Analytici

Obchodníci s cennými papíry, penzijní a podílové fondy, banky i pojišťovny zaměstnávají ve svých řadách tisíce investičních profesionálů zvaných akcioví analytici. Ti mají za úkol provádět analytický výzkum akciového trhu, hodnotit vývoj ekonomiky, jednotlivých odvětví a společností, s jejichž akciemi se obchoduje, a na základě svých znalostí a zkušeností nalézat vhodné investiční příležitosti a vydávat investiční doporučení.

Mezi těmito analytiky lze rozlišit tři skupiny: sell-side analysts, kteří jsou zaměstnanci mezinárodních investičních bank a makléřských firem, a jejichž úkolem je provádět podrobné a důkladné rozbory jednotlivých společností a vydávat investiční doporučení individuálním i institucionálním klientům; buy-side analysts, kteří jsou zaměstnanci institucí kolektivního investování jako jsou podílové a penzijní fondy, a kteří buďto provádějí vlastní výzkum jednotlivých společností nebo mají přístup k analýzám sell-side analytiků. Sami pak vytvářejí zprávy pro portfolio manažery, kde uvádějí svá investiční doporučení. A konečně nezávislé analytiky ("independent analysts" nebo "indies"), kteří pracují pro firmy specializované na výzkum akciového trhu, a jejichž klienty jsou často i samotné makléřské firmy, případně jednotlivci.

Akcioví analytici vydávají ve svých zprávách zpravidla investiční doporučení. Ta mají být vodítkem pro investory při rozhodování o investičních příležitostech. Škály investičních doporučení se přitom mezi jednotlivými makléřskými domy či investičními bankami liší. Existují však tři základní, a to "Koupit" (Strong Buy, Buy), "Držet" (Hold, Neutral), a "Prodat" ("Sell", "Strong Sell"), kdy analytik zaujímá jednoznačné stanovisko. Vedle toho mohou existovat i doporučení "Přikoupit" ("Moderate Buy", "Accumulate", "Outperform") a "Částečně odprodat" či "Redukovat" ("Moderate Sell", "Underperform", "Weak Hold"), kdy se analytik domnívá, že trend růstu či poklesu ceny akcie bude nějakou dobu ještě pokračovat a tak se přiklání více k nákupu či prodeji. Protože analyzování pohybu cen akcií je časově náročná činnost, zaměřují se makléřské firmy či investiční banky obvykle pouze na omezený okruh akciových titulů. Vždy potom oznamují, pokud začnou nebo přestanou některý titul analyticky sledovat a hodnotit (Initiate/Drop Coverage).

Kromě investičních doporučení sestavují analytici i odhady zisků společností. Jde o čtvrtletní, pololetní a roční odhady zisku na akcii, které se tito analytici domnívají, že společnosti vykáží ve svém účetnictví. Na základě odhadů skupiny analytiků se potom sestavují průměrné (konsensuální) odhady, což mají na starosti specializované agentury jako First Call či Reuters. V případě, že společnosti vykáží lepší hospodářské výsledky než činí průměrné odhady zisků analytiků, ceny jejich akcií na burze či mimoburzovním trhu vzrostou a naopak.

Problematická pozice akciových analytiků, zejména těch zaměstnaných u velkých investičních bank a makléřských domů, spočívá ve dvou skupinách klientů, které tyto instituce obsluhují. Na jedné straně jsou zde individuální investoři, jejichž cílem je nalézat vhodné investiční příležitosti a zhodnotit své peníze. Na druhé straně je zde skupina podnikových klientů, pro něž tyto instituce provádějí různé transakce, například emise akcií či fúze a akvizice. Vzniká zde potom konflikt zájmů, kdy se investiční banky snaží na jedné straně co nejlépe provést transakci, například co nejlépe umístit emisi akcií, a na druhé straně by měly dát investorům nezávislá doporučení týkající se hospodaření svých podnikových klientů. I toto však lze ošetřit striktními zásadami uvnitř investičních bank, jejichž plnění ovšem závisí především na managementu a zaměstnancích těchto institucí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

12. 8. 2024 | Martin Mašát

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v červenci, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

10. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

Bitcoin byl nejlevnější za poslední půlrok a poradci Morgan Stanley ho smí nabízet klientům. V Brazílii mají ETF na solaně, Ripple zaplatí pokutu „jen“ 125 milionů dolarů a Černá Hora... celý článek

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

5. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

Světové akcie začaly nový týden prudkým propadem. Podle analytiků jde o největší propad za poslední roky. Nevyhnul se ani bitcoinu a dalším kryptoměnám. 

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

3. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

Američtí politici se předhánějí ohledně bitcoinů ve strategických rezervách. Náročnost těžby bitcoinu je na nových maximech, etherová ETF mají za sebou první týden a vydavatel USDT... celý článek

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

28. 7. 2024 | Tomáš Krause

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF už se obchodují, ta bitcoinová lámou rekordy a rostou šance na ETF solany. Ferrari za bitcoin koupíte už i v Evropě a krypto byznys chce znát názory Kamaly Harris. Je tu... celý článek

Partners Financial Services