PR článek: Projekt Raiffeisen Styl - inspirace pro nejlepší bydlení dostupná všem

PR článek | 29. 9. 2005
PR článek: Projekt Raiffeisen Styl - inspirace pro nejlepší bydlení dostupná všem
Rozsáhlý projekt Raiffeisen stavební spořitelny nazvaný "Raiffeisen Styl" vstupuje v těchto dnech do své druhé poloviny. Všem domácnostem v České republice nabízí zajímavou inspiraci, jak si výrazně vylepšit vlastní bydlení.
reklama

Raiffeisen stavební spořitelna oslovila 5 špičkových architektů - odborníků na interiérový design a zadala jim přestavbu několika bytů typických pro Českou republiku . K dnešnímu dni se v rámci Raiffeisen Stylu představilo všech 7 architektonických studií.

V rámci celorepublikové road show se s existujícími návrhy zatím mohli seznámit návštěvníciostravského Obchodního centra Futurum a brněnského Obchodního centra Olympia. Nyní bude expozice Raiffeisen Stylu k vidění postupně v dalších velkých městech České republiky (viz níže). Pro návštěvníky výstavy je vedle samotných návrhů připravena i soutěž. Pokud vyplní soutěžní kupon, mají šanci získat úpravu svého bytu v hodnotě 100 000 Kč.

Reakce některých návštěvníků už proběhlých výstav vystihují přesně to, o co usiloval organizátor této akce, tedy Raiffeisen stavební spořitelna. „Je pro mě až neuvěřitelné, jak také může vypadat byt 1+1 ve starém pavlačovém domě. Ten můj se mu tedy příliš nepodobá. Je to pro mě rozhodně námět k přemýšlení a oceňuji, že se touto studií mohu nechat vést, což může znamenat úsporu několika desítek tisíc korun za původní architektonický návrh,“ řekl doslova jeden z návštěvníků výstavy Raiffeisen Styl Petr Mareček z Ostravy. Odměna architektů se totiž zpravidla pohybuje okolo 11 procent z celkové ceny rekonstrukce.

Každá ze studií přitom zahrnuje také podrobnou cenovou kalkulaci. Například v případě výše zmíněného bytu 1+1 o velikosti 30 m² ve starém činžovním domě ji autorka návrhu, ing. arch. Eva Heyworth vyčíslila na zhruba 450 tisíc korun. Ještě větší úsporu může přinést projekt Raiffeisen Styl těm, kdo by se nechali inspirovat přestavbou, kterou pro byt 3+1 v panelovém domě vymysleli architekti Aleš Lapka a Petr Kolář ze studia ADR. V tomto případě se rozpočet vyšplhal na bezmála 1,5 miliónu korun.

Raiffeisen Styl ale široké veřejnosti nepředkládá pouze hodnotné nápady. Společně s architekty tvoří tzv. Tým specialistů odborníci, kteří mají v Raiffeisen stavební spořitelně na starosti financování. Ke každé architektonické studii proto existuje také modelová kalkulace, jak podobný projekt financovat. „Splátky úvěrů poskytovaných Raiffeisen stavební spořitelnou mohou být rozloženy i do několika desetiletí. Tomu pak pochopitelně odpovídá nízká výše splátek. Jsme proto přesvědčeni, že si naše úvěry může dovolit prakticky každý. A podobně to platí také o projektu Raiffeisen Styl. Inspirovat se jím mohou nechat přinejmenším desetitisíce rodin,“ říká Tomáš Vášáry, ředitel marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.

Na projektu „Raiffeisen Styl“, který je ojedinělý propojením architektonického a finančního řešení, spolupracují špičky české architektury: Michal Froněk ze skupiny Olgoj Chorchoj, Eva Heyworth (Heyworth Studio/Architekti), Aleš Lapka ze společnosti ADR, Bořek Šípek (Studio Šípek) a Barbora Škorpilová ze studia Mimolimit. Za Raiffeisen stavební spořitelnu je v týmu Eva Jahodová, ředitelka odboru support (vývoj produktů). Členem týmu je také Petr Tschakert, šéfredaktor časopisu Moderní byt, který je mediálním partnerem projektu.

V rámci projektu bude také vybráno jedno zařízení, které slouží k dlouhodobému pobytu osob (nemocnice, hospic, dětský domov apod.). Pro něj tým odborníků vypracuje návrh změny jedné části interiéru. Raiffeisen stavební spořitelna tomuto zařízení věnuje na úpravu interiéru 100 000 Kč.

Kde je ještě možné shlédnout výstavu Raiffeisen Styl?

Olomouc OC Olympia 12. 9. - 25. 9.
Pardubice OC Grand 26. 9. - 2. 10.
Hradec Králové Hypernova 3. 10. - 16. 10.
Liberec Nisa: Centrum 17. 10. - 30. 10.
Teplice OC Olympia 31. 10. - 13. 11.
Plzeň OC Olympia 14. 11. - 27. 11.
České Budějovice OC IGY 28. 11. - 11. 12.
Praha Galerie Butovice 12. 12. - 23. 12.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services