první jsou klienti, kteří mají velmi omezené finanční možnosti, které mohou do životního pojištění investovat, ale přesto si uvědomují svoji odpovědnost vůči svému okolí. Druhou skupinou jsou ti, kdo si jsou vědomi své zodpovědnosti, ale mohou investovat finanční prostředky, které v případě kapitálového životního pojištění tvoří kapitálovou rezervu, jiným a pro ně výnosnějším způsobem.

Dočasné pojištění pro případ smrti

Je poměrně rozšířené, což je dáno jeho účelem. Z hlediska pojistné ochrany je shodné s rizikovým pojištění pro případ smrti. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že se sjednává na kratší pojistnou dobu, tedy na 1 rok až na 20 let. U tohoto pojištění rozeznáváme dvě varianty, a to podle vývoje výše pojistné částky v čase:

  1. pojištění se snižující se pojistnou částkou,
  2. a pojištění s konstantní pojistnou částkou.

Praktické využití obou variant je shodné, ve většině případů slouží pro dočasné zvýšení pojistné ochrany klienta v době zvýšení jeho závazků, například při čerpání úvěru. Rozdíl je pouze v tom, že vzhledem ke snižující se pojistné částce u varianty a) má tato varianta nižší pojistné.

Některé pojišťovny umožňují si toto pojištění sjednat k již existující pojistné smlouvě, nejčastěji kapitálového charakteru. Tato dočasná životní pojištění poté označujeme jako připojištění a pro klienta mají tu výhodu, že takto zvýšená pojistná ochrana je levnější, než kdyby byla sjednána nová, samostatná pojistná smlouva.

Pojištění pro případ smrti nebo dožití - kapitálotvorné, kapitálové živ. pojištění

Nejrozšířenějším životním pojištěním je právě kapitálové. To proto, že dokázalo v sobě skloubit dvě základní funkce. Zajištění okolí pojištěného v případě tragické události a poměrně efektivní formu dlouhodobého spoření.

V České republice existuje několik stovek různých variací tohoto pojištění. Vzhledem k této skutečnosti nelze detailně popsat všechny variace, které na našem trhu jsou, ale velkou většinu kapitálových životních pojištění lze specifikovat podle tří základních kritérií:

  1. Doba trvání pojistky.
  2. Počet pojištěných a jejich vzájemný vztah.
  3. Vývojová varianta.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

8. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ, Martin Vlnas

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

Pojištění dlouhodobé péče není v Česku úplnou novinkou, ale Simplea přichází s důvtipnou inovací. Zákazníkům nabízí v případě potřeby buď peníze, nebo záruku místa v zařízení pro dlouhodobou... celý článek

Není výjimečné, když cena odtahu přesáhne hodnotu auta, říká expert pojišťovny

4. 7. 2024 | Radim Zelený

Není výjimečné, když cena odtahu přesáhne hodnotu auta, říká expert pojišťovny

Porouchalo se auto? No tak půjde do servisu, chvíli to bez něj přežijeme. Jenže tohle si nemůže říct každý. Co když ho potřebujete denně? Co když klekne cestou na dovolenou? Václav... celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Jak se pojistit do zahraničí: dvacka na den versus léčba za miliony

30. 5. 2024 | Lucie Weissová | 1 komentář

Jak se pojistit do zahraničí: dvacka na den versus léčba za miliony

Letní cesty za dobrodružstvím se blíží. Většina lidí je přežije bez větší úhony, jenže spolehnout se na to nedá. Jak správně nastavit cestovní pojištění, radí Jana Konvalinová z Kooperativy. celý článek

Partners Financial Services