Šest důvodů proč vlastnit zlato a investice do zlata podle Steve Sjuggeruda

Petr Čermák | rubrika: Příloha | 11. 1. 2008 | 1 komentář
Od pradávna touží lidé vlastnit tento kov. Jeho vzácnost přináší investiční výhody, které mohou pomoci snížit riziko investorského portfolia, případně může sloužit jako zajištění proti inflaci.

Proč investovat do zlata?

1)  Zlato je levné, zatímco akcie ne. V lednu 1980 byly akcie z indexu Dow Industrial a cena zlata na stejné úrovni: 800. Nyní, o 27 let později, je Dow nad 13 000 a zlato nad 850 dolary.
2)  Vlády znehodnotí naše peníze, aby splatily své rekordní dluhy. Vlády mohou tisknout peníze, aby splatily své dluhy. Ale neumí vytvořit zlato. Zásoba papírových peněz může být nekonečná. Ale zásoba zlata je extrémně omezená (říká se, že celá historická produkce zlata by se vešla na basketbalové hřiště Madison Square Garden). A je obtížné ho vytěžit.
3)  Vzácné kovy si dobře vedou v dobách velkých mezinárodních konfliktů. Cena zlata byla zafixovaná během první i druhé světové války. Ale cena stříbra například vzrostla o 100 procent v obou těchto válkách. Vlády nakonec tisknou peníze, aby zaplatily války.
4)  Zlato by si mělo vést dobře, i když akciové trhy padají. Dokazuje to třeba cena jiného drahého kovu, stříbra, která se víc jak zdvojnásobila mezi lety 1932 a 1936 během Velké hospodářské deprese (hodnota zlata byla fixována). Další medvědí trh byl mezi lety 1968-1980. Stříbro stouplo ze dvou dolarů na vrchol blízký 50 dolarům.
5)  Zlato stoupá během inflace i během deflace. Zlato je dobrá ochrana před inflací. Zlato stoupá, jak hodnota dolaru klesá. Ale čemu mnoho lidí nerozumí je, že zlato si povede dobře i při deflaci, když centrální banka sníží úrokové sazby a divoce se tisknou peníze (tvorba inflace), aby se ekonomika dostala z deflační pasti. Vzniklá nejistota zase podporuje investice do zlata.
6)  Zlato snižuje investiční riziko v portfoliu. V minulosti zlato inklinovalo k tomu, že se chovalo opačně k akciím. Letělo vzhůru v 70. letech, kdy si akcie počínaly strašně. Když akcie v 80. a 90. letech mířily k novým výšinám, zlato ztratilo polovinu své hodnoty. Držet část svého portfolia ve zlatě může vyhladit fluktuace v portfoliu.

Autor provozuje server DailyWealth

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services