Užitečnost Evropské unie řadě Evropanů uniká. Teď dostali konkrétní důkaz, že k něčemu dobrá je. V restauracích se za jídlo a pití už nebude odvádět základní, vyšší, sazba daně z přidané hodnoty, ale sazba snížená. Rozhodli o tom unijní ministři financí. Pro Čechy to znamená posun z devatenácti procent na devět procent. Případné naděje na zlevnění jsou ovšem předčasné.
Restauratéři i ministerstvo financípředpokládají, že ceny zůstanou stejné a majitelé restaurací použijí ušetřené peníze jako polštář pro snazší přežití recese a pro zachování pracovních míst. To by ovšem znamenalo, že ministerstvo i majitelé restaurací počítají s tím, že nynější hospodářský útlum bude pokračovat i příští rok. Změna v daních totiž začne platit nejdřív od roku 2010. V tomto kontextu snížení daní jako moc dobrá zpráva nepůsobí.
Je podle vás v českých restauracích draho? Měly by se změny v DPH promítnout i do snížení cen? Jak jste se službami českých restaurací spokojeni?
NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH.
Sdílejte článek, než ho smažem
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Diskuze
2. 6. 2009 20:20 | Petr
20. 5. 2009 9:37 | Petra
18. 5. 2009 18:45 | Petr
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 5. 2009 20:03 | Pavel
31. 3. 2009 16:26 | Johny
18. 3. 2009 9:40 | Jan
Průměrné platy v ČR nejsou tak nízké a v srovnání z evropskými státy jsou naše restaurace min. o 100%levnější. Fandím všem hospodským, restauratérům ať tyto těžké časy přežijí a hůř být už snad nemůže.
16. 3. 2009 19:48 | Březina Leo
12. 3. 2009 22:51
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 3. 2009 16:37 | john
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 3. 2009 12:31 | Tom
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 3. 2009 12:25
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
12. 3. 2009 9:04 | Lída
12. 3. 2009 8:04 | Jan
12. 3. 2009 6:00 | Štěpánka
12. 3. 2009 4:19 | Vladislav Skalicky
V minulosti v roce 2004 kdy ČSSD vláda zvýšila DPH z 5% na 19% z prodeje jídel se
prapodivného důvodu ceny nehnuly. S údivem jsem periodicky sledoval ceny v okolí
mé vlastní restaurace ABA v Žitné 4, Praha kdy konečně stoupnou ceny .
Byl jsem u ohromen že se vůbec nezvýšily. Trh a konkurence to prostě nedovolily.
Můj provozní - letitý harcovník pan Porochnavý zvýšení cen odporoval.
vysvětlil že si to nemůžeme dovolit proto že kdybychom zvýšili , tak oněch 160 -180
poledních strávníků by přeběhlo jinam a my bychom ztratili trh a režie by se o moc
stejně nesnížila. Ve skutečnosti tato změna znamenala že majitelé restaurací
byli donuceni krátit daně aby vůbec přežili. Já ceny nakonec upravil , trh jsem pomalu
začal ztrácet a zrušil jsem nakonec obědy nakonec restauraci raději pronajal.
Jsem naprosto přesvědčen že současní restauratéři si oddechnou že již nebudou
muset být nuceni státem tolik zkreslovat tržby . Stejně si myslím že české restaurace
v porovnání s cizinou podávají většinou skvělou službu , hygienické standarty jsou
nepoměrně vysoké ,a ceny nízké. Važme si že je máme , než dopadneme jako v USA
či UK kde tyto služby jso vytlačovány řetězci typu KFC, Mac Donald, Wimpy s katastrofálním
druhem tukových bomb které z nás vytvoří obézní a nezdravou populaci.
Zobrazeno všech 15 komentářů