Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 14. 5. 2024
V projektu sdílené sítě bankomatů brzy přibude přelomová novinka. Komerční banka, Moneta, Air Bank a UniCredit nabídnou svým klientům službu sdílených vkladů. Znamená to více možností, jak vložit hotovost na účet.
Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

Zdroj: Shutterstock, KB

Plán Komerční banky, Monety Money Bank, Air Bank a UniCredit Bank, aby jejich klienti mohli vkládat peníze ve sdílené bankomatové síti za stejných podmínek jako u své banky, jde do finále. Ke spuštění této přelomové novinky má dojít nejpozději do konce června.

Doposud mohou klienti bank v Česku vkládat hotovost vždy jen přes vkladomat, který provozuje jejich banka. 

„Čtyři zúčastněné banky ve sdílené bankomatové síti jsou v závěrečné fázi vývoje nové služby pro vklady. V současné době předpokládáme, že k zahájení u prvních bank dojde v průběhu 2. čtvrtletí 2024,“ potvrdil Michal Teubner z tiskového oddělení Komerční banky.

Podle Teubnera se čtveřice bank dohodla, že ke spuštění novinky dojde, až budou mít minimálně tři z nich své systémy připraveny ke sdílení vkladomatů. O tom, která banka by společné nasazení nemusela v případné první vlny stihnout a jaký je přesnější termín zahájení nové služby, ale mluvčí nechtěl spekulovat. 

Připravenost k zapojení do systému sdílených vkladů už potvrdila také Moneta Money Bank. Air Bank a UniCredit Bank se aktuálně omezily na obecnější vyjádření, že na projektu společných vkladomatů pracují a připravují ho s partnery. 

Vkladomaty nicméně budou pro klienty zmíněné čtveřice brzy mnohem dostupnější. Celkově budou mít k dispozici zhruba jednu tisícovku těchto přístrojů. Nejvíce vkladomatů má Komerční banka – aktuálně 505. Dalších zhruba 180 těchto přístrojů má Moneta, UniCredit pak 136. Nejvíce si polepší klienti Air Bank, která provozuje asi jen 88 vkladomatů. Díky sdílené síti se tedy jejich počet zdesetinásobí. 

O záměru propojit bankomatovou síť i pro vklady informovaly tyto banky ve společném prohlášení poprvé loni v červnu. Chtěly tak učinit už od začátku letošního roku, mimo jiné i kvůli postupnému ubývání klasických pokladen na pobočkách a rostoucí oblibě bankomatů s vkladovou funkcí mezi klienty.

Projekt se ale zpozdil údajně kvůli složitosti projektu. „Na rozdíl od výběrů z bankomatů jde o unikátní řešení, které jsme museli vybudovat doslova na zelené louce,“ podotkl Teubner. 

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Možnost vkládat hotovost kdykoliv podle bank oceňují hlavně podnikatelé. V některých lokalitách objem vložené hotovosti dokonce přesahuje objem výběrů. 

Rozšířit by se měly také možnosti bezkontaktních vkladů. Zatímco výběry lze často provádět bez vložení plastové karty, tedy třeba jen s přiložením mobilu nebo hodinek, u vkladů je častěji potřeba karta.

Sdílení vkladomatů je dalším krokem iniciativy sdílené bankomatové sítě, kterou odstartovala Komerční banka a Moneta v červnu 2022 a od loňského února se k ní připojily Air Bank a UniCredit Bank. Klienti těchto bank díky tomu můžou vybírat hotovost ze zhruba 2000 sdílených bankomatů za stejných podmínek jako z bankomatů své mateřské banky.

Zatímco klienti Monety (s běžným účtem Tom Plus) si už dříve mohli vybírat bez omezení, ostatní banky – KB, Air Bank i UniCredit – takovou výhodu u svých běžných účtů bez paušálu nenabízely. 

Všechny banky v Česku ke konci loňského roku provozovaly celkem 2025 bankomatů s vkladovou funkcí a 226 samostatných vkladomatů. Je to meziročně zhruba o stovku těchto přístrojů víc. Bankomaty s vkladovou funkcí má i Česká spořitelna, ČSOB, Raiffeisenbank, Fio a mBank. Vklady hotovosti na nich umožňují vlastním klientům a zpřístupnění této služby klientům jiných bank či přistoupení do sdílené bankomatové sítě zatím neavizují. 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Financial Services