Bydlení v Česku za 12 let zdražilo vysoko nad průměr EU

jih | rubrika: Aktuality | 17. 1. 2020 | 1 komentář
Bydlení v Česku za 12 let zdražilo vysoko nad průměr EU

Ceny bydlení v Česku v posledních dvanácti letech patří k nejrychleji rostoucím v Evropské unii. Ceny nájmů od roku 2007 do konce třetího čtvrtletí roku 2019 v Česku vyskočily o 79 procent, ceny bydlení o 60 procent. Průměr za EU je 21 a 19 procent. Nová data zveřejnil Eurostat.

Nájmy ve sledovaném období rostly rychleji jen v Litvě, kde jejich cena vyskočila za posledních 12 let dokonce o sto procent. Naproti tomu v Německu a na Slovensku nezdražily nájmy ani o pětinu.

Růst cen bytů byl v Česku od roku 2007 pátý nejrychlejší ze zemí EU. Rekordmanem je Rakousko s 86 procenty. Eurostat sleduje skutečné ceny, za které si byty v bytových či rodinných domech pořídily domácnosti. Statistika tak zahrnuje vývoj cen u nových i starých bytů.

Vývoj ceny bytů a domů a také vývoj cen nájmů v posledních 12 letech v zemích EU. Zdroj: Eurostat

Podle expertů letos ceny bydlení dál porostou, ale tempo se zpomalí. Ke konci září 2019 ceny bydlení v Česku meziročně rostly o 8,6 procenta. Byl to šestý nejrychlejší růst v EU, rychleji bydlení zdražovalo v Lotyšsku, na Slovensku, v Lucembursku, Portugalsku a Polsku. Například ve druhém čtvrtletí roku 2017 podražily tuzemské domy a byty meziročně o 13,3 procenta.

Data Eurostatu také ukazují, že ceny nájmů v Evropě v posledních 12 letech rostou plynule, u cen bytů a domů byl ale vývoj složitější. Nejprve přišel s finanční krizí propad v roce 2008, pak byl do roku 2015 relativně klid a pak ceny začaly rychle růst.

Rychle rostoucí ceny za bydlení v Česku se propisují i do mezinárodních srovnání dostupnosti bydlení. Například společnost Deloitte porovnala dostupnost 70metrového bytu ve velkých městech v Česku a dalších 11 vybraných zemích. Česko dopadlo nejhůře: na pořízení bytu je zde třeba 11,2 průměrných ročních platů.

Vývoj cen bytů a domů a také vývoj cen nájmů v posledních 12 letech. Jde o průměr za celou EU. Zdroj: Eurostat

Byt, či nebyt?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services