Majitel textilky PFN vytěsní akcionáře. Nabízí málo, kritizuje investor

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 9. 2020 | 3 komentáře
Majitel textilky PFN vytěsní akcionáře. Nabízí málo, kritizuje investor

Zdroj: Shutterstock

Z pražské burzy nejspíš zmizí akcie znojemského výrobce netkaných textilií PFNonwovens.

Jednatelé většinového vlastníka společnosti PFNonwovens Holding totiž na konci minulého týdne schválili navýšení svého podílu akcií nad 90 procent a zahájení procesu vytěsnění minoritních akcionářů.

„PFN Holding podá České národní bance žádost o udělení souhlasu se zdůvodněním navrhované výše protiplnění minoritním akcionářům ve výši 719,50 koruny za každou akcii,“ uvedl v regulatorním oznámení člen představenstva firmy Marian Rašík.

Současný majoritní akcionář PFN Holding ovládl firmu v roce 2017, kdy dal akcionářům na pražské burze nabídku za 1010 korun za akcii. Tehdy byly akcie textilky, která se tenkrát ještě jmenovala Pegas, nejvýše. Dnes cena na pražské burze vzrostla o více jak desetinu nad 740 korun. Majiteli PFN Holdingu jsou podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš.

Cenu navrženou ve vytěsnění už na Twitteru napadl třeba investor Tomáš Hájek, který už v minulosti jednal za uskupení vytěsňovaných minoritních akcionářů AAA Auto. Tenkrát pomohl dojednat vyšší cenu.

PFNonwovens vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu pro hygienu, průmysl, stavebnictví, zemědělství, zdravotnictví a další sektory. Využívají se pro výrobu dětských plenek či dámských hygienických potřeb. Firma vyrábí také ochranné pomůcky, jako jsou roušky, respirátory nebo ochranné obleky. Má své závody na jižní Moravě, v Egyptě a Jihoafrické republice. V prvním pololetí letošního roku zaměstnávala přes 700 lidí.


A tyhle noviny už jste četli?

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

akcie, investice, vytěsnění

A tohle už jste četli?

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Partners Financial Services