Fed razantně snížil úroky

David Petráček | 11. 11. 2002
Fed razantně snížil úroky
V minulém týdnu se Fed odhodlal dle očekávání ke snížení úrokových sazeb. Zaskočil však investory neočekávaným rozsahem snížení o 0,5 procenta, dvojnásobně razantnímu oproti očekávání.

Spojené státy

Pondělní obchodování v USA bylo ve znamení růstu akciových trhů. Hlavně se na něm podepsaly zprávy o soudním rozhodnutí, jímž by měl být ukončen vleklý proces o zneužívání dominantního postavení na trhu společností Microsoft. (profil, názory) Akcie softwarového giganta na to reagovaly ostrým růstem téměř o 6 %. Soudní rozhodnutí a blížící se rozhodování o úrokových sazbách odstartoval široký růst trhu. Nejsilnějšími se ukázaly být technologie, telekomunikace, média a letecký sektor. Naopak nejslabšími byl retail - po downgradech na jednotlivé tituly - Kohl’s a Home Depot (profil, názory), poklesl i Low’s a Wal-Mart (profil, názory) - dále pak dodavatelé energie a výrobci vojenské techniky.

V úterý se obchodovalo spíše ve smíšeném duchu. Nasdaq měl k dispozici několik downgradů na technologické tituly (ve většině případů tyto downgrady souvisely s dosažením cílových hodnot) a také v pondělí oznámené propuštění části pracovní síly ve společnosti Applied Materials (profil, názory), které bylo částečně interpretováno jako možné odložení očekávaného vzestupu poptávky v chipovém sektoru. Naopak mezi tituly z Dow se zájmu investorů těšily zejména tituly maloobchodních společností a společností nabízející vojenské systémy.

Akciové trhy v USA měly ve středu k dispozici celkem pozitivní informace v podobě překvapivého vítězství Republikánských kandidátů do Kongresu, kde tato strana získala většinu. Tato situace by mohla usnadnit průchodnost některých ekonomických opatření (snížení sazeb, uvolnění restrikcí v energetice apod.). Další pozitivní informací pak bylo odstoupení hlavního představitele americké komise pro cenné papíry (SEC), což by mělo více obnovit důvěru v americké akciové trhy. Avšak zprávou dne bylo snížení úrokových sazeb o 0,5 %, zatímco investoři spíše očekávali snížení o 0,25 %. Fed přistoupil k tomuto razantnějšímu snížení s nadějí, že podnítí spotřebitelskou poptávku, produkci a zprostředkovaně i zaměstnanost.

Ve čtvrtek akciové indexy oslabovaly převážně vlivem sníženého výhledu Cisca (profil, názory) a výrazným ztrátám J. P. Morgan. Výhled Cisca pak negativně ovlivňoval zejména networkingový sektor, ale i chipový sektor ztrácel - Intel (profil, názory) a AMD ZAMDA, ačkoli UBS Warburg pozitivně komentoval vývoj poptávky po PC v říjnu, která by měla ovlivnit právě Intel. Začaly se také objevovat úvahy, že tak razantní snížení úrokových sazeb způsobily větší obavy Fedu ze stagnace než se obecně předpokládalo.

V pátek začalo obchodování optimisticky a trhy se snažily korigovat čtvrteční vývoj. A to i přes varování od společnosti McDonald’s, která oznámila, že výsledky za rok 2002 nedosáhnou očekávaných hodnot, a to z důvodu nižších prodejů v U.S. a větší konkurence v sektoru.

Evropa

Vstup do nového týdne se trhům v Evropě vydařil a akciové indexy mohutně rostly (DAX +5,14 %). Také v dalších dnech dosahovaly trhy plusových hodnot, avšak již nebyly tak přesvědčivé. V Německu se v úterý nedařilo hlavně technologickým titulům (SAP, Siemens, Infineon). Naopak pozitivní byly akcie Deutsche Bank, Allianz a Munich Re. Také ve středu se dařilo finančním titulům a dokonce i technologickým, avšak blížící se open na trzích v USA a také ohlášení výsledků společnosti BMW způsobilo ústup optimistických nálad, což trhům vydrželo až do závěru obchodování. Ve čtvrtek evropské trhy ztrácely díky varovným zprávám od Cisto Systems, a také negativnímu vývoji amerických akciových indexů. V Německu byla oznámena míra nezaměstnanosti, která stoupla na 9,9 % o 22 tisíc. Očekávalo se také, že ECB bude reagovat na snížení úrokových sazeb v USA, avšak nestalo se tak. Mezi ztrátové sektory se opět zařadily technologie. Ani v pátek se trhům příliš nedařilo. Důvodem bylo jistě i to, že podruhé za poslední tři měsíce poklesla v září průmyslová produkce v Německu zejména vinou poklesu ve výrobě strojů a zařízení do továren a dílen. Zářijový pokles dosáhl 1,2 % meziměsíčně, zatímco analytici předpovídali pokles pouze o 0,6 procenta.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Která banka je nejlepší, nabízí nejvhodnější produkty a má dobrou image? Na tyto otázky již šest let odpovídá pravidelný průzkum časopisu The Prague Tribune mezi 500 největšími českými podniky a mezi čtenáři Peníze.CZ. Stejný průzkum probíhá i letos. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s bankami podělíte i Vy.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Naděje umírá poslední

4. 11. 2002 | David Petráček | 10 komentářů

Naděje umírá poslední

Naděje na snížení úrokových sazeb způsobila, že i negativní makroekonomické informace povzbuzovaly trhy k růstu.

Podniková sféra určuje trend

29. 10. 2002 | David Petráček

Podniková sféra určuje trend

V uplynulém týdnu určovala vývoj kapitálových trhů podniková sféra se svými hospodářskými výsledky a dalšími zprávami o budoucnosti firem.

Firemní výsledky předčily očekávání

21. 10. 2002 | David Petráček

Firemní výsledky předčily očekávání

Světové akciové trhy pokračovaly s výjimkou středy, kdy přišla očekávaná korekce, v růstu. Ohlášené hospodářské výsledky většiny firem totiž předčily očekávání.

Konec dobrý, všechno dobré

14. 10. 2002 | David Petráček

Konec dobrý, všechno dobré

I přes nepodařený vstup do obchodního týdne se trhy dokázaly vzpamatovat a díky pozitivním ohlášením umazávat ztráty minulých dnů.

Když ne Irák, tak makrodata

7. 10. 2002 | David Petráček

Když ne Irák, tak makrodata

I když se situace okolo Iráku uklidňuje, našel se další důvod pro poklesy – špatné nebo nepřesvědčivé zprávy z makro- nebo podnikové sféry.

Partners Financial Services