Daně a životní pojištění

Daně a životní pojištění

Právní úpravu najdete v zákoně 586/1992 Sb. o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů. Problematiku vztahu daní a životního pojištění lze rozdělit do těchto tří skupin:

1) Podmínky snížení daňového základu o zaplacené pojistné

Snížit daňový základ si můžeme o:

  • běžné pojistné zaplacené ve zdaňovacím období (kalendářním roce)
  • jednorázové pojistné rozpočítané na zdaňovací období podle délky trvání pojištění s přesností na dny

na soukromé životní pojištění (pojištění pro případ dožití nebo pro případ smrti nebo dožití nebo na důchodové pojištění), jsou-li splněny tyto podmínky:
  • daňový poplatník je totožný s pojistníkem i pojištěným
  • výplata plnění je sjednána minimálně po 60 měsících a nejdříve v roce dosažení věku 60 let pojištěným.

Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby jeho trvání nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a částky, o které si klient snížil daňový základ, se stávají příjmem ve zdaňovacím období, kdy k této události došlo. (§15 odst. 13) příslušného zákona.)

2) Placení pojistného zaměstnavatelem

Pojistné zaplacené zaměstnavatelem na soukromé životní pojištění zaměstnance je osvobozeno od daně z příjmů do výše 12 000 Kč ročně, je-li smlouva sjednána zaměstnancem jako pojistníkem a je-li sjednána výplata pojistného plnění až po 60 kalendářních měsících a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let.(viz §6 odst. 9), písm. v)) Zároveň je toto pojistné do výše 8 000 korun ročně pro zaměstnavatele nákladem vynaloženým na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů, tj. daňově uznatelným nákladem. (§24 odst. 2), písm. zo))

3) Zdanění plnění a jiných příjmů ze životního pojištění

Plnění ze soukromého životního pojištění nebo jiného příjmu z pojištění osob, který není pojistným plněním a nezakládá zánik pojistné smlouvy (například mimořádný výběr nebo odkup), snížené o zaplacené pojistné, se daní 15 % srážkou ihned při výplatě pojišťovnou. Výjimkou je příjem při předčasném zrušení soukromého životního pojištění ve formě odbytného, které se po snížení o zaplacené pojistné daní sazbou 25 % při výplatě pojišťovnou. (§36 odst.2 písm. c), d))

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Daňové úlevy na pomoc Ukrajině se prodlouží

18. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Daňové úlevy na pomoc Ukrajině se prodlouží

Ministerstvo financí potvrdilo, že chce prodloužit daňové úlevy na pomoc Ukrajině až do roku 2026, a to ve stejném rozsahu jako za rok 2022 a 2023.

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

10. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před novým trikem online podvodníků. Tentokrát jde o zprávy, které rozesílají na aplikaci WhatsApp spolu s odkazem na fiktivní web, kde se... celý článek

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

26. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května. Pokud její výše v jednom kraji přesáhne 5000 korun, lze ji uhradit ve dvou splátkách – tu druhou do 30. listopadu.

Ještě měsíc práce na stát. Den daňové svobody bude o dva dny dřív

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ještě měsíc práce na stát. Den daňové svobody bude o dva dny dřív

Den daňové svobody letos podle Liberálního institutu připadá na 11. června, o dva kalendářní dny dříve než loni. Do té doby, tedy 162 dní, pracují lidé v Česku pouze pro stát.

Partners Financial Services