Dejme jistotu našim dětem - třeba životním pojištěním

Pro kohoJak dlouhoRizikoVýkonnostLikvidita
rodiče a příbuzní dětí ve věku 0 - 17 let5 - 20 letnízkéstřednínízká

Cílem je vytvoření úspor pro dítě a současně jeho pojištění pro případ ztráty jednoho či obou rodičů. Varianty jednotlivých pojišťoven se liší v detailech, princip však zůstává stejný. Pojištění může dítěti sjednat kdokoli několik týdnů až měsíců (podle podmínek pojišťovny) po narození dítěte. Současně s dítětem může být pojištěn jeden nebo oba rodiče.

Ten, kdo sjednal pojištění, platí v pravidelných intervalech pojistné (tzv. lhůtní pojistné), případně může složit pojistné najednou. Stane-li se v době platnosti smlouvy pojištěný rodič invalidním či zemře, začne pojišťovna vyplácet dítěti důchod, navíc na sebe přebírá povinnost platit pojistné. Poté, co dítě dosáhne 18 let (či vyššího věku stanoveného ve smlouvě), je mu vyplacena pojistná částka zvýšená o podíly na výnosech. Další možností je renta vyplácená po stanovené období.

TIP:
  • Bezdětná tetička sjedná životní pojištění pro svoji neteř a její matku. Dítě se narodilo v tomto roce a pojistná smlouva se uzavírá na osmnáct let a na pojistnou částku sto tisíc korun. Tetička platí měsíčně čtyřsetkorunové pojistné. Osmnáct let poté, co byla uzavřena smlouva, bude neteři vyplaceno sto tisíc korun plus podíly na výnosech. Pokud by v průběhu smlouvy došlo k úmrtí matky dítěte, začne pojišťovna neteři vyplácet dvě procenta z pojistné částky měsíčně (v našem případě dva tisíce korun), a to až do jejích osmnáctých narozenin. Součástí pojištění je i úrazové připojištění dítěte, ze kterého je poskytováno plnění v případě úrazu či smrti dítěte.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

Průměrný důchod se od ledna 2025 zvedne v průměru o 356 korun, překročí tak hranici 21 tisíc korun. Začnou také platit nová pravidla, která mění výpočet valorizace penzí.

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

3. 7. 2024 | Filip Hampl | 7 komentářů

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

Při porovnání doplňkového penzijního spoření s dlouhodobým investičním produktem hraje roli nejen státní příspěvek a daňové úlevy, ale také poplatky, šíře nabídky nebo předpokládaný... celý článek

Partners Financial Services