Vyúčtování za energie: Co se dozvíte z faktury za plyn a za elektřinu

PR článek | rubrika: PR Článek | 22. 1. 2018
Už teď máte hrůzu v očích a děsíte se, až dorazí vyúčtování za energie? Obáváte se, že vás letos doplatky neminou? Postavte se fakturám za elektřinu i plyn čelem a mějte jasno, co vám dodavatelé energií píšou. Možná zjistíte, že chyba není ve vaší spotřebě, ale v drahých energiích.
Vyúčtování za energie: Co se dozvíte z faktury za plyn a za elektřinu

Faktury za energie se liší podle dodavatelů. Hlavní rozdíl je především v grafice, avšak ať už vám dorazí vyúčtování za energie od toho či onoho, vždy musí splňovat energetickou legislativu a shodovat se v základních parametrech.

Co se dozvíte z faktury za plyn

Podíváte-li se na vyúčtování plynu, pak první část faktury patří identifikaci, a to jak dodavatele, tak i odběratele. Navíc se ale dočtete také informace týkající se platby, jako jsou variabilní symbol, datum splatnosti, číslo účtu a zúčtovací období.

Ještě než se začnete prokousávat dalšími údaji, přečtěte si v záhlaví faktury, o jaké vyúčtování se jedná.

  • Řádné
  • Mimořádné
  • Opravné

Máte-li jasno v základních věcech, je možné přejít na čísla. Ta hledejte až pod sdělením od dodavatele. Jedna část faktury je věnována rekapitulaci zúčtovacího období, kde se dozvíte počáteční i konečný stav vašeho měřidla a především také, kolik vám bylo dodáno plynu.

Zatímco nyní se dočítáte informace pouze v m3 a v kWh, o další řádky níže už vidíte čísla v korunách a váš zrak jistě končí na řádcích, kde je uvedena částka za spotřebu plynu a částka, kterou jste zaplatili na zálohách. Rozdíl mezi nimi je pak buď přeplatkem, nebo nedoplatkem.

Co se dozvíte z faktury za elektřinu

Ve vyúčtování za elektřinu vás možná jako první překvapí zkratky VT a NT. Jedná se o vysoký a nízký tarif a každý je účtován samostatně, i proto na faktuře najdete nejen spotřebu, ale i cenu hned ve dvojím provedení. V kolonce „zúčtování“ se ale pak ceny obou tarifů sečtou a díky uvedené částce, kterou jste zaplatili na zálohách, se dozvíte, zda vám vzniká přeplatek, nebo nedoplatek.

Druhá strana vyúčtování za elektřinu je pak věnována údajům o měřícím zařízení, rozpisu dodávky elektřiny a regulovaným službám. V ceně za elektřinu jsou tak zahnuty i poplatky, které tvoří zhruba 60 % z celkového vyúčtování, jedná se o poplatky:

  • za údržbu elektrické sítě,
  • za stálý měsíční příkon,
  • za systémové služby,
  • na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů,
  • za činnost Operátora trhu.

POZOR: Přeplatky ve výši 100 Kč až 200 Kč se obvykle nevracejí a převedou se do dalšího zúčtovacího období. Máte-li však přeplatky ve výši několika tisíc korun, obvykle vám dodavatel navrhne nižší výši splátky. To samé platí i v případě, že doplácíte za energie v řádech tisíci korun. Je jen na vás, zda návrh dodavatele přijmete, či nikoliv.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services