Daňové otázky penzijního připojištění

Založením penzijního připojištění můžete snížit svůj daňový základ. I zaměstnavatelé mohou příspívat levněji, než by vypláceli vyšší mzdy. Ovšem na druhé straně jsou i výplaty zatíženy daní. Sazba je dána "systémotvorností" výplaty, jakou si klient zvolí.

Daňové výhody

Daňové úlevy lze rozdělit do 3 kategorií podle toho, kdo onu výhodu přímo využívá, tedy kdo je od platby daně osvobozen. Jsou to:

  • Daňové úlevy zaměstnanců
    Od daně z příjmu jsou osvobozeny příspěvky zaměstnavatele poskytované zaměstnancům, a to až do výše 5 % vyměřovacího základu zaměstnance pro výpočet srážek na sociální zabezpečení. Přeloženo do češtiny: to, co dostanete od zaměstnavatele, se nezdaňuje, pokud to nepřekročí uvedenou mez.
  • Daňové úlevy pro všechny účastníky penzijního připojištění
    Daňovou úlevou, která se týká kromě zaměstnanců i osob samostatně výdělečně činných, je možnost snížení daňového základu až do výše 12 000 Kč ročně. Částka, kterou lze odečíst od zdaňovacího základu, se rovná úhrnu příspěvků zaplacených účastníkem ­ poplatníkem daně na zdaňovací období, sníženému o 6 000 Kč. 
  • Daňové úlevy zaměstnavatelů
    Zákon umožňuje zaměstnavatelům započítat příspěvek na penzijní připojištění zaměstnanců do nákladů, a tím si snížit daňový základ. Výše možného odpočtu je stanovena až do výše 3 % vyměřovacího základu zaměstnance pro výpočet srážek na sociální zabezpečení. Ona 3% hranice je proto také nejčastějším stropem, který zaměstnavatelé v praxi svým zaměstnancům nabízejí.
Příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění zaměstnanců až do výše pěti procent hrubé mzdy se nezdaňuje.

Daňové povinnosti

Rozhodující pro výši a předmět zdanění je, jakou formu výplaty peněz zvolíte. Pokud se rozhodnete peníze čerpat prostřednictvím pravidelně vyplácené penze, podléhá zdanění jen ta část penze, která odpovídá výnosům. Týká se to výnosů z příspěvků placených účastníkem, zaměstnavatelem i ze státních příspěvků. Výnosy jsou zdaněny sazbou 15 %. Jde o analogický princip jako u zdanění příjmů nebo úroků. Podíl odpovídající výnosům se stanoví na základě průměrné délky života podle údajů ČSÚ.

Rozhodnete-li se vybrat veškeré svoje peníze formou jednorázového vyrovnání, budou do zdanitelné části započítány nejen veškeré výnosy, ale i příspěvky zaměstnavatele. Najednou neplatí, že příspěvky zaměstnavatele nejsou zdaněny. Zaměstnanec - klient penzijního fondu je v případě jednorázového vyrovnání musí zdanit. Sazba daně je v tomto případě rovněž 15 %. Zákonodárce tak demonstruje, že se mu jednorázová vyrovnání příliš nezamlouvají. Motivuje lidi, aby své peníze raději užívali pravidelně.

Předčasné ukončení se vypořádává pomocí odbytného. Takto zaniká nárok na státní příspěvek a i výnos z něj. Více o odkupném najdete zde. Další postih ze strany státu za toto nerozumné chování však přichází v podobě další daně s vyšší sazbou. Daň platíte podobně jako u jednorázového vyrovnání z příspěvku zaměstnavatele a z veškerých výnosů. Sazba daně se v tomto případě zvyšuje na 25%.

Při využívání výše zmíněné daňové výhody (možnost odečíst až 12 tisíc Kč ročně) mějte na paměti, že když se rozhodnete peníze z penzijního fondu předčasně vybrat (tzn. nedodržíte podmínku 60 a 60, tedy 60 měsíců spoření a dosažení věku nejméně 60 let), budete muset všechny tyto daňové úspory zahrnout do základu daně a zaplatit z nich daň. Především v případě, že by to bylo za dlouhou dobu, může jít o značnou sumu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2012 11:33, Alena

Mám penzijní připojištění ,penzijní plán číslo 2, to znamená možnost výběru peněz již v 50 letech. Daňové odpočty jsem využívala po celou dobu v plné výši. Je mi 55 let. Mohu vybrat své peníze, aniž bych musela dodanit uplatněné slevy na dani?

+153
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services