Když ne Irák, tak makrodata

David Petráček | 7. 10. 2002
Když ne Irák, tak makrodata
I když se situace okolo Iráku uklidňuje, našel se další důvod pro poklesy – špatné nebo nepřesvědčivé zprávy z makro- nebo podnikové sféry.

Spojené státy

V pondělí byl zveřejněn vývoj osobních příjmů a spotřebních výdajů, jehož růst však nedosáhl očekávaných hodnot. Reálné spotřební výdaje v USA v měsíci srpnu vzrostly o 0,1 procenta. Všeobecně se očekával vyšší růst, když zejména dynamika tržeb za automobily byla pro srpen slibnou veličinou. Osobní příjem se za stejný měsíc zvýšil také v menší než očekávané míře, když vzrostl o 0,4 procenta namísto očekávaných 0,5 procenta. Trhy tento den opět zachvátila negativní atmosféra, když se obavy týkaly hlavně války v Iráku (možné zpomalení ekonomiky) a ziskových očekávání několika firem. Mezi ně patřil Wal-Mart, který prohlásil, že tzv. same-store tržby budou růst pomaleji než čekal, a to mezi 3 až 6 procenty. Intel neočekává, že tržby za počítačové vybavení nebudou růst. A Merrill Lynch snížil ziskové očekávání pro rok 2002 u General Electric.

Úterní pozitivní otevření akciových trhů mělo původ v lepším ohlášení Sun Microsystems a upgradu od Bank of America pro Dell. Makroekonomické informace zveřejněné v 16:00 pak způsobily oslabení indexů. Národní index ISM poklesl v září pod úroveň 50 procent, která indikuje hranici mezi expanzí nebo kontrakcí průmyslového sektoru a stavební výdaje v měsíci srpnu poklesly o 0,4 procenta (více než se očekávalo). V polovině obchodování se bez zjevné příčiny začal prosazovat pozitivní trend, který trhům vydržel až do konce.

Avšak středeční obchodování začalo opět negativně. Úterní zvýšení odhadovaných výsledků za 3. čtvrtletí společnosti Dell Computers negativně vyvažovalo množství snížených očekávání od analytických společností. UBS Warburg pro Cisco a Deutsche Bank pro sektor producentů podnikového softwaru. Pozitivní stimul nedalo trhům ani varování od Dow Chemical. Během dne nastalo několik víceméně neodůvodněných období růstu. Jelikož zde chyběly stimuly, které by růst podpořily, došlo v krátké době k ochabnutí tohoto trendu a k následnému poklesu.

Ve čtvrtek začalo obchodování propadem. Důvodem pro tento vývoj bylo varování firmy AMD ohledně výrazně nižších tržeb a prohloubení ztráty především v důsledku slabé poptávky po PC. Počáteční trend nedokázalo zvrátit ani prohlášení společnosti DuPont, že zisky za třetí čtvrtletí významně překročí původní odhady. Obrat přinesly až lepší než očekávané výsledky makro indikátorů. Tovární objednávky v srpnu stagnovaly, když se čekal pokles o 0,3 procenta. Ještě pozitivnější zprávou byla pro trhy hodnota ISM pro služby, když dosáhla 53,9 a očekával se růst z 50,9 pouze na 51,5. Pozitivní trend však trhům nevydržel a indexy opět skončily v červených číslech.

Výrazně optimisticky vyznělo páteční oznámení o vývoji nezaměstnanosti za měsíc září, když bylo dosaženo úrovně 5,6 procenta, přičemž očekávaná hodnota byla 5,9 procenta a předchozí 5,7 procenta. To bylo také hlavním stimulem pro páteční pozitivní otevření. Tento trend nenarušilo ani ohlášení hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí od společnosti Alcoa, největšího producenta hliníku na světě, jejíž zisk poklesl, avšak podle očekávání trhů.

Evropa

Ani Evropě se vstup do nového obchodního týdne nevydařil a evropské indexy zaznamenaly značné ztráty. Mezi nejhůře postižené patřil německý DAX (profil, názory). Nejvíce propadajícím titulem byly akcie společnosti Epcos a i ostatní tituly technologického sektoru si vedly špatně. Negativní dopad měla také makro zpráva o poklesu velkoobchodních cen za měsíc srpen o 6,3 procenta. Další dva dny byly díky situaci na kapitálových trzích v USA a příznivému vývoji technologického (ovlivněn zprávou od Dell) a automobilového sektoru (kvůli růstu tržeb v U.S.) pozitivní. Avšak došlo opět k obratu, a to hlavně kvůli varování od společnosti AMD, což ovlivnilo nejvíce technologický sektor. Akcie firem Epcos a Infineon patřily mezi nejztrátovější.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Partners Financial Services