Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 5. 8. 2024
Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

Zdroj: Shutterstock

Světové akcie začaly nový týden prudkým propadem. Podle analytiků jde o největší propad za poslední roky. Nevyhnul se ani bitcoinu a dalším kryptoměnám. 

Důvodem je panika, která ovládla trhy hlavně po pátečním zveřejnění dat z americké nezaměstnanosti. Ta stoupla na nejvyšší úroveň od října 2021. Investoři se proto začali obávat, že ekonomika USA je v horším stavu, než se předpokládalo. 

„Investoři minulý týden přetavili svůj dosavadní extrémní optimismus v extrémní pesimismus především vlivem nových ekonomických údajů v USA, které poukazují na oslabování trhu práce,“ potvrzuje analytik BHS Timur Barotov.

Podle jeho kolegy, ekonoma Štěpána Křečka, ke klidu zrovna nepomohla ani nová zpráva o změnách v portfoliu legendárního amerického investora Warrena Buffetta.

„Podle regulatorních oznámení zveřejněných v sobotu společnost Berkshire Hathaway odprodala zhruba polovinu své největší akciové pozice ve společnosti Apple. Před tímto krokem společnost Apple tvořila asi 50 % celého investičního portfolia Warrena Buffetta. Po této nové změně tak dojde k výprodeji jedné čtvrtiny celého jeho portfolia, což není obvyklé pro Buffetta,“ podotýká Křeček.

Vývoj indexu amerických akcií S&P 500

Zdroj: peníze.cz

Prudce dnes klesaly také asijské akcie. Japonský index Nikkei 225 ztratil dokonce přes 10 procent, což je nejvíc od roku 1987. Přispělo k tomu však i utahování tamní měnové politiky. Japonská centrální banka totiž minulý týden zvedla úrokovou sazbu na nejvyšší úroveň od finanční krize v roce 2008 – na rozdíl třeba od České národní banky, která naopak opakovaně úrokové sazby sráží.

Po otevření trhů v USA se spustily také výprodeje amerických akcií. Technologický index Nasdaq Composite na začátku obchodování ztratil přes šest procent, širší index S&P 500 klesl o zhruba čtyři procenta, podobně jako index Dow Jones zahrnující akcie třiceti velkých společností.

Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po zahájení obchodování sestoupil na nejnižší úroveň za téměř půl roku, po čtvrté odpoledne ztrácel 2,3 %. Britský FTSE 100 dnes ztrácí 2,2 %, podobně jako německý DAX. 

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Prudce klesá také bitcoin, jeho cena se dostala na nejnižší úroveň od letošního února – ráno klesl pod 50 tisíc dolarů, odpoledne se obchodoval za 54 tisíc dolarů. Podle serveru Coinmarketcap.com se za posledních 24 hodin propadl o víc než 10 %, za poslední týden dokonce o víc než 21 %. Další kryptoměna, ethereum, ztratila za posledních 24 hodin asi 15 % hodnoty, za poslední týden skoro 30 %.

Propad na nervózních či přecitlivělých akciových trzích by podle analytiků mohl ještě pokračovat. Proti růstu totiž hraje řada globálních nejistot včetně třeba nadcházejících prezidentských voleb v USA, už zmíněné zpřísnění monetární politiky v Japonsku nebo pouhá sezónnost, kdy srpen a září patří mezi měsíce, které bývá pro akcie nejhorším obdobím.

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Partners Financial Services