Za čtvrt roku 135 %. Pilulka je nad 1000 korunami

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 2. 2021 | 1 komentář
Za čtvrt roku 135 %. Pilulka je nad 1000 korunami

Zdroj: Pilulka.cz

Cena akcií internetového obchodníka Pilulka Lékárny se dnes poprvé přehoupla přes hranici 1000 korun.

Je tak už na více jak dvojnásobné ceně, než s jakou na konci října vstupovala na pražskou burzu. Tehdy to bylo 425 korun. Oslovení experti se tedy nepletli, když webu Peníze.cz řekli, že Pilulka byla při uvedení na burzu ve slevě.

S Pilulkou se obchoduje na trhu Start pražské burzy a na RM-Systému, na obou dnes roste více jak o desetinu. Pokračuje tak její úspěšné tažení na pražské burze. Už prvotní úpis byl rekordní, když zájem investorů převýšil nabídku víc než pětinásobně.

Srovnejte si to s námi

Při úpisu na menším trhu pražské burzy Start získala Pilulka za 725 tisíc kusů celkem 307,4 milionu korun na svůj další rozvoj. Na Startu jde v aukcích kupovat v takzvaných lotech (balíček 80 akcií). Na RM-Systému, který patří Fio bance, lze nakupovat libovolné množství kusů, minimální poplatek je 40 korun.

Pilulka vznikla v roce 2013. Založili ji a řídí bratři Petr a Martin Kasovi, kteří předtím vybudovali a následně prodali e-shop Kasa.cz. V loňském roce Pilulka podle předběžných výsledků dosáhla na tržby 3,1 miliardy korun a online prodeje zaznamenaly 50procentní růst.

Pilulka působí na českém, slovenském a rumunském trhu, vstup do Maďarska kvůli koronaviru odložila. V současnosti provozuje víc než 150 „kamenných“ lékáren a dále internetové lékárny Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro. Zaměstnává přes 380 lidí.

Na pražské burze se daří i dalšímu nováčkovi z loňského podzimu. Akcie České zbrojovky vstupovaly na začátku října na hlavní trh pražské burzy s mírnou pachutí poté, co zájem v prvotním úpise nebyl přehnaný. Obchodovat se s nimi začínalo na spodní hranici cenového rozpětí úvodní nabídky, tedy na 290 korunách. Dnes je akcie České zbrojovky na pražské burze o více jak 100 korun dražší. Za čtyři a půl měsíce tak vyrostla přes třetinu.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

5. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

Světové akcie začaly nový týden prudkým propadem. Podle analytiků jde o největší propad za poslední roky. Nevyhnul se ani bitcoinu a dalším kryptoměnám. 

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Partners Financial Services