CYRRUS vysvětluje: proč poklesla popularita akcií

PR článek | rubrika: FINEXPO | 24. 8. 2020 | 3 komentáře
V posledním čtvrtstoletí jsme byli svědky zajímavého vývoje přístupu k investování na kapitálovém trhu. Co vše se odehrálo a jaký to mělo vliv na český trh? To vám vysvětlí zkušený portfolio manažer CYRRUS.
CYRRUS vysvětluje: proč poklesla popularita akcií

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

V první fázi se z běžných občanů stali drobní investoři prostřednictvím dvou kol kuponové privatizace. Bylo to něco nového a větší část populace vůbec nevěděla, co si kupuje a jaký bude další vývoj jejich investice.

Další fází bylo otevření veřejných trhů, tedy pražské burzy a OTC trhu, který nesl název RM-Systém. Zde začali investovat a obchodovat ti, kteří viděli v kapitálovém trhu alespoň nějaký smysl a perspektivu. Spektrum výběru akcií nebylo veliké a akciové tituly postupně ubývaly, jak jednotlivé společnosti zanikaly nebo byly skupovány zahraničními investory. Na trhu se objevilo mnoho subjektů, které nabízely obchodování na burze. Slibovaly rychlé zhodnocení financí na burze při podstoupení rizika. To bylo ovšem dosti vysoké a řada investorů přišla o veškeré investované peníze. S otevíráním zahraničních akciových trhů přibývalo investičních zprostředkovatelů, kteří nabízeli své služby.

Poté ale docházelo ke stále přísnějším krokům ze strany regulátora trhu – České národní banky. Díky tomu nastalo jakési vyčištění trhu od nekalých subjektů a pofiderních finančních poradců.

Zájem investorů o rychlé nebo výrazné zhodnocení finančních prostředků postupně přecházel na požadavek uchování hodnoty investice a maximální možnou ochranu proti prodělku. Samotné akciové tituly přestaly být pro investory tolik atraktivní a byly nahrazeny chytrými strukturovanými produkty. Ty přinášely investorům požadovanou garanci ochrany investice při zajímavém potenciálu zhodnocení.

Mezi stabilní české subjekty na tuzemském trhu patří zkušená společnost CYRRUS. Ta v průběhu této novodobé historie kvalitně kopírovala trajektorii vývoje požadavků investorů a pružně reagovala na situaci na kapitálovém trhu v Česku i v zahraničí. Aktuálně je jedničkou na našem trhu při tvorbě strukturovaných produktů, které plně vyhovují požadavkům současné náročné klientely, a to nejen garancí minimalizace rizika, ale i prostorem zhodnocení a pestrostí svojí skladby podkladových aktiv.

Petr Pelc, portfolio manažer CYRRUS

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Partners Financial Services