1. Používejte správné množství vody
Ať už dáváte hřát vodu do varné konvice, nebo vaříte těstoviny, použijte přiměřené množství vody. Není nutné ohřívat litr vody na jeden šálek kávy či čaje. Ani při vaření jídel není potřeba používat víc vody, než je uvedeno v návodu. Když vaříte zeleninu, stačí zrovna tolik vody, aby byla lehce ponořená.
K ohřátí vody je potřeba energie. Čím míň vody ohříváte, tím míň energie na to vydáte.
2. Předehřejte vodu na vaření ve varné konvici
Varná konvice poslouží nejen k uvaření vody na čaj, ale ušetří i čas při vaření. Pokud se například chystáte vařit těstoviny nebo jiné k jídlo, při jehož přípravě potřebujete vroucí vodu, použijte varnou konvici. A nešetříte jen čas, ale taky energii. Ohříváte totiž jenom vodu, a ne hrnec nebo okolní vzduch – to jsou ztráty, kvůli kterým při ohřevu na sporáku spotřebujete až dvojnásobek energie.
3. Používejte vhodné nádobí
Na velké plotýnky používejte velké hrnce. Na malé plotýnky zas ty malé. Velikost hrnce či pánve by měla ideálně odpovídat velikosti plotýnky. Malý hrnec na velké plotýnce spotřebuje až o 30 procent víc energie. Nezapomeňte na pokličky, ty znamenají až čtyřnásobnou úsporu využité energie. Lépe vede teplo měděné a nerezové nádobí oproti smaltovanému. Pozor si rovněž dávejte na křivá dna u hrnců, ve kterých se jídlo vaří o dost déle.
4. Pořiďte si papiňák
Vaření v tlakovém hrnci, lidově označovaném papiňák podle vynálezce Denise Papina, šetří opět nejen energie, ale také čas. Kvůli úspoře času se vyplatí třebaa kuchařkám a kuchařům, kteří rádi připravují typická česká jídla vyžadující hodiny vaření. Používání papiňáku ušetří zhruba 80 procent času a 60 procent energie. Dnešní papiňáky jsou bezpečné i v rukách začátečníka, kuchyňských katastrof se nemusíte bát.
5. Elektrický, nebo plynový sporák?
Provoz plynového sporáku je až o polovinu levnější než elektrického. Používejte ale jen tak velký plamen, aby došlo k prohřátí dna hrnce či pánve. Spotřebu plynového sporáku zvyšují hořáky zanesené mastnotou. Udržujte je čisté. U elektrického sporáku a u jakékoli trouby myslete na zbytkové teplo. Spotřebiče můžete bez obav vypnout deset minut před koncem přípravy jídla. Teplo vydrží. Troubu otevírejte minimálně, při každém otevření uteče 20 procent tepla. Vůbec nejúspornější jsou moderní indukční desky.
6. Mikrovlnná trouba má smysl
Naučte se používat mikrovlnou troubu nejen k ohřívání jídel, ale i k vaření. V mikrovlnce snadno uvaříte rýži i brambory. Je to rychlé a méně náročné na energie. Moderní mikrovlnky mívají i gril, takže je lze použít i k pečení. Jídlo bude hotové rychleji. Méně vhodné už je mikrovlnku používat k rozmrazování potravin. Raději jídlo z mrazáku vytáhněte s dostatečným předstihem.
7. Kupte si pařáčky nebo napařovací hrnec
Pokud rádi dusíte a vaříte, investujte do napařovacích nástavců a hrnců, parních hrnců na sporák. Díky páře zvládnete v jednom hrnci vařit více jídel současně. To znamená, že v jednom hrnci připravíte celé menu. Pomocí pařáčků nebo rovnou v napařovacích hrncích lze naráz připravit zeleninu, maso, ovoce, těstoviny, rýži, knedlíky, ryby a podobně Výsledkem je nezanedbatelná časová i energetická úspora.
8. Správné umístění ledničky a mrazáku
Už při navrhování kuchyně je doporučeno myslet na správné umístění „studených a teplých“ spotřebičů. Lednička s mrazákem by se měla nacházet dál od sporáku, trouby či jiného zdroje tepla (např. topení). Každý stupeň navíc znamená nárůst spotřeby až o šest procent. Ledničku udržujte v čistotě, otevírejte ji jen na nezbytně dlouhou dobu (i když je v ní třeba zrovna lepší program než v televizi) a nikdy do ní nedávejte teplé či horké potraviny či jídla. Všechno nechte nejdřív vychladnout. Mrazák pravidelně odmrazujte.
9. Nádobí myjte v myčce
Mytí nádobí v myčce šetří nejen čas, množství spotřebované vody, ale i energii. Aby myčka pracovala správně, je nutné udržovat filtry opravdu čisté. Myčka by měla být dobře naplněná, pouze při plné kapacitě plní úsporný účel.
10. Jsou vaše spotřebiče ta pravá třída?
Nejen u myčky, ale u všech ostatních spotřebičů platí, že nejlepší a nejúspornější je nejvyšší energetická třída. Největší roli energetická třída hraje u ledničky a mrazáku, které jsou zapnuté nonstop. Z celkové spotřeby energii v domácnosti mají na svědomí 11 až 20 procent.
Sdílejte článek, než ho smažem
Diskuze
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
3. 10. 2018 9:02, verka
Opravdu skvělé rady, až na moderní přístroje (mikrovlnka, myčka..) dělám to tak všecko podle své babičky. Kdo to po přečtení článku zkusí také, nebude litovat. uvidí, Je dřív uvařeno, upečeno, umyto, uklizeno a kromě úspory energií i víc volného času.Takové a podobné článečky tu mám ráda, ty sem patří, ne politické kecy Kašpárka, který naštěstí zmizel do svého Finmagu.
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.