Česká zbrojovka nabídne akcie na burze

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 9. 2020
Česká zbrojovka nabídne akcie na burze

Zdroj: Shutterstock

Česká zbrojovka Group oznámila, že chce na Burze cenných papírů Praha uskutečnit veřejnou nabídku svých akcií. Primární nabídka nových akcií má dosáhnout ekvivalentu až 75 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun). 

Doplní ji sekundární nabídka stávajících akcií v hodnotě až do ekvivalentu 75 milionů eur, které jsou v současnosti v držení společnosti Česká zbrojovka Partners. Prodávající akcionář navíc poskytne další stávající akcie až do výše 15 % původní nabídky na pokrytí případné opce navýšení. Podrobné informace zveřejní v prospektu, jakmile jej schválí Česká národní banka.

O vydání nových akcií mluvila Česká zbrojovka už loni na podzim. Její akcie jsou sice od letošního 1. června zapsané na hlavním trhu pražské burzy, zatím se ale s nimi neobchoduje – šlo o takzvaný technický listing. Na burzu se vrátila po skoro třinácti letech – tehdejší většinový vlastník Eximat je stáhl na podzim 2007 po vytěsnění menšinových akcionářů.

Většina akcií (90 %) uherskobrodské zbrojovky teď patří společnosti European Holding Company ovládané René Holečkem. Majoritní podíl si chce ponechat i po uvedení akcií na burzu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Partners Financial Services