CTR group: Rezidenční nájemní projekty jako investice

PR článek | rubrika: PR Článek | 11. 7. 2016
I v ČR existují firmy zaměřené na realizaci bytových projektů určených k nájemnímu bydlení.
CTR group: Rezidenční nájemní projekty jako investice

Zvykli jsme si, že výstavba nových bytů je spojená s jejich prodejem koncovým zákazníkům. Přesto existují i u nás firmy, které se zaměřují na realizaci bytových projektů určených k nájemnímu bydlení. Společnost CTR group patří mezi takové průkopníky. Její první velký projekt v Praze na Albertově (na úvodní fotografii) funguje již více než sedm let. Na zkušenosti s výstavbou a správou bytů pro nájemní bydlení a na další plány společnosti jsme se zeptali Filipa Dostála, finančního manažera CTR group.

Jak s odstupem času hodnotíte své rozhodnutí stavět byty nikoliv na prodej, ale na pronájem?

Je pravda, že projekt komerčního nájemního bydlení jsme v Praze realizovali pravděpodobně jako první investor. Nicméně Albertov pro nás vždy byl srdeční záležitostí a nad svým vlajkovým projektem jsme si vždy chtěli nechat kontrolu. A to jak nad provozem bytových jednotek, tak i nad využitím souvisejících komerčních prostor. Dnes je Albertov Rental Apartments fungujícím komplexem nájemních bytů, restaurací, obchodů a služeb v centru Prahy po vzoru západoevropských měst.

Bylo to tedy správné rozhodnutí?

Rozhodnutí vstoupit na trh komerčního nájemního bydlení rozhodně nelitujeme, a to přesto, že udržet vysokou obsazenost jednotek znamená prakticky neustálé investice do marketingu i samotného areálu a jeho vybavení. I v dalších městech připravujeme některé nájemní projekty. Vzhledem k demografickému vývoji a legislativě se soustředíme především na Německo, o projektu podobného typu uvažujeme také na Slovensku.

Jakou roli v takovém projektu hraje bankovní financování?

To hraje významnou roli zejména s ohledem na optimalizaci struktury financování a zhodnocení vlastního kapitálu. Financování každého projektu však zvažujeme z mnoha hledisek, a to včetně strategie celé společnosti. Naší snahou je dosažení vzájemně výhodné spolupráce.

V daném případě spolupracujete s Komerční bankou. Co hrálo hlavní roli při jejím výběru?

Komerční banka patří ke stabilním finančním partnerům. Bylo tedy přirozené, že jsme uvažovali o vzájemné spolupráci. Je zřejmé, že financování takového projektu, a zejména přípravné fáze, přináší mnoho potenciálních úskalí, která je třeba společně překonat. Pokud bychom měli jmenovat alespoň jeden ze zásadních důvodů, potom to byla schopnost nabídnout a zajistit refinancování stávajícího úvěru a vnitroskupinových půjček.

Košice – Rezidencia pri Radnici
Zvětšíte klikem

Je vůbec poptávka po nájemním bydlení? Jaký další vývoj očekáváte v ČR a na Slovensku?

Poptávka po komerčním nájemním bydlení se vždy odvíjí od konkrétní lokality. Například Praha je centrem jak turistickým, tak hospodářským. Moderní nájemní areál v centru Prahy tedy najde svou hlavní cílovou skupinu vždy, ať už mezi zahraničními nebo domácími zájemci. Košice jsou naproti tomu hospodářským centrem východního Slovenska a univerzitním městem. Skladba potenciálních nájemců zde tedy bude trochu odlišná.

Odhadnout právě specifika lokality a té přizpůsobit koncepci, skladbu a velikosti bytů v projektu je klíčovým know-how investora do nájemního bydlení.

Drážďany – Residenz am Zwinger
Zvětšíte klikem

Máte aktivity v Německu, jaký je trend v bytové výstavbě v zahraničí?

Německý trh má s českým i slovenským jedno společné – již mnoho měsíců trvající převis poptávky nad nabídkou a tedy nedostatek dostupných bytů. Svědčí o tom i dva aktuálně dokončované projekty v centru Drážďan, které jsme oba vyprodali před dokončením. Byty určené do osobního vlastnictví v projektu Residenz am Zwinger skoupili jednotliví zákazníci, zatímco celý bytový dům Haus Merkur koupil jediný investor za účelem jeho dalšího pronájmu.

Zásadním rozdílem mezi trhy v Německu a u nás je dobrá vymahatelnost práva a dlouhodobě fungující nájemní trh bez regulací. Proto do rezidenčních nemovitostí k dlouhodobému pronájmu investují i penzijní a nemovitostní fondy.

Můžete nám prozradit vaše další plány a strategii do budoucna?

Jak jsem již nastínil, snažíme se zabezpečit kontinuitu na trzích a dál posilovat naši silnou pozici v segmentu nadstandardního bydlení v centrálních lokalitách k prodeji i k pronájmu. Je ale pravda, že vzhledem k chaotické legislativní situaci u nás, nedostatečné ochraně investorů a paralýze přípravy nových projektů, se daleko více soustředíme na trh v Německu. Dokonce i na Slovensku je z našeho pohledu proces povolování staveb transparentnější a rychlejší než u nás.

Pro Českou republiku, a zejména pro Prahu, je tento vývoj do budoucna nebezpečný. Podobně totiž uvažují všichni investoři a situace zatím neodvratně spěje k tomu, že již brzy na trhu nebude dostatečná nabídka nových bytů. To uměle zvýší ceny, zhorší dostupnost vlastnického a sekundárně i nájemního bydlení. Nakonec chyby politiků a úředníků zaplatí lidé ve vyšších nájmech a cenách bytů. 

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services