Červená vítězí

Červená vítězí
Minulý týden se nejoblíbenější barvou stala červená. A to nejen na plakátech komunistických a socialistických protestantů v okolí Kongresového centra, ale i ve výsledcích českých podílových fondů.

Stačí jediný pohled na výsledky fondů a je jasné, že minulý pátek nikomu do zpěvu nebylo. Ze šedesáti pěti fondů v naší databázi jich za uplynulý týden dokázalo zhodnotit majetek investorů pouhých dvacet. Jinými slovy, více než dvě třetiny českých podílových fondů pokračovaly v dlouhodobějším trendu a u jejich týdenní výkonnosti se skví znaménko mínus. Výjimkou byly fondy peněžního trhu a většina fondů dluhopisových, ale i ty vykázaly výrazně nižší zisky, než bývalo zvykem.

Negativní výkonnost se pro řadu fondů stala v posledních měsících spíše normou než výjimkou. Pokud nedojde k oživení světových akciových trhů (u českého to očekávat rozhodně nelze), může řada investorů prožít první velké zklamání. A jelikož se nedá očekávat ani růst výnosů fondů peněžního trhu, které byly ještě loni magnetem pro nové investory, české investiční společnosti zřejmě očekává několik nedobrých měsíců.

Když v srpnu a počátkem září vydávala Unie investičních společností tiskovou zprávu o úbytku majetku, tvrdila, že jde o přirozený letní fenomén, kdy lidé vybírají peníze na dovolenou a s podzimem je opět do fondů vrátí. Zářijové termíny výplat již minuly - a ve fondech bylo minulý pátek o 275 milionů korun méně než o týden dříve.

Pokud by se věci neznalý člověk podíval na přehled fondů s nejnižšími čistými prodeji (tedy největším rozdílem mezi penězi, které investoři do fondu vložili a penězi, které si minulý týden vybrali), měl by pocit, že v Čechách existují v podstatě jen dvě investiční společnosti: Spořitelní investiční (ISSIS) a IKS KB (profil, názory). Nejnižší čisté prodeje, mínus 237 milionů korun, minulý týden vykázal 2. OPF (OFSIS2), před pěti měsíci otevřený investiční fond, který by se měl časem sloučit s některým jiným fondem SIS. Na druhém místě se s mínus 60 miliony korun umístil největší podílový fond v ČR, Sporoinvest (OFSISSPI), který navíc může očekávat nového portfolio manažera. Ten dosavadní, Patrik Hochmal, míří do Komerční banky. Na třetím místě je s mínus 51 miliony korun Sporobond (OFSISSPB), následovaný SIS Výnosovým (OFSISVYN) s mínus 7,1 miliony a IKS Balancovaným (profil, názory) s mínus 7 miliony korun. Další tři místa obsadily další fondy IKS (Globální, Plus balancovaný, Dluhopisový) a teprve na devátém místě se objevil fond fondů První investiční (profil, názory).

Kladné čisté prodeje zaznamenaly především akciové fondy. Po dlouhodobém pádu kursů českých akcií je poněkud překvapivě v čele Sporotrend (OFSISSPT) s čistým prodejem 31 milionů korun, následovaný novým IKS fondem světových indexů (profil, názory) s plus 27 miliony korun. Třetí místo těsně získal Pioneer Trust (profil, názory) s čistým prodejem 11,9 milionu korun, o čtvrté a páté se dělí dva nové fondy SIS - Eurotrend (OFSISEUR) a fond fondů Globaltrend (OFSISFF) s plus 11,8 a 10,9 milionu korun.

Nejvíce peněz i minulý týden přiteklo do Sporoinvestu (120 milionu korun), následovaného fondem IKS Peněžní trh (IKSPT) (46 milionů korun), Sporotrendem (38 milionů korun), IKS fondem světových indexů (27 milionů korun) a Pioneer Trustem (17 milionů korun).

Některé z těchto fondů byly i mezi těmi, ze kterých investoři minulý týden vybrali nejvíce. V tabulce vede již zmiňovaný SIS 2. OPF s mínus 237 miliony korun, následovaný Sporoinvestem (mínus 180 milionů korun), Sporobondem (mínus 58 milionů korun), fondem IKS Peněžní trh (mínus 43 milionů korun) a Sporotrendem (mínus 7 milionů korun).

Nulovou aktivitu investorů minulý týden vykázalo plných dvacet fondů, do kterých investoři nevložili (ani z nich nevybrali) ani korunu. Mezi většími z nich byly Akro Svět (profil, názory), jehož profil jsme zveřejnili minulý týden, a Akro Eurotech (profil, názory), který trápí pokračující pokles kursu evropských technologických akcií, ČSOB smíšený (profil, názory), ČSOB český peněžní trh (profil, názory) a ČSOB český akciový (OFOBICAK), všechny tři fondy Citicorpu (profil, názory), investAGe AG 21 (profil, názory) a Union vyvážený (profil, názory).

Myslíte si, že se trend obrátí a do fondů se začnou vracet peníze? Proč jste své peníze vybrali, případně proč do nich investujete?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2000 8:21

Investování do fondů jako je globální a jim podobné je prostě špatná investice. V Americe klesly akcie technolog. firem od začátku roku o 12 proc.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 10. 2000 12:39

Nechejme se překvapit. Erste taky kdysi měla přes 90% trhu a během dvou let spadla na 20. Něco podobného se může stát i v Čechách, stačí nový agresivní majitel pro KB, zmrtvýchvstání ČSOB spojené s První investiční a silná pozice SIS bude historií.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Partners Financial Services