Moneta vyplatí sedm korun na akcii. Potvrzeno

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 26. 4. 2022 | 2 komentáře
Moneta vyplatí sedm korun na akcii. Potvrzeno

Zdroj: Shutterstock

Akcionáři Moneta Money Bank dostanou dividendu za rok 2021 ve výši sedm korun za akcii. Návrh představenstva banky dnes schválila valná hromada.

Banka loni hospodařila s čistým ziskem 4,1 miliardy korun. Z toho si 3,6 miliardy korun přes dividendy vyplatí akcionáři, zbylých 483 milionů korun bude převedeno na účet nerozděleného zisku z minulých let.

Právo na dividendu získají ti akcionáři, kteří budou zapsáni jako akcionáři Moneta Money Bank v Centrálním depozitáři cenných papírů k rozhodnému dni 2. května 2022. Kdo dividendu chce, musí akcie na pražské burze koupit nejpozději ve čtvrtek 28. dubna, přes RM-Systém pak v pondělí 2. května. (Proč se termíny liší? Odpověď najdete v tomto textu.) Dividendu pak dostanou bezhotovostně 25. května.

Akcie Monety se aktuálně na pražské burze prodává za 93,50 koruny. Dividendový výnos k této ceně dělá 7,5 %.

Výplata dividendy v plné části se vrací po dvou letech, kdy ČNB kvůli dopadům pandemie covidu omezovala výplatu dividend. Naposledy akcionáři Monety dostaly celou dividendu v roce 2019 ze zisku roku 2018. Tehdy šlo o 6,15 koruny. O rok dříve to bylo osm korun. Z části zisku za roky 2019 a 2020 dostali akcionáři tři koruny na začátku letošního roku.

Nyní se Moneta chystá na spojení s Air Bank ze skupiny PPF. V rámci transakce se chystá nový úpis akcií, jejichž počet by měl vzrůst o polovinu. Detaily transakce najdete v prosincové zprávě.

Vývoj ceny akcie Monety

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

25. 6. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Menší akcionáři ČEZ dostanou 52 Kč na akcii. Stát si vezme víc

Společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 52 Kč na akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada, když potvrdila návrh představenstva.

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

18. 6. 2024 | Petr Kučera

O dividendu požádáte snadněji. Novinku využije čtvrtá firma

Požádat o výplatu dividend jednoduše přes internet nově mohou i akcionáři společnosti Philip Morris ČR, s?jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha.

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Partners Financial Services