Léto je ideální dobou pro změnu dodavatele energií

PR článek | rubrika: PR Článek | 8. 7. 2019 00:00 aktualizováno 14. 7. 2019 23:59 | 1 komentář
Trápí vás účty za energie a uvažujete o jiném dodavateli? Léto je ideální období, kdy dát věci do pohybu. Změna totiž neproběhne ze dne na den. Pokud ji ale zvládnete nyní, letošní topnou sezónu již můžete mít levnější.
Léto je ideální dobou pro změnu dodavatele energií

Spotřeba energií není v domácnostech po celý rok stejná. Nejvyšší je vždy v zimních měsících, kdy nejvíce topíme a dlouho svítíme. „Většina zákazníků má se svým dodavatelem uzavřenu smlouvu na dobu neurčitou, zpravidla s tříměsíční výpovědní lhůtou,“ uvádí Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy a dodává: „S ohledem na to, že je léto, je tedy dobré udělat změnu co nejdříve. Dosáhnete tak na úspory již v zimním období, které spolyká nejvíce peněz.“

Na to bohužel stále mnoho lidí zapomíná a levnějšího dodavatele hledá až na přelomu roku, kdy obvykle dochází ke zdražování. To už ale bývá zimní sezóna v plném proudu a vzhledem k obvyklé výpovědní lhůtě tak musí odběratelé za toto období platit ještě původní, vysoké ceny. Včasnou změnou dodavatele lze přitom ušetřit i tisíce korun ročně.

Kolik ušetříte

Jakou úsporu konkrétně změnou získáte, si můžete jednoduše a zdarma spočítat prostřednictvím kalkulaček dostupných na internetu. „Doporučuji využít srovnávače na internetových stránkách Energetického regulačního úřadu či na webovém portálu TZB-info.cz. Ty poskytují objektivní srovnání podle předem daných kritérií,“ radí Libor Holub. K posouzení finanční výhodnosti vždy budete potřebovat fakturu posledního vyúčtování, ze které zjistíte vaši spotřebu a tarif.

Jen na cenu se ale nedívejte

Finanční úspora, kterou lze s novým dodavatelem získat, je důležitá, ale rozhodně by to nemělo být jediné kritérium. „Rovněž si zjistěte, zda vámi vybraná společnost je spolehlivá a stabilní, má dobrý a dostupný zákaznický servis s bezplatnou zákaznickou linkou a nabízí i další služby, které vám mohou pomoci s dalšími úsporami,“ říká Libor Holub.

Neméně důležitým hlediskem je i důvěra a férové jednání. O tom, nakolik lze té které společnosti věřit, se můžete přesvědčit i podle toho, jestli daná firma přijala etický kodex podle doporučení Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Nebo zda se přihlásila k Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a plynem na ochranu spotřebitelů, která přispívá ke kultivaci prodeje energií v Česku.

Změny se bát nemusíte

To, že jste si vybrali seriózního dodavatele, poznáte již v průběhu jeho změny. Bude vás totiž průběžně informovat, jak změna probíhá, kdy začne s dodávkou nebo kdy je vhodné nahlásit stávajícímu obchodníkovi stav měřidla pro poslední vyúčtování. „Pokud na samoodečet zapomenete, nic se se neděje. Konečné vyúčtování vám bude vystaveno odhadem podle vaší spotřeby a obdržíte jej nejpozději do jednoho měsíce od ukončení původní smlouvy,“ dodává Libor Holub. Podle zvolené formy platby za energie si pak jen nezapomeňte změnit trvalý příkaz, nastavit SIPO či inkaso.

Tip navíc: případný přeplatek si uschovejte

Je dobré si uvědomit, že ačkoli spotřeba energií se v průběhu roku mění, zálohy platíte ve stejné výši po celý rok. Případný přeplatek od původního dodavatele je tedy dobré si schovat. To platí zejména, když elektřinou nebo plynem topíte. Proč tomu tak je? „Jestliže změna dodavatele proběhne v okamžiku, kdy jste na zálohách od posledního vyúčtování zaplatili více, než byla skutečná spotřeba, musíte počítat s tím, že zálohy od nového dodavatele nepokryjí zvýšenou zimní spotřebu do dalšího pravidelného vyúčtování“, vysvětluje Libor Holub. Nižší cena za celkovou roční spotřebu vám ale při dobré volbě nového dodavatele samozřejmě zůstane.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services