Akcie: Erste zářila po dobrém zisku

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 4. 8. 2009
Akcie: Erste zářila po dobrém zisku
Výsledková sezona začala i na pražské burze a investoři tak kromě obecného sentimentu měli k dispozici důležitá lokální data. Index PX v minulém týdnu silně posílil a přidal 8,7 %, čímž výrazně předčil výkonnost okolních trhů.

Závěr minulého týdne byl na pražské burze ve znamení nákupní horečky a bezbřehého optimismu, díky kterému si burza za červenec připsala zisk téměř 19 %. V růstu z minulého týdne pokračovaly akcie NWR (+10,5%), když se cena ropy přes výrazné výkyvy dostala v závěru týdne zpět na 70 USD. Z růstu cen ropy těžil i ČEZ, který posílil o 7,8 % a přiblížil se na dohled hranici 1000 Kč.

Nejvyšší zisky byly k vidění ve finančním sektoru, když Erste po výsledcích přidala 14,5 %. Výraznému růstu oprávek na špatné úvěry nebyla příliš věnována pozornost a investoři se soustředili více na čistý zisk, který byl díky nestabilním ziskům z obchodování výrazně vyšší než očekávání. Komerční banka se svezla s růstem o 9,5 %. AAA Auto se vymanilo ze ztráty a akcie v týdnu přidaly 27 %. Unipetrol (-0,8 %) se růstového sentimentu neúčastnil, když předběžné výsledky příliš nenadchly. Nižší zájem byl i o Pegas (-2,3 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX980,401065,80+ 8,7
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba podle předběžných údajů v červnu meziročně poklesla o 12,3 %, což je podstatně méně, než se očekávalo. Po květnovém propadu o 22 % tento údaj naznačuje první známky určité stabilizace.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto

30/7 Prodejce ojetých automobilů se vrátil do ziskového hospodaření, když propad tržeb byl kompenzován rozsáhlým snížením nákladů. Společnost dosáhla za druhé čtvrtletí čistý zisk 1,6 mil. EUR, výnosy poklesly o 43 % na 47,3 mil. EUR.

ČEZ

30/7 ČEZ se dohodl se skupinou J&T, že získá výhradní právo na realizaci projektu výstavby elektrárny v lokalitě Profen, kterou obě společnosti získaly s akvizicí těžební společnosti Mibrag. Plánovaný výkon elektrárny je 600 megawattů.

CETV

29/7 Výnosy mediální společnosti CME poklesly ve druhém čtvrtletí o 39 % na 186,2 mil. USD., když ekonomická krize snížila výdaje firem na reklamu a lokální měny vůči dolaru oslabovaly. Zisk EBITDA se propadnul o 75 % na 29,7 mil. USD a provozní marže se snížila na 16 %. Čistý zisk dosáhl 24,1 mil. USD.

30/7 Bank of America snížila doporučení pro akcie mediální společnosti CME na "underperform" z předchozího "neutral." Broker citoval nižší než očekávané výsledky a také horší výhled tržeb z reklamy.

Erste Bank

30/7 Erste Bank dosáhla za druhé čtvrtletí lepších než očekávaných výsledků, když mimořádně vysoký výnos z obchodování vykompenzoval zvýšené oprávky ke špatným úvěrům. Čistý zisk dosáhl 260 mil. EUR, což je meziroční pokles o 19 %. Kromě divize na Ukrajině byly všechny divize banky ziskové. Čistý úrokový výnos vzrostl o 10 % na 1,28 mld. EUR. Opravné položky k úvěrům byly vytvořeny ve výši 522 mil. EUR.

31/7 Deutsche Bank zvyšuje cílovou cenu na 17 EUR z původních 13,50 EUR. Doporučení bylo ponecháno na úrovni „držet“.

Telefonica O2 ČR

29/7 Telekomunikační společnosti klesl meziročně zisk ve druhém čtvrtletí o 8,6 % na 3,08 mld. Kč. Jádrový zisk OIBDA klesl o 6,9 % na 7,08 mld. Kč. Výnosy klesly o 7,6 % na 14,7 mld. Kč a společnost upustila od svého cíle, který počítal za celý rok s poklesem tržeb maximálně do 3 %. Na úrovni jádrového zisku a provozního cash flow byl výhled potvrzen. Pokles výnosů byl ve druhém čtvrtletí jak ve fixním segmentu, tak v mobilním. Lepších výsledků bylo dosaženou pouze z aktivit na Slovensku.

Unipetrol

28/7 Představenstvo společnosti očekává, že EBIT skupiny za druhé čtvrtletí bude nadále záporný a bude horší než v prvním kvartále. Hodnota zisku EBITDA by měla být v kladných číslech. Ze zveřejněných provozních ukazatelů za druhé čtvrtletí je nejzásadnější informací o další výrazném propadu rafinérských marží. Objem zpracované ropy se mezikvartálně snížil o 17 % na 848 tis. tun. Prodej rafinérských produktů klesl o 14 % na 592 tis. tun. Zlepšení oproti minulému kvartálu je vidět u maloobchodního prodeje, který se zlepšil o 17 %. Meziročně byl slabší o 1 %.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Partners Financial Services