Nejlepší den od roku 1933. Akcie nakopl americký plán

jih, pk | rubrika: Aktuality | 25. 3. 2020 09:35 aktualizováno 25. 3. 2020 15:00 | 4 komentáře

Světové akcie mají za sebou nejzelenější den za poslední roky. Růstový impuls přišel ze Spojených států amerických, kde se politici dohodli na masivním balíku podpory pro tamní ekonomiku.

Dow Jonesův index tradičních amerických společností včera zažil největší jednodenní růst od roku 1933, když přidal 11,37 procenta. Širší index S&P 500 rostl o 9,38 procenta, což bylo nejvíce od října 2008. V růstu americkým akciím nezabránilo ani to, že se na Wall Street poprvé po 228 letech obchodovalo bez lidí.

Podobně dobře se včera dařilo i evropským akciím, když například panevropský index Stoxx Europe 600 zakončuje rostl o 8,4 procenta, tedy nejvýše od listopadu roku 2008.

Na včerejší růst amerických a evropských akcií dnes navázaly asijské trhy. Japonský Nikkei skončil růstem o osm procent, hlavní čínský akciový index přidal víc jak dvě procenta. A i evropské burzy zůstávají ve středu těsně po otevření v zelených číslech.

„Akcie po celém světě nyní žene vzhůru zejména balík rozpočtových opatření na podporu ekonomiky za takřka dva biliony dolarů. Na něm se dohodla americká administrativa v čele s ministrem financí Stevenem Mnuchinem s šéfem senátních demokratů Chuckem Schumerem,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.

„Balík rozpočtových opatření by měl obsahovat miliardy na pomoc firmám a podnikům, ale i městům a jednotlivým státům USA, dále pak podpůrné finanční prostředky pro většinu řadových Američanů či výhodné půjčky a záchranné peníze pro malé a střední podniky, které jim mají pomoci udržet zaměstnanost. Součástí balíku by měla být tak rozšířená podpora v nezaměstnanosti nebo daňové odklady a řada dalších opaření,“ dodává Kovanda.

I když akcie mají za sebou pěkný den, stále samozřejmě zůstávají výrazně oslabené. Od půlky února, kdy byly na vrcholu, ztratily například indexy Dow Jones a německý DAX zhruba 30 procent hodnoty.

Koruna se v pondělí, kdy trhy naopak srazila dolů předchozí nedohoda amerických politiků, propadla k úrovni kurzu 28 korun za euro. Dnes je uklidnění na trzích vidět i na ní, česká měna se blíží k úrovni 27,5.

Kurz koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Mírně roste i cena ropy. Barel Brentu je nyní kolem 25 dolarů, což je nejnižší úroveň skoro za poslední dvě dekády.

Dařilo se také českému ministerstvu financí. Při dnešních aukcích prodalo státní dluhopisy za 53,4 miliardy korun, což je několikanásobně víc, než původně plánovalo (maximálně 12 miliard).

"Dnešní aukcí tak pokrylo ministerstvo zhruba třetinu svých výpůjčních potřeb pokud počítáme s deficitem státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun. Za vysokým zájmem investorů stálo nedávné zlevnění státních dluhopisů a aktuální oznámení možných nákupů státních dluhopisů centrální bankou. Už jen to, že ČNB k takovému kroku může přistoupit, uklidnilo investory a naopak zesílilo poptávku po českých státních dluhopisech," uvedl

Poslanci včera schválili zvýšení deficitu státního rozpočtu z původně plánovaných 40 na 200 miliard korun. Ministyně financí Alena Schillerová uvedla, že deficit chce financovat především prodejem státních dluhopisů. Poslanci však odmítli projednat ve zrychlené formě novelu zákona o ČNB, která by rozšířila její možnosti nakupovat dluhopisy.

Čtěte víc: ČNB dostane novou možnost, jak pomoct vládě s krizí

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,425+0,09 Kč
Americký dolar23,314+0,05 Kč
Britská libra30,247+0,09 Kč
Švýcarský frank26,062+0,06 Kč
Turecká lira70,521+0,04 Kč

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burzy, investice, koronavir, koronavirus

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Partners Financial Services