5 + 1 osvědčený tip, jak snížit výdaje za elektřinu

PR článek | rubrika: PR Článek | 11. 6. 2018 | 1 komentář
Než byste rozsvítili, raději risknete možnou čelní srážku s jiným členem domácnosti a bouli na čele k tomu, když potřebujete vyluxovat, uděláte průvan a spoléháte, že prach sám odletí, a vlasy zásadně vysoušíte ve větru? A navzdory tomu všemu výdaje za elektřinu pořád ne a ne klesnout? Nejspíš se vám v bytě schovávají energetičtí upíři. Prozradíme, jak je vymýtit.
5 + 1 osvědčený tip, jak snížit výdaje za elektřinu

1. Jen zmáčknout tlačítko nestačí, vypojujte spotřebiče ze zásuvky

Energetičtí upíři nikdy nespí, elektřinu z vašich zásuvek vysávají 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Nikdy nemají dost. Schovávají se v televizích, vaflovačích i pračkách a z jejich úkrytu je nevypudíte česnekem ani křížem. Chce to těžší kalibr. Nejlepší je úplně je odstřihnout od zdroje potravy, zkrátka vypojit spotřebiče (zejména ty, které jsou starší než z roku 2007) ze zásuvky, když je zrovna nepotřebujete, aby nemohli přežívat ve stand-by režimu.

2. Dopřejte starým spotřebičům zasloužený důchod

Že vaše desítky let staré spotřebiče ještě dokáží obstojně zastat svou práci? Ano, to je klidně možné, ale i přesto možná nastal čas se s nimi rozloučit. Oproti svým novějším nástupcům totiž spotřebují výrazně více elektrické energie. No jen si to spočítejte. Lednice s mrazákem v nejvyšší třídě A+++ za rok spotřebuje elektřinu zhruba za 800 Kč, ale její předchůdkyně ve třídách A či B spolykají klidně i přes 1500 Kč ročně. To už je celkem rozdíl.

3. Hlídejte si nastavení teploty v ledničce  

Na chlazení a mrazení míří zhruba 15 až 20 % z celkové spotřeby, proto je třeba lednici věnovat extra pozornost. Kolik za její provoz utratíte, závisí na způsobu obsluhy, umístění, velikosti a také nastavení teploty. Ta by se měla pohybovat v rozmezí 5 až 7 °C. V případě, že ji snížíte na 3 °C, vaše spotřeba ihned stoupne o 15 %. Důležité je chladničku také pravidelně odmrazovat.

4. Vařte jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete

Rychlovarná konvice je sama o sobě pořádným žroutem energie, natož když v ní ohříváte větší množství vody, než doopravdy využijete. No jen si vzpomeňte na hodiny fyziky a kalorimetrickou rovnici. Kvé se rovná cé-em-delta-té, neboli množství tepla/energie je závislé jednak na vlastnostech materiálu (tedy c), rozdílu teplot (delta t), ale také na množství (m). Vodu samozřejmě nemusíte odměřovat na mililitry, ale snažte se alespoň co nejvíce přiblížit požadovanému množství. To platí i v případě, že ohříváte vodu na plynovém sporáku, cena plynu ostatně neustále stoupá stejně jako cena elektřiny.

5. Využívejte kouzelné tlačítko odloženého startu

V případě, že odebíráte proud ve dvoutarifové sazbě (D25 a vyšší), neplatíte za elektřinu po celých 24 hodin stejnou cenu. V průběhu dne se vám spíná nízký (levnější) a vysoký (dražší) tarif. Kdy k tomu dojde, to záleží na vašem distributorovi. Časy spínání se ale dají zjistit na jeho webových stránkách, nebo si dokonce můžete nastavit, aby vám chodily do e-mailu. A když je budete znát, můžete si například mytí nádobí nebo praní pomocí funkce odložený start na spotřebiči načasovat na dobu, kdy je pro vás odběr elektrické energie nejlevnější.

6. Nenechte se sedřít z kůže od nenasytného dodavatele

Všechny předešlé rady dodržujete a pořád se vám výdaje za elektřinu nedaří zaškrtit? To je klidně možné, úplně nejčastější příčinou nedoplatků a vysokých cen za odběr energií je totiž nesprávně zvolený dodavatel. S tímto problémem se potýká přes 80 % Čechů. Přitom by stačilo srovnat si ceny dodavatelů v online kalkulačce, během 2 minut si najít levnějšího dodavatele a následně k němu přejít. Nic složitého. A není se třeba bát ani nadměrné byrokracie a sankčních poplatků. Na trhu operuje nespočet společností, které vám s celým procesem změny bezplatně pomohou a vše za vás ohlídají.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services