Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 6. 2008
Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.
Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Akciena pražské burze umazávaly v úvodu minulého týdne část svých předchozích ztrát, index posiloval zejména v úterý s růstem rakouské Erste Bank. Zhoršený celosvětový sentiment v druhé polovině týdne však trh o všechny zisky připravil. Páteční závěr obchodování byl skoro panický a index ztratil 3,3 %. V čele poklesů stály menší emise, kde při nižší likviditě a mělkém trhu způsobily automatické prodeje výrazný pokles. Orco ztratilo téměř 10 %, Pegas oslabil o 7 %. Pod 5 000 Kč se dostal kurz akcií Philip Morris (-8,5 %). Opětovnou nervozitu ve finančním sektoru pocítily i akcie Komerční banky (-7,5 %) a Erste Bank (-4,5 %). Nouze nebyla ani o výrazné růsty, když akcie NWR po řadě nových doporučení přidaly přes 20 %. Živo bylo i kolem Zentivy (+10 %), kde se dva nejvlivnější akcionáři předhánějí v záměru převzít společnost.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 587,401 559,1-1,78
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby meziročně po očištění v dubnu vzrostly reálně o 2 %. Údaje bez motoristického segmentu jsou meziměsíčně vyšší o 0,7 %. Meziročně o 2 %. Neočištěný celkový údaj je vyšší o 3,5 %. K růstu přispěl hlavně růst nepotravinářského zboří, prodej potravin nadále oslaboval.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
19/6 Představenstvo AAA Auto rozhodlo o stažení z polského trhu. Důvodem je ztrátové hospodaření a nepříznivé tržní podmínky pokřivené silnými individuálními dovozy. Představenstvo vzalo na vědomí rezignaci Kamila Zieglera na funkci ředitele ekonomické divize.

ČEZ
18/6 Merrill Lynch zvýšil cílovou cenu pro elektrárenskou společnost na 1 510 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni "buy".

Komerční banka
20/6 Erste bank zvýšila cílovou cenu pro domácí bankovní ústav na 4 700 Kč. Doporučení akumulovat bylo ponecháno.

New World Resources
17/6 Dle vyjádření polského ministerstva životního prostředí by mělo být o licenci pro těžbu v dole Dibiensko rozhodnuto do konce tohoto měsíce.

Série investičních doporučení pro NWR v tomto týdnu:

  • Morgan Stanley, "overweight", cíl 23 GPB (cca 705 Kč)
  • Cazenove, doporučení "outperform"
  • UniCredit, doporučení "kupovat", cíl 656 Kč
  • Merrill Lynch, "buy", cíl 23,60 GPB (cca 717 Kč)
  • Wood&Co., doporučení "kupovat", cíl 700 Kč

Orco Property Group
15/6 Ratingová agentura Moody´s snížila investiční hodnocení developerské firmy na stupeň "B3" z původního "B2". Ke snížení došlo v závislosti na horších úvěrových ukazatelích z konce roku 2007 než agentura předpokládala.

Vienna Insurance Group
17/6 Rakouská pojišťovna získala souhlas od Evropské komise pro převzetí pojišťovací divize Erste Bank. Souhlas je podmíněný prodejem Bank Austria Creditanstalt Versicherung a rumunské společnosti Unita.

Zentiva
17/6 Finanční skupina PPF oficiálně oznámila zahájení dobrovolné nabídky převzetí akcií Zentiva za 950 Kč. Dle podmínek může navrhovatel výši nabídkové ceny v průběhu doby závaznosti změnit tak, aby byla pro adresáty výhodnější.
18/6 Majoritní vlastník Sanofi-Aventis reagoval na krok skupiny PPF záměrem učinit konkurenční nabídku na převzetí akcií Zentivy. Sanofi zvažuje nabídku za cenu 1 050 Kč, jejíž platnost by byla podmíněna získáním podílu ve výši alespoň 50 %. Vedení Zentivy doporučilo investorům nepřijímat žádná rozhodnutí.

Očekávané události
  • 26/6 ČNB - rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 26/6 VH Unipetrol

Spojené státy

Americké akciepokračovaly v sestupné tendenci. Index Dow Jonesoslabil o 3,7 %, technologický Nasdaqoslabil o 2 %. DJ se dostal od poloviny března poprvé opět pod hranici 12 000 bodů. Největší propad zaznamenaly akcie v závěru týdne, když se investoři obávali dalších problémů ve finančním sektoru, negativně byl vnímán opětovný růst ropy.

Čtěte více

 

Německo

Německé akcie nadále oslabovaly. Index DAX ztratil 2,8 % a sestupná tendence se na německém trhu drží již celý měsíc. Akcie oslabovaly ve 4 z 5 obchodních seancí. Největší pokles zaznamenal trh v pátek, když indexpřes úvodní růst nakonec oslabil o více jak 2 %.

Čtěte více.

 

Maďarsko

Maďarské akcie pokračovaly ve svém propadu. Index BUXoslabil o výrazných 6,8 %, když ztrácel ve všech obchodních seancích. Největší propad zaznamenal trh v pátek, když index oslabil o téměř 4 %. BUX tak od začátku roku oslabil již o více jak 20 % a prohloubil svoje letošní minimum.

Čtěte více.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

27. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

Pražská burza zkorigovala část zisků z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,75 % na závěrečných 1671,30 bodu. Největší propad zaznamenal trh ve středu, když se na trhu projevil zhoršený... celý článek

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

20. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

Pražská burza pokračovala v umazávání svých letošních ztrát. Index PX se dostal nad hranici 1700 bodů, nad kterou zavíral naposledy 8. 1. 2008. Ve všech seancích index pražské burzy... celý článek

Akcie: Praha zažila posváteční propad

13. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zažila posváteční propad

Pražská burza částečně zkorigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,39 %. Páteční růstová rallye po dni volna z minulého týdne se nezopakovala, tentokrát po svátku... celý článek

Partners Financial Services