Akciový masakr motorovou pilou

Michal Semotan | rubrika: Komentář | 28. 11. 2018 | 15 komentářů
Stokrát se člověk může připravovat na korekci akciových trhů, ale stejně ho nakonec její průběh překvapí.
Akciový masakr motorovou pilou

Podzim 2018 je jízda dolů, jaká tu už dlouho nebyla. Trochu to možná připomíná začátek roku 2016, kdy přišel na akciových trzích podobný výplach vinou ceny ropy. Americké akcie po pádu ke konci října odmazaly veškeré zisky z letošního roku a zanořily se do minusu. Nasdaq spadl během dvou měsíců o extrémních 15 procent, další evropské i americké indexy od začátku října klesají mezi 8 až 9 procenty.

Michal Semotan

Michal Semotan, portfolio manažer J&T Banky

I v Česku

Nemá moc smysl zkoumat, proč k tomu došlo (primárně šlo o růst úrokových sazeb v USA a obchodní války). Podstatnější je otázka, zda má smysl v takové situaci nakupovat, nebo jestli tento vývoj bude pokračovat. Logika věci říká, že pokles je opravdu prudký, chvílemi až panický. Investoři se zbavují akcií za každou cenu spíš kvůli špatnému sentimentu. Jakákoliv mírně negativní zpráva se ještě více umocní a akcie společností prostě padají. V Evropě automobilky, dodavatelé a zpracovatelé pro automobilový průmysl, přidali se těžaři. Bankovní tituly se také potopily do nížin a je téměř jedno, jestli jde o francouzskou, italskou, španělskou nebo německou banku.

Na domácím trhu negativní zprávy poslaly o sedm procent níž cenu akcií Avastu. Zajímavého vývoje jsme se dočkali u ČEZu. Pokles jeho akcií se dá svést na riziko dostavby jádra, což je rétorika, která v zahraničí funguje. Důležitější ale bude, kam se díky předprodejům posunuly ceny produkce na roky 2019 a 2020.

Vývoj akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

O nervy

Na trhy se ale nedá dívat jen přes čísla, to prostě nestačí. Je to alchymie, kde se spojuje mix faktorů – fundament, současný sentiment, očekávání a trošku techniky. Z toho si můžeme udělat úsudek, ale trh pak může reagovat úplně jinak. Každá rada drahá.

V takové době se určitě hodí cash, který je dobré mít stranou už z předchozích období, a udělat pár „dokupů“. Někdy samozřejmě člověk za unáhlené rozhodnutí nakupovat zaplatí, ale kdybychom uměli časovat zcela přesně, byli bychom akciovými bohy. A to nejsme. Nedočkáme se už nějaké, alespoň rychlé otočky o pár procent směrem nahoru? Nechejme se překvapit. Přeji pevné nervy.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2018 8:28, jentag

A já za to tleskám. Jeden z mála profesionálů z oboru, který se nebojí říct, že o tom co bude následovat neví víceméně nic. Většina by vám tlačila předpovědi, které nejsou ničím jiným než sázkařskými tipy.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Partners Financial Services