Reakce KB na článek O vykradených účtech Komerční banky a (ne)bezpečnosti elektronického podpisu"

Pavel Slavík | 6. 9. 2006

Změny v zabezpečení internetového bankovnictví se v minulých dnech staly námětem mnoha článků a diskusí. V této souvislosti se objevily i některé nepřesné informace, a proto bych rád poskytl bližší popis změn, ke kterým Komerční banka přistoupila. Tyto informace jsou samozřejmě veřejně přístupné a banka je nikdy netajila. Nejde tedy o to, že bych chtěl dodatečně poskytovat informace, které nebyly k dispozici, ale dovolím si veřejně přístupná data sumarizovat.

Bezpečnost internetového bankovnictví si můžeme představit jako články jediného řetězu:

  • systémy banky
  • prostředí a pravidla komunikace mezi klientem a bankou
  • prostředí klienta.

Je zřejmé, že pevnost celého řetězu je přímo úměrná síle a pevnosti jeho jednotlivých článků. Banka přitom musí věnovat pozornost všem třem článkům a to je práce, která nikdy nekončí, tak jako nikdy nekončí snaha hackerů některý z těchto dílů oslabit a narušit.

Ochrana vnitřních bankovních systémů neselhala, ale události posledních dnů ukázaly, že zranitelné může být zajištění prostředí klientů. Dobře víme, že v současném internetovém prostředí není pro klienty jednoduché efektivně chránit svůj počítač, data v něm uložená, a to včetně souborového osobního certifikátu. Také proto naši zákazníci dostávali tzv. desatero bezpečného používání internetového bankovnictví, které je přístupné i na našich webových stránkách.

Abychom snížili rizika související s používáním internetového bankovnictví, zavedli jsme ke stávajícím opatřením další nové prvky. Použití služby Mojebanka nyní stojí z pohledu bezpečnosti na těchto principech:

  • elektronický podpis aktivních operací - osobní certifikát klienta uložený v souboru nebo na čipové kartě
  • autorizační SMS kód pro doplňkové ověření totožnosti majitele osobního certifikátu v souboru
  • informace o posledním přihlášení klienta do aplikace Mojebanka
  • možnost poskytování informací o provedených finančních transakcí (prostřednictvím e-mailu, SMS nebo faxu)
  • možnost nastavení denních limitů pro finanční operace
  • zefektivnění interního monitoringu přihlášení a transakcí
  • efektivní systém řešení mimořádných událostí
  • bezplatná klientská linka internetového bankovnictví dostupná 24 hodin denně
  • zlepšení informovanosti klientů o ochraně citlivých dat (viz>www.kb.cz)

Nejvýznamnější změnou, která zároveň vyvolala živé diskuse, je zavedení autorizačního SMS kódu pro doplňkové ověření totožnosti majitele osobního certifikátu v souboru. Objevily se i spekulace o tom, že KB tímto krokem zpochybňuje bezpečnost elektronického podpisu.

Elektronický podpis je prvkem, který KB ve svých systémech nadále využívá. Slouží ve smyslu zákona k jednoznačnému ověření totožnosti podepsané osoby - majitele osobního certifikátu. Právní povaha elektronického podpisu je zcela nezpochybnitelná. Je však založená na tom, že majitel osobního certifikátu dodržuje zákonné povinnosti a nakládá s ním tak, aby nemohl být zneužit neoprávněnou osobou.

Ověřili jsme si, že v internetovém prostředí není pro klienty vždy jednoduché se na dodržení této povinnosti neustále soustředit, a proto jsme jim nabídli další, dodatečný bezpečností prvek. Nově zavedený autorizační SMS kód umožňuje bance doplňkově ověřit totožnost majitele osobního certifikátu, zjistit zda tento není právě zneužíván a zároveň informovat klienta o pokusu uskutečnit transakci s jeho elektronickým podpisem.

Jak už jsem uvedl, boj s počítačovou kriminalitou nikdy nekončí a proto ani pro banku nekončí práce na dalším zlepšování internetového bankovnictví, ať už jde o jeho zabezpečení či o kvalitu jednotlivých služeb, které klientům prostřednictvím přímých kanálů poskytujeme.

Mojmír Prokop, vedoucí pro Přímé bankovnictví KB

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banky, internet, kód, komerční banka, riziko

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services