Spořitelna láká na „speciální hypotéku“, půjčí na první bydlení

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 4. 2019
Nový produkt nazvaný Prvobydlení cílí hlavně na mladé lidi. Podobné možnosti sice nabízí i konkurence, ale ČS to dokázala marketingově zabalit jako svou výhodu.
Spořitelna láká na „speciální hypotéku“, půjčí na první bydlení

Česká spořitelna nabízí výhodnější podmínky všem, kdo žádají o hypotéku na své první bydlení. Zatímco standardně ji teď může poskytnout jen do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV), u produktu nazvaného Prvobydlení posune hranici až na 90 procent.

Znamená to, že zájemcům stačí obstarat si z jiných zdrojů – vlastních úspor nebo jiných půjček – „jenom“ desetinu ceny bytu.

Spořitelna slibuje, že u zvýhodněného Prvobydlení nebude zvyšovat úrokovou sazbu ani omezovat možnosti fixace v porovnání se standardní nabídkou. Výše úvěru ale nesmí přesáhnout pět milionů korun.

Novinka sice míří hlavně na mladé zájemce, banka ale v tomto případě nemůže omezovat klienty podle věku. Místo něj bude rozhodující jiná podmínka: žadatel dosud nevlastní žádnou nemovitost určenou k bydlení, chce si tedy půjčit na svůj první byt. Klíčový má být výpis z katastru nemovitostí.

Česká národní banka v předchozích letech výrazně zpřísnila podmínky pro hypotéky. Podle jejího „doporučení“ mají banky mají v zásadě poskytovat hlavně úvěry do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV). Zájemci si tedy musí opatřit alespoň pětinu ceny nemovitosti jinak než hypotékou.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

ČNB ale připouští výjimku: Hypotéky s LTV ve výši 81 až 90 smějí banky poskytnout jen v 15 procentech případů z objemu nových smluv. Hypotéky nad 91 procent LTV už nemají poskytovat vůbec.

A právě tuto výjimku, kterou může využívat i jakákoliv z konkurenčních bank, teď Česká spořitelna šikovně marketingově zabalila a prodává jako svou výhodu. Nejde přitom o nic jiného než přesměrování oněch 15 procent z objemu nových smluv právě pro zájemce o první bydlení.

Spořitelna předpokládá, že pod hlavičkou Prvobydlení půjčí každý rok okolo šesti miliard korun. „Průměrná výše hypotéky se u našich klientů pohybuje okolo dvou milionů korun. Většina klientů, kteří budou žádat o úvěr v rámci Prvobydlení, tak nejspíš nevyužije maximální výši úvěru pět milionů korun. Předpokládáme, že budeme schopni uspokojit poptávku pro tisíce klientů ročně,“ říká Radek Vachulka, manažer bydlení České spořitelny.

Na druhém z důležitých omezení, které loni zavedla Česká národní banka, se ani u Prvobydlení nic nemění. Zájemci o zvýhodněnou hypotéku tedy nesmí mít (po jejím započtení) celkové dluhy vyšší jak devítinásobek ročních čistých příjmů a současně na jejich měsíční splátku nemají dávat víc jak 45 procent měsíčních čistých příjmů.

Výhodnější pravidla by mohli lidé do 36 let získat přímo ze zákona – pokud ovšem poslanci schválí návrh, na kterém se dohodlo ministerstvo financí s Českou národní bankou.

Kdy se dočkáte?

ČNB našla způsob, jak získat víc pravomocí pro regulaci hypoték. Poslance, kteří budou o klíčovém zákoně rozhodovat, chce obměkčit zmírněním pravidel pro lidi do 36 let. 

Mladí získají hypotéku snadněji. Rodí se výjimka z přísných pravidel

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services