Platby připsány. Podle ČNB Fio banka nedala na její doporučení

jih | rubrika: Aktuality | 8. 7. 2019 20:19 aktualizováno 9. 7. 2019 18:05 | 1 komentář

Fio banka měla problémy s připisováním plateb. Na sociálních sítích své klienty včera upozornila na komplikace s příchozími i některými odchozími platbami. Podle banky byl problém na straně České národní banky. Ta ovšem tvrdí, že její systém po celou dobu fungoval.

Mluvčí centrální banky webu Peníze.cz dnes sdělila, že je problém už vyřešen. Podle ČNB byl problém, ovšem jen na krátkou dobu, i u jiných bank. Že platby už fungují, jak mají, potvrdila i Fio banka na svém facebookovém profilu.

"Pravděpodobnou příčinou potíží klientů s platbami prostřednictvím Fio banky byla kombinace přetížené sítě, která propojuje banky do systému mezibankovního platebního styku ČNB (CERTIS), a vypnutý parametr na komunikační bráně (firewall) po jejím nedávném upgradu, který pomáhá takové situace řešit," říká Petra Vodstrčilová, mluvčí ČNB.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

"Zúčtovací mezibankovní systém CERTIS po celou dobu fungoval, občasné problémy u některých bank, až na Fio banku, odezněly poté, co byl parametr opětovně nastaven," dodává Vodstrčilová. Podle ní byl technický problém týkající se plateb Fio banky vyřešen už během včerejšího dne a dnes by tak mělo opět vše fungovat, jak má.

Centrální banka zároveň odmítla interpretaci Fio banky, že by za problém mohla právě ČNB. "Fio banka se 3. července 2019 obrátila na ČNB s informací, že má technické problémy se zasíláním souborů do ČNB. Ta vyzvala Fio banku, aby předávala jednotlivé dávky platebních příkazů alternativní cestou, čehož Fio banka nevyužila," říká Vodstrčilová.

"Dle našich informací se jedná o technickou chybu na straně ČNB směrem k Fio bance. Na jejím odstranění společně usilovně pracujeme. Příchozí platby postupně pomalu zpracováváme. Odchozí platby také odesíláme do zúčtovacího centra ČNB," informovala banka včera po druhé hodině odpolední své klienty.

Na facebookovém profilu banky hlásily problémy desítky klientů. Hodně si stěžovaly ženy, že jim nepřišel rodičovský příspěvek, i když už měly termín výplaty. "Došel už někomu rodičák?" ptala se v diskuzi jedna z nich.

"Všechny platby by měly dorazit, jen je zpracováváme postupně - jak odchozí, tak příchozí. Kvůli chybě u ČNB je ale proces odbavení plateb složitější a pomalejší. Děkujeme Vám tedy za trpělivost a za komplikace se ještě jednou omlouváme," odpověděla v diskuzi Fio banka.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

16. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

Československá obchodní banka (ČSOB) přichází s novým věrnostním programem. Za využívání produktů této finanční skupiny – později snad i externích partnerů – začnou klienti dostávat... celý článek

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Partners Financial Services