Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 20. 3. 2007
Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada
Pražská burza první polovinu týdne oslabovala, na týdenní dno se dostala ve středu. Ve čtvrtek a pátek vyrovnala ztráty jen částečně, index PX tedy zavíral o 1,9 % níže než před týdnem. Také hlavní americké indexy zakončily týden v červených číslech. Nedařilo se ani německým akciím, ty klesaly ve čtyřech z pěti obchodních seancí. Index ZEW ekonomické nálady ovšem překonal odhady ekonomů a dostal se na nejvyšší hodnotu od minulého července.


Česká republika

Obchodování na pražské burze se neslo v nervózním duchu. Akcie v úvodu týdne oslabovaly. Nejsilnější prodejní tlak byl znát ve středu, kde také nastalo týdenní minimum a kdy akcie oslabily o více jak 2 %. V závěru týdne se ztráty částečně korigovaly a index PX (profil, názory) zavřel slabší o 1,9 %. Po serii nových doporučení se nejméně dařilo akciím rakouské Erste Bank (profil, názory), která oslabila o 3,8 %. Výrazněji v záporu skončil i Philip Morris (profil, názory). Proti proudu šla developrská ECM (profil, názory), která posílila o 7,8 % díky novému doporučení od Wood. Zentiva (profil, názory) přidala více jak 4 % a pokračovaly nákupy ze stran investorů, kteří pozitivně hodnotí vstup na turecký trh díky akvizici tamní společnosti.


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 674,70 1 643,2 - 1,9

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průmyslové ceny vzrostly v únoru v meziměsíčním srovnání o 0,5 %, v meziročním porovnání jsou silnější o 3,2 %. Analytici očekávali pomalejší růst cen.
  • Stavební výroba v lednu díky teplému počasí v meziročním porovnání vzrostla a velmi silných 29,2 %.
  • Průmyslová výroba v lednu vzrostla o 9,8 % v meziročním srovnání. Očekával se růst pouze o 6 %. Ekonomika nadále potvrzuje svoji sílu.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME (profil, názory)
16/3: Tuzemský broker Atlantik FT zvýšil doporučení pro mediální skupinu na "držet" z předchozího "prodávat". Cílová cena byla stanovena na 84,3 USD (cca 1 788 Kč).

ECM (profil, názory)
14/3: Developerská společnost plánuje vydat pětileté dluhopisy s pohyblivým kuponem v celkovém objemu 2 mld. Kč. Sazba bude odvozena od PRIBORu, manažerem emise bude Česká spořitelna.
14/3: Wood & Copany začala pokrývat akcie developerské společnosti. Úvodní doporučení je stanoveno na "kupovat" s cílovou cenou 2 312 Kč.

Erste Bank (profil, názory)
15/3: UBS zvýšila cílovou cenu pro rakouskou banku na 53 EUR (cca 1 451 Kč) z předchozích 50 EUR. Doporučení bylo ponecháno na "redukovat".

ČEZ (BACEZ)
14/3: Ministerstvo financí navrhne vládě pravděpodobně variantu, při které bude prodám 7% balík akcií přes burzu. Je možné, že vláda bude diskutovat i o jiných variantách. Státní rozpočet počítá zhruba s výnosem cca 30 mld Kč.
16/3 V rámci ekologického plánu firma chce snížit emise oxidu uhličitého o 15 % do roku 2020. Plánuje zvýšit objem výroby z obnovitelných zdrojů na trojnásobek a díky investicím v zahraničí přispět k úspoře nejméně 30 mil. tun emisí oxidu uhličitého. V rámci ekologického plánu bude do roku 2010 nutné proinvestovat 17 mld. korun.

Zentiva (profil, názory)
16/3: Analytici Erste Bank/ČS zvedají doporučení na "kupovat" z předchozího "akumulovat". Cílová cena byla zvýšena na 1 650 Kč z 1 460 Kč. Důvodem je akvizice turecké firmy Eczacibasi.

Co se stane - očekávané události

  • 19/3 Maloobchodní tržby
  • 20/3 Výsledky hospodaření Pegas
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Americké akcie v uplynulém týdnu vykazovaly známky vysoké volatility. Hlavní indexy zakončily týden v červených číslech. Index Dow Jones (profil, názory) ztratil 1,3 %. V průběhu středečního obchodování se dostal pod hranici 12 000 bodů. V rámci této seance byla nervozita asi nejpatrnější, když po úvodním poklesu trhů o více jak 1 % se v polovině dne sentiment otočil a trh zavíral výrazně v plusu. Trh bedlivě sledoval makroekonomické ukazatele. Výrobní ceny a ceny spotřebitelů rostly rychleji, než se očekávalo, a snižování sazeb se tak opět komplikuje. Kladné zhodnocení mezi komponenty DJ se hladaly těžko, výjimkou byl například Boeing (profil, názory) nebo 3M.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 276 12 110 - 1,3
Nasdaq
(profil, názory)
2 387 2 372 - 0,6
S&P 500
(profil, názory)
1 402 1 387 - 1,1

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Tržby amerických maloobchodních prodejců v únoru vzrostly jen o 0,1 % a zklamaly tak očekávání analytiků, kteří předpokládali, že porostou o 0,3 %. Pokud odečteme tržby z prodeje motorových vozidel a benzínu, dostaneme pokles tržeb o 0,3 %, což je největší propad od dubna 2004.
  • Velkoobchodní ceny v únoru neočekávaně poskočily o +1,3. Ekonomové v průměru očekávali růst PPI o +0,6 %. Výrobní ceny mimo jídla a energií přidaly +0,4 %, 2x více než se čekalo.
  • Spotřebitelské ceny v americké ekonomice se v únoru zvýšily o +0,4 %, taženy hlavně cenami energií, jídla a tabákem. Jádrové ceny se zvýšily o +0,2 %. Růst CPI byl očekáván ve výši 0,3 %, data jsou tedy horší, než čekal trh. Jádrová inflace je v souladu s očekáváním. V uplynulém roce se spotřebitelské ceny zvýšily o +2,4 % ve srovnání s předchozím rokem, zatímco jádrová inflace byla o +2,7 % vyšší.

Co se stane - očekávané události

  • 21/3 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 22/3 Leading Indicators

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 12/3: UnitedHealth Group Inc., největší americká zdravotní pojišťovna, kupuje za 2,6 mld. USD Sierra Health Services Inc.(profil, názory). Akcionáři Sierry, společnosti která podniká v oboru zdravotní péče zejména na rychle se rozvíjejícím americkém jihozápadě, obdrží 43,50 USD na akcii, tedy 21 % prémii oproti pátečnímu closu. Transakce je pokračováním expanzní politiky, kterou zahájil bývalý výkonný ředitel UnitedHealth William McGuire.
  • 6/3: Společnost Juniper Networks Inc. (profil, názory), světově druhý největší výrobce vybavení pro internetový tok dat, vykázal ztrátu 1 mld. USD za rok 2006 kvůli nákladům spojených s opcemi. Juniper, který kvůli vyšetřování opcí zpozdil uveřejnění výsledků, tak dosáhl ztráty 1,76 USD na akcii. V roce 2005 firma vydělala 350,1 mil. USD (58 centů na akcii).
  • 12/3: Společnost Boeing Co. (profil, názory) získala zakázky na výrobu letadel pro přepravu lidí ve třech oddělených transakcích, dosahující hodnoty okolo 4,6 mld. USD. Výrobce letadel obdržel objednávku od Aviation Lease & Finance Co. v hodnotě 2,26 mld. USD na výrobu 18 letadel, z toho 12 typu Dreamliner. 10 letadel typu 747 dodá ruskému přepravci Volga-Dnepr, zatímco Continental Airlines Inc. si objednaly dalších 5 letadel typu 787-9. Boeing tak má k dnešnímu dni 475 závazných objednávek na letadla 787.
  • 13/3: Největší výrobce polovodičů do mobilních telefonů na světě, Texas Instruments (profil, názory), oznámil své odhady pro 1Q, které zaostaly za očekáváním analytiků. Nynější odhady zisku se pohybují kolem 29-33c/a.
  • 13/3: Výrobce ručních zbraní, Smith & Wesson Holding Corp., zvýšil ve 3QFY čistý zisk na 1,5 mil. USD (4 c na akcii) z loňských 1,1 mil. USD (2 c). Tržby dosáhly 53,9 mil. USD. Analytici očekávali zisk 4 c při tržbách 51 mil. USD. Pro FY08 pak společnost očekává čistý zisk 60 c/a (vs. odhady analytiků 59 c/a).
  • 14/3: Automobilka General Motors Corp. (profil, názory) vykázala za 4Q zisk ve výši 950 mil. USD. Zisk tak vzrostl na 1,68 USD na akcii, z předchozí ztráty 6,6 mld.USD. Výnosy však poklesly o -1 % na 51,2 mld. USD. Firma zaznamenala druhý kvartální zisk za uplynulé 2 roky, když se CEO firmy podařilo snížit výdaje.
  • 15/3: Investiční skupina Bear Stearns Cos. vykázala za fiskální 1Q nárůst zisku o +7,7 % na 553,7 mil. USD (3,82 USD na akcii) z předchozích 514,22 mil. USD (3,54 USD na akcii) o rok dříve. Čisté výnosy vzrostly za období končící 28. února na 2,48 mld. USD z předchozích 2,19 mld. USD. Analytici v průměru očekávali zisk 3,8 USD na akcii při výnosech 2,48 mld. USD.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Německá burza v tomto týdnu ztrácela, když hlavní index DAX30 (profil, názory) zavíral v pátek slabší o 2,1 %. Akcie klesaly ve čtyřech z pěti obchodních seancí. Pouze díky silnému čtvrtečnímu růstu nebyl výsledek ještě horší. Investoři podléhali spíš globální atmosféře a ani lepší index ZEW nepřinesl do jejich řad moc optimismu. Akcie tour operátora TUI klesly o více jak 7 %, což byl nejhorší výsledek z komponentů DAXu. Výraznější pokles zaznamenal i ThyssenKroupp a Deutsche Post.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 717 6 580 + 1,7

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index ZEW ekonomické nálady překonal odhady ekonomů a dostal se na hodnotu 5,8. Přitom se čekalo měření kolem 3,2. Důvěra německých investorů v ekonomiku dosáhla v březnu nejvyšší hodnoty od minulého července.
  • Německá inflace neočekávaně v únoru zrychlila, důvodem je zvýšení daní, které se promítlo do nárůstu maloobchodních cen. Míra inflace vzrostla na 1,9 % z předchozích 1,8 % v lednu. Spotřebitelé omezili výdaje poté, co DPH byla zvýšena na 19 % z předchozích 16 %. Ačkoli inflace v Eurozóně zůstává pod cílem ECB, stále se objevují signály,že ECB bude nadále zvyšovat úrokové sazby.

Co se stane - očekávané události

  • 20/3 Produkční ceny

Vývoj titulů na německém trhu

  • 12/3: Linde, největší světový producent průmyslových plynů, prodává za 685 mil. EUR divizi, která vyrábí vakuové pumpy a polovodičové součástky. Kupcem je americká investiční firma CCMP Capital Advisors LLC. Linde tuto divizi získal v září minulého roku jako součást BOC Group Plc. Jejím prodejem výkonný ředitel společnosti, Wolfgang Reitzle, dokončí restrukturalizaci firmy.
    13/3: Německá chemická společnost Altana AG, která v prosinci prodala svoji farmaceutickou divizi, chce svým akcionářům vyplatit dividendu ve výši 34,80 EUR na akcii. 33 EUR z této částky představuje výnos z prodeje farmaceutické divize. Kromě toho investoři obdrží řádnou dividendu 1,30 EUR na akcii a bonus 50 centů na akcii. Loni společnost vyplatila dividendu ve výši 1,10 EUR na akcii.
  • 14/3: BMW, největší výrobce luxusních vozů na světě, oznámil, že jeho zisk před zdaněním v roce 2006 vzrostl o 3 % na 3,75 mld. EUR. Čistý zisk rostl o 28 % na 2,87 mld. EUR (4,38 EUR na akcii). Tržby rostly o 5 % na 49 mld. EUR. Úspěch společnosti byl podpořen uvedením nových modelů. Společnost očekává, že současný trend bude pokračovat a i v roce 2007 budou mít hlavní podíl na jejím růstu nové modely sportovně-užitkových vozů a dále modely řady Mini a 1-Series. Automobilka plánuje, že v tomto roce prodá rekordních 1,4 mil. vozů. Růst zisku by také měl podpořit pomalejší růst cen oceli a dalších materiálů.
  • 4/3: Čistý zisk Hypo Real Estate Holding AG, druhého největšího německého pronajímatele komerčních nemovitostí, v posledním čtvrtletí uplynulého fiskálního roku vzrostl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 85 % na 224 mil. EUR. Za růstem zisku stojí úspory na daních ve výši 62 mil. EUR a 13 % růst tržeb. Společnost zaplatila nižší daně díky změnám v německých zákonech. V tomto roce firma očekává 20 % růst zisku před zdaněním. HRX bude nadále na dividendách vyplácet 40 až 50 % ročního zisku.
  • 15/3: Společnost Bayer AG oznámila za 4Q nárůst zisku, když nově získaná společnost Schering přispěla k růstu tržeb firmy. Čistý zisk se zvýšil na 311 mil. EUR z předchozích 46 mil. EUR o rok dříve. Výsledky překonaly očekávání trhu, tržby vzrostly o +25 % na 7,97 mld. EUR. O největší nárůst výnosů se postaral lék proti roztroušené skleróze Betaseron a antikoncepční pilulky Yasmin, tento lék Bayer získal nákupem Scheringu v minulém roce. Farmaceutická divize Bayeru plánuje zvýšit EBITDA marži na 27 % do roku 2009, ze současných 25 %.
Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.


Maďarsko

Kvůli státnímu svátku měla maďarská burza v tomto týdnu pouze tři obchodní dny. Index BUX (profil, názory) v začátku týdne rostl a do středy celkově přidal 0,4 %. Z propadu z konce února se maďarský trh vzpamatovává pomaleji. K hodnotě 24 157 bodů z 25. 2. ztrácí stále více jak 4,5 %.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
22 963 23 063 0,4

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index spotřebitelských cen v únoru vzrostl v meziměsíčním porovnání o 1,2 % a zachoval si tak své tempo z ledna. V meziročním srovnání jsou ceny vyšší o 8,8 %.
  • Průmyslová výrova v lednu oproti minulému měsíci nepatrně klesla a to o 0,1 %. V ročním srovnání se však zvýšila o silných 11 %.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Akcie: hluboké propady vyrovnány

13. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: hluboké propady vyrovnány

Akciové burzy v Praze, Německu a v USA po výrazném poklesu z minulého týdne podstatným způsobem korigovaly, částečně či zcela tak vymazaly své ztráty. Co stálo za těmito výkony? A proč... celý článek

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

27. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

Na pražské burze začala výsledková sezóna. Které tituly minulý týden reportovaly a jak si loni vedly? V USA dosáhl Dow Jones přesně před týdnem opět nového historického maxima, zbytek... celý článek

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

13. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

Pražská burza zakončila týden s nepatrnou ztrátou. Také maďarské a americké akcie korigovaly zisky z minulého týdne. Své růsty udržel jen německý trh. Které tituly stály za poklesy... celý článek

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

6. 2. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

Pražská burza opět posunula svůj rekord. A ačkoli je sentiment na trhu stále optimistický, je zřejmé, že objemy obchodů jsou při takto vysokých cenách nízké. Také americké akcie předvedly... celý článek

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

30. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

Český index PX opět překonal své historické maximum. Německý DAX a americký Dow Jones v průběhu týdne také utrhly nové rekordy, uzavíraly ale níže než týden předešlý.. Maďarský BUX... celý článek

Partners Financial Services