Znovuzrození dolaru

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 7. 5. 2018 | 1 komentář
V dubnu jsme zažili, co dávno ne: dolar začal posilovat. A aby to nebylo všechno, růst cen evropských akcií předčil americké trhy. Kde se ta překvapení berou?
Znovuzrození dolaru

Za nejsilnější vlivy se obecně považuje usmiřování Korejí a makroekonomické zprávy, které potvrzují zpomalení evropského hospodářského růstu. To předznamenává pokračující měnové stimulace.

Jednoduše řečeno, nuda rozhodně nebyla. A to nemluvíme o Facebooku, zlatu či ropě.

Evropa: růst číslům navzdory

Evropa se v dubnu nemohla chlubit optimistickými ukazateli. Průmysl obecně zpomalil, a to i v Německu, a inflace se ne a ne přiblížit dvouprocentnímu cíli, líně se povaluje kolem 1,4 procenta. Jen statistiky nezaměstnanosti, která se sune níž, potěšila. Dosáhla úrovně 8,5 procenta, což jsme v Evropě viděli naposledy v roce 2008. Celkově nepříliš optimistická data měla negativní vliv překvapivě ne na ceny akcií, ale na hodnotu eura. A oslabující euro s sebou stáhlo i korunu.

Kurz koruny k euru za poslední 3 roky

Zdroj: peníze.cz

Výhledově čekáme – spolu s Českou národní bankou – posilování koruny vůči euru.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Aprílové veletoče

Za zmínku z dubnových událostí stojí určitě výprodej zlata. Jeho pravděpodobnou příčinou je posilování dolaru a vyšší důvěra investorů v akcie.

Hvězdný okamžik zažily akcie Facebooku. Po měsíci plném negativních zpráv a propadů jejich ceny se investoři uklidnili a během jediného dne cena akcie vzrostla jednorázově o neuvěřitelných devět procent.

A radostná zpráva pro české exportéry a investory do dolarových aktiv: dolar od svých únorových minim (20,13 koruny za dolar) posílil skoro o šest procent na 21,30 koruny za dolar. 

Kurz koruny k dolaru za poslední 3 roky

Zdroj: peníze.cz

Dluhopisy: Evropa proti Americe

Inflace hluboko pod cílovanou hodnotou nepustila výnosy dluhopisů v Evropě nahoru a tlačí centrální banky (ECB i ČNB) k oddalování dalších kroků k normalizaci sazeb, tedy k jejich zvýšení na normální úrovně dál od nuly. To krátkodobě pomohlo k růstu cen evropskách dluhopisů. V Česku nízká inflace vlila dluhopisovým investorům krátkodobě krev do žil, ale na smazání ztrát ze začátku roku to zatím nestačí.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

V Americe je ale všechno jinak. Náhlé a prudké posílení dolaru podpořila „usmiřovací“ schůzka vrcholných představitelů Severní a Jižní Koreje a především nečekaně vysoká inflační čísla. Cenová hladina v USA roste o toužebná dvě procenta. To spustilo výprodej dluhopisů a posunulo výnosy amerických desetiletých státních dluhopisů už nad tři procenta.

Optikou finančních indexů

Trh

Duben

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+1,0 %

-0,8 %

+11,1 %

S&P 500 (USA)

+0,3 %

-1,0 %

+11,1 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+5,2 %

+0,9 %

-0,6 %

CECE EUR (střední Evropa)

+1,7 %

-3,4 %

+4,9 %

MSCI rozvíjející se trhy

-0,6 %

+0,5 %

+19,1 %

Index českých státních dluhopisů

+0,5 %

-0,4 %

-3,1 %

Ropa WTI

+5,6 %

+13,5 %

+39,0 %

FX CZK/EUR

-0,4 %

+0,0 %

+5,1 %

 

Víc než pětiprocentní dubnový růst cen evropských akcií stačil na smazání únorové a březnové korekce a posunul letošní výsledek evropských trhů do pozitivních hodnot. V záporných číslech jsou dál americké akcie či trhy střední a východní Evropy. Kladné číslo si za duben mohou připsat také konzervativní investoři, ale od počátku roku jsou dluhopisové trhy i nadále lehce v minusu. 

Vývoj některých finančních indexů za posledních pět let

Zaostávání akciových trhů v Americe v průběhu dubna je zřetelné i z grafu: evropské akcie míří jednoznačně výše, americké víceméně stagnují. Posunout výš se nepodařilo ani nerozvinutým akciovým trhům. Výhledově se ale dá počítat s lepšími výsledky, přes 80 procent amerických firem totiž hlásilo lepší výsledky oproti očekáváním.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Partners Financial Services