Akcie z kuponovky najde i banka. Bez poplatku

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 31. 8. 2021 | 5 komentářů
Akcie z kuponovky najde i banka. Bez poplatku

Zdroj: Shutterstock

Lidé mají další možnost najít své zapomenuté akcie z kuponové privatizace. Banka Creditas nabízí klientům bezplatný výpis z nezařazeného majetkového účtu u Centrálního depozitáře cenných papírů (CDCP).

„Účastnili jste se kupónové privatizace? Zkoušeli jste v minulosti obchodovat s podílovými fondy či akciemi? Pokud ano, pak je možné, že jste vlastníky cenných papírů, o nichž ani nevíte. Mnoho lidí má z těchto historických pokusů, na které již zapomněli, cenné papíry na majetkovém účtu u CDCP. Takové účty jsou pak vedeny jako nezařazené,“ píše Creditas klientům.

Ti mohou do 19. září požádat o bezplatný výpis. Lze to buď jednoduše online formou zprávy z internetového bankovnictví Creditas – klienti nemusí přikládat další dokumenty, stačí standardní autorizace jako u transakcí. Druhou možností je přijít na některou z poboček Creditas. Výpis z majetkového účtu u CDCP pak banka pošle nejpozději do 3. října. 

„Službu jsme našim klientům nabídli na základě jejich opakujících se dotazů. Jde primárně o marketingovou aktivitu, kdy klientům nabízíme možnost bezplatného získání výpisu po časově omezenou dobu. Společně s výpisem jim poskytneme základní informace, jak mohou s cennými papíry naložit,“ říká mluvčí Banky Creditas Lucie Brunclíková.

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Banka podle ní nespolupracuje s žádným partnerem – tedy ani s projektem Zapomenuté miliardy, který letos v červnu spustila společnost Stock Convertor. Projekt Zapomenuté miliardy po zadání osobních údajů prověří, jestli má klient na nezařazeném účtu u CDCP nějaké hodnotné akcie. Pokud je najde, účtuje si poplatek za nálezné podle ceníku – ten podle firmy nepřesáhne 15 procent z hodnoty akcií.

Zjistit existenci akcií z kuponové privatizace lze samozřejmě nadále i přímo v Centrálním depozitáři cenných papírů. V průběhu září to díky Bank ID půjde nově také online – služba bude v první fázi dostupná přinejmenším pro klienty s bankovní identitou České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a Monety, postupně se zapojí i Air Bank a další. „Cena za tuto službu bude v řádech desítek korun,“ říká mluvčí depozitáře Jiří Kovařík. Dosud měli zájemci o výpis jedinou možnost: podat žádost na formuláři s úředně ověřeným podpisem, CDCP ho pak poslal na dobírku za poplatek 500 korun. 

Akcie vyhledají také jednotliví obchodníci s cennými papíry, kteří pak nabízejí i jejich následný převod nebo prodej. Obecně nejvýhodnější podmínky má zřejmě Fio banka: samotné zjištění, zda člověk má nezařazený účet z kuponovky, je zdarma. Výpis akcií, které na něm případně jsou, přijde na 130 korun (z toho 60 korun jako poplatek Fio bance a 70 korun depozitáři).

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+85
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

A tohle už jste četli?

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Partners Financial Services