Cena elektřiny vzrostla jen mírně. Proč se ale vyplatí sledovat i jiné částky?

PR článek | rubrika: PR Článek | 21. 5. 2018
Cena elektrické energie na Pražské energetické burze loni kvůli zvyšování cen černého uhlí rapidně rostla. Odborníci nebyli na podzim příliš optimističtí. Na trhu s energiemi se ale letos přesto žádné drama neodehrálo. Průměrná cena za kWh elektřiny poskočila jen mírně. Není to ale jediná částka, která by měla odběratele zajímat.
Cena elektřiny vzrostla jen mírně. Proč se ale vyplatí sledovat i jiné částky?

Průměrná cena elektřiny za kWh v distribuční oblasti ČEZ v roce 2018 dosáhla 4,07 Kč. Na území PRE, kam spadá Praha a Roztoky, ale odběratelé platí méně, průměrně 4,05 Kč za 1 kWh. Průměrně nejvíce, 4,18 Kč za kWh, za odebranou elektrickou energii platí domácnosti na jihu Čech a Moravy, tyto části republiky spadají pod správa distribuce E.ON.  

Sledujte i další částky, které se k ceně za kWh přičítají

Cena za kWh ale není všechno, co by mělo spotřebitele při výběru dodavatele zajímat. Zejména odběratelům s menší spotřebou se vyplatí sledovat také výši poplatků, jenž se nemění v závislosti na spotřebě. Do této kategorie spadají tři položky, poplatek za jistič podle kapacity, příspěvek na činnost operátora trhu a stálý měsíční plat. Nejdůležitější je poslední z vyjmenovaných poplatků. Ten jediný se totiž u jednotlivých dodavatelů liší, ty zbylé dva spadají do regulovaných cen.

S kterými dodavateli na poplatcích ušetříte a kolik?

Nižší fixní poplatky očekávejte u malých alternativních dodavatelů. Méně než 50 Kč včetně DPH si u standardních produktů účtuje například Fonergy, Europe Easy Energy, Amper Market nebo eYello.CZ. Větší společnosti se naopak nezdráhají po svých zákaznících chtít i více než 70 Kč měsíčně. Rozdíl jen v této položce tak může za rok činit od necelých 300 Kč až po více než 800 Kč.

Nekoukejte ale pouze na cenu  

Cena bývá pro většinu z nás nejvíce rozhodujícím faktorem. Ne vždy je ale nejlevnější dodavatel ten nejlepší. Před definitivním rozhodnutím, od koho budete energie odebírat, si proto najděte i informace o zázemí a stabilitě dodavatele, dostupnosti jeho služeb a poskytovaném zákaznickém servisu. Také doporučujeme přečíst si recenze na internetu, nebo se zeptat na názor známých případně rodiny.

S porovnáním dodavatelů vám pomůže online kalkulačka

Abyste zjistili, který dodavatel je pro vás ten pravý, nemusíte obcházet pobočky ani hledat informace na jednotlivých webových stránkách. Srovnat ceny elektřiny i podmínky dodavatelů si zvládnete jednoduše online a nezabere to více než 2 minuty. Stačí vyplnit pár údajů do kalkulačky, ona vám následně porovná všechny dostupné nabídky na trhu a spočítá úsporu, které byste dosáhli při přechodu k jednotlivým dodavatelům.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services