Technologie opět hýbou trhy

David Petráček | 13. 5. 2002
Technologie opět hýbou trhy
Zatímco index Dow Jones klesal prakticky celý týden, technologiským titulům na Nasdaqu se zprvu dařilo, nakonec ale do ztrát propadly i ony.

Spojené státy

Po počátečním pozitivním obchodování se začaly trhy v pondělí propadat díky ochabnutí nákupní síly investorů. Index Nasdaq se držel v první polovině obchodování v kladných číslech díky akciím společností Applied Materials a Intel, a také kvůli očekávání oznámení hospodářských výsledků Cisco Systems (tento důvod je však spíše domněnkou). Naopak index Dow Jones a jeho tituly "blue chips" klesaly. Za propadem stály hlavní průmyslové tituly Caterpillar, Boeing a ExxonMobil. Zraky investorů se už také upíraly k úternímu projevu šéfa Fedu Alana Greenspana, ve kterém bude hodnotit ekonomickou situaci na pravidelném mítinku FOMC.

V úterý byl trend na kapitálových trzích silně nejednoznačný. Stabilitu trhu nedodaly ani výsledky zasedání FOMC, kde bylo rozhodnuto o ponechání úrokových sazeb na současné výši 1,75 % (to je potvrzením, že zatím není důvod ke zvyšování sazeb). Za prvním růstem trhů stálo oznámení hodnoty produktivity za první čtvrtletí 2002, která dosáhla úrovně 8,6 %, místo očekávaných 7 %. Ve druhé polovině obchodování se zdálo, že investoři vyčkávali na oznámení výsledků společnosti Cisco Systems. Mezi růstové tituly patřily akcie Intelu, Honeywell, J.P. Morgan Chase, United Technologies, Microsoft a DuPont. Naopak špatně si dnes vedly tituly společností Johnson & Johnson, Merck, Philip Morris a AT&T.

Ve středu došlo na kapitálových trzích k výraznému růstu. Pro technologické tituly bylo hlavním důvodem úterní oznámení HV společnosti Cisco. Tento růst zasáhl téměř všechny oblasti, avšak zájem investorů panoval nejvýrazněji v sektoru networkingu, u výrobců optických komponentů, chipů a hardwaru. Index Dow Jones podpořilo potvrzení výhledu od společnosti General Electric a Eastman Kodak. U klasických titulů panoval zájem hlavně u brokerských společnosti, maloobchodu a biotechnologií, naopak s postupem času se trhy odkláněly od defenzivních titulů, jako například zlato.

Ve čtvrtek panoval zcela opačný trend než v předchozím dnu. Výrazný propad zaznamenaly networkingové tituly se společností Cisco Systems v čele. Pokles zaznamenaly i akcie biotechnologií, maloobchodních řetězců, a také leteckých společností. Naopak zájem panoval o defenzivní tituly. Vliv na obchodování měly nižší než očekávané maloobchodní tržby za měsíc duben. Tento vývoj se dotkl i maloobchodního gigantu Wal-Mart. Prohlubování krize zaznamenala společnost WorldCom, která ztrácí díky obrovskému dluhovému zatížení a špatnému vývoji v telekomunikačním sektoru a které byl snížen rating.

V pátek začalo obchodování na amerických kapitálových trzích mírným růstem, který však indexu Nasdaq dlouho nevydržel, a to i přesto, že před otevřením ohlásila společnost Electronic Arts Inc. (výrobce video her) hospodářské výsledky, které předčily očekávání. V pátek byla také zveřejněna hodnota PPI (cen producentů) za měsíc duben, která klesla o 0,2 %, oproti očekávanému růstu o 0,4 %. Společnost IBM, jednička v prodeji PC a počítačového hardwaru, oznámila, že zvažuje propuštění asi 8.000 svých zaměstnanců.

Evropa

Obchodování na evropských trzích bylo tradičně pod vlivem z USA. Ovšem nemalý podíl měly též makroekonomické informace, které byly na trzích zveřejňovány. Pozitivní i negativní tlak na evropské indexy měly technologické tituly. V počátku týdne trhy oslabily kvůli technologické společnosti SAP AG. Jejích akcií se začali investoři zbavovat kvůli obavě ze sílící konkurence v sektoru. Naopak oznámení hospodářských výsledků společnosti Cisco dopomohlo technologiím k růstu. To však společnosti Infineon dlouho nevydrželo, protože už druhý den obdržela downgrade od UBS, a svým propadem stáhl celý trh. Ve středu oslabila společnost Lufthansa, která oznámila záměr o omezení linky Kolín, Bonn a Frankfurt n. M. Oživení největší evropské ekonomiky se zatím příliš neočekává. Důvodem je zvyšující se nezaměstnanost, a také pokles průmyslové produkce v březnu, která se propadla o 0,8 %, když se očekával růst o 0,4 %, což se samozřejmě podepsalo na vývoji indexů. Očekává se také, že ECB sáhne ke zvyšování úrokových sazeb, a to kvůli inflaci, která neklesá pod 2 %, a zvyšování dovozních cen.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Partners Financial Services