Poslední přepnutí. Přechod na nový televizní signál vrcholí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 30. 9. 2020 | 1 komentář
Poslední přepnutí. Přechod na nový televizní signál vrcholí

Zdroj: Shutterstock

Minutu před půlnocí dnes na Zlínsku začne přechod na nový televizní standard DVB-T2. Skončí dosavadní vysílání programů České televize z vysílačů Tlustá hora a Ploštiny v sytému DVB-T.

Jde o úplný závěr přechodu na nový signál – poslední vysílače v zemi, které starý signál pro ČT vypnou.

Přechod komerčních stanic do nového televizního standardu bude následovat v průběhu října. To se týká i vysílačů v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde starý signál s programy ČT skončil už na konci srpna.

Přechod na DVB-T2 pokračuje podle nově schváleného harmonogramu. Původně mělo být hotovo do začátku června, vláda ale v březnu po vypuknutí nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru termíny přechodu posunula. Poslední DVB-T vysílače tedy nakonec fungují až do konce října 2020, kdy se dosavadní televizní pásmo 700 MHz uvolní pro nové mobilní sítě 5G.

Platformu pozemního vysílání, kterého se přechod na DVB-T2 týká, využívá pro příjem televize v Česku 60 % domácností. Ostatní mají placené televizní vysílání třeba od operátorů. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 % domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030.

Ve finálních DVB-T2 sítích vysílají vedle programů České televize tyto komerční stanice: Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova Cinema, Óčko, Óčko Star, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2, Radio Proglas a Rádio Dechovka.

Kdo chce nový signál přijímat, musí mít televizi nebo set top box, který jeho příjem umožňuje. Společné antény v bytových domech by nejlépe měly prověřit specializované firmy, zda jsou na příjem nového signálu připravené.

Opouští vás signál?

Jedna dvě, telka jde
Zdroj: Shutterstock

Průměrný Čech tráví s telkou čtyři hodiny denně. Ušetřete čtyři minuty a rychle přemýšlejte:

  • ocenili byste například možnost dívat se na pořady, které už šly?
  • ocenili byste možnost stopnout film, abyste s čuráním nemuseli čekat na reklamu?
  • nechtěli byste telku vůbec bez reklam, když můžete čurat, kdy chcete?

Že to trvalo pár vteřin? Však ano! Zbytek ze čtyř minut můžete strávit vybíráním z nabídek dodavatelů satelitních i internetových televizí. Při sjednání přes Peníze.cz jsou pro vás připravené neveřejné nabídky až o 40 % nižší proti běžné ceně i jiné výhody. A všechno zařídíme, nainstalujeme, převedeme, zprovozníme, poradíme.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

bydlení, digitalizace, DVB-T2, televize

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kdy zlevní hypotéky? První banka výrazně snížila úroky

7. 8. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kdy zlevní hypotéky? První banka výrazně snížila úroky

Česká národní banka sice na začátku srpna opět snížila základní úrokovou sazbu (tentokrát o 0,25 procentního bodu na 4,5 procenta), většina bank ale se snížením úroků u hypoték zatím... celý článek

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

Banka Creditas koupila od developerské společnosti Sekyra Group projekt nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. Po dokončení, které se plánuje do tří let,... celý článek

Zkontrolujte si smlouvu a neplaťte za energie víc, než je třeba, radí odborník

5. 8. 2024 | Lucie Weissová | 1 komentář

Zkontrolujte si smlouvu a neplaťte za energie víc, než je třeba, radí odborník

Dodavatelé energií ukončují nejlevnější ceníky a nahrazují je dražšími. Také na burze už se s blížícím se ochlazováním nakupuje za vyšší ceny. I přesto je podle Lukáše Kaňoka ze služby... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Přehled dodavatelů, kteří platí nejvíc

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Přehled dodavatelů, kteří platí nejvíc

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Partners Financial Services