Solární panely si může dnes pořídit již opravdu každý

PR článek | rubrika: PR Článek | 2. 4. 2012 | 1 komentář
Solární panely si může dnes pořídit již opravdu každý
V době, kdy ceny energií neustále rostou, všichni hledáme nejrůznější možnosti, jak za ně co nejvíce ušetřit. Jako jedna z úsporných variant se nabízí pořídit si solární panely a využívat energii získanou z nich. A zatímco většina lidí si myslí, že využití sluneční energie je možné jen díky panelům nainstalovaným na střeše domů, pravda může být někde jinde. Například i obyčejný panelákový balkón je totiž pro jejich instalaci za jistých okolností ideálním řešením.

Střecha totiž není pro solární panely podmínkou. Dají se umístit i na balkónové zábradlí, nad stříšku nebo třeba na garáž. Střecha se preferuje spíše z důvodu ochrany majetku. Samozřejmě vždy záleží na místních klimatických podmínkách či na tom, na jakou světovou stranu je balkón situován. Ideální je jih, při v Česku typické orientaci balkónů na západ či na východ se výtěžnost snižuje až o dvacet procent. Sklon panelů snižuje výnos i o třicet procent, avšak pokud by se instalovaly naopak jako markýzy, rozdíl se téměř vytratí.

Ideální sice je, když se systém získávání energie ze slunce zakomponuje již do samotné projektové dokumentace – při včasném zohlednění umístění solárních kolektorů lze maximalizovat jejich efektivitu, ale i do rekonstruovaného bydlení lze fotovoltaický systém pořídit a dokonce zbytkovou energii pak ještě prodávat zpátky do sítě. Počáteční náklady jsou vysoké, ale i s dotacemi od státu se počítá návratnost do šesti až sedmi let.

„Každý žijeme jiným životním stylem, žijeme jinde, ve městě, na vesnici, každý má jinak velkou rodinu, jiné možnosti. Tomu je třeba bydlení, ať už v bytě nebo rodinném domku, a možnosti úspor nebo využití alternativních zdrojů energie přizpůsobit. Ale pokud to konstrukce a orientace ke světovým stranám umožňuje, byla by velká škoda v konceptu bydlení s využitím alternativních zdrojů energie nepočítat,“ říká úspěšný realizátor celé řady úsporných opatření v otázce bydlení z Českomoravské stavební spořitelny.

Na snížení energických nároků domácností je možné využít celou řadu bankovních produktů. Jako ideální se jeví stavební spoření. Po několika letech spoření již má klient možnost využít hned několik možností. Jestliže si účastník ještě nevytvořil nárok na řádný úvěr, tak může využít překlenovací úvěr, a jestliže naspořeno má, tak řádný úvěr s neměnnou úrokovou sazbou až do poslední splátky. A čím více členů domácnosti sloučí své smlouvy do jednoho úvěrového případu, tím lepší možnosti realizace mají.

A pokud jde o financování, tak se stavební spoření se svými úvěry osvědčuje jako optimální způsob financování. Na svou investici do bydlení se účastníci stavebního spořen mohou plánovitě připravovat.
Výhodně spoří a přitom si svými vklady postupně vytvářejí nárok na řádný úvěr ze stavebního spoření. Úrokovou sazbu tohoto úvěru přitom znají již v okamžiku uzavření smlouvy o spoření. Aktuálně je klientům k dispozici s roční úrokovou sazbou již od 3,7 %.
A co je důležité, tato úroková sazba úvěru ze stavebního spoření je neměnná. Této skutečnosti již využilo velmi mnoho klientů při plánování a promýšlení svých záměrů v bydlení.
Velkou výhodou klientů Českomoravské stavební spořitelny je, že řádný úvěr ze stavebního spoření mají až do 500 tisíc korun zcela bez zajištění, tzn. nepotřebují ani ručitele ani nemovitost jako zástavu za úvěr.
Reprezentativní příklad průměrného úvěru ze stavebního spoření – tarif Atraktiv Rychlá
Při výši průměrného úvěru 220 000 Kč a úrokové sazbě 3,7 % p.a. budete splácet měsíční splátku 2850 Kč po dobu 7 let a 5 měsíců. Nárok na úvěr vzniká už po dvou letech od uzavření smlouvy o stavebním spoření, pokud uspoříte alespoň 38 % z cílové částky a dosáhnete hodnotícího čísla 64. Celkem zaplatíte za takový průměrný úvěr částku 251 185 Kč a RPSN činí 3,63 %. Za vedení úvěrového účtu budete platit 330 Kč ročně.

Nabídka Českomoravské stavební spořitelny je však podstatně širší, svými produkty komplexně pokrývá všechny základní potřeby klientů ve financování bydlení. To znamená, že v nabídce je též Hypotéka od Lišky a Spotřebitelský úvěr od Lišky.

Bližší informace získáte u finančních poradců ČMSS nebo na adrese www.cmss.cz. Tam také snadno najdete podle názvu obce či PSČ nejbližšího místně příslušného finančního poradce ČMSS.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services