Změna dodavatele energií uleví vaší peněžence

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 1. 2021 | 1 komentář
Dodavatele elektřiny či plynu mění stovky tisíc domácností ročně. Mohou na tom vydělat, obzvlášť pokud se o energie doposud příliš nestaraly. Změnit dodavatele přitom není nic složitého a ušetřit můžete až tisíce korun ročně.
Změna dodavatele energií uleví vaší peněžence

Zdroj: Bohemia Energy

Komerční spolupráce

Pozor na termíny a podmínky

Začněte tím, že si pročtete stávající smlouvu. „Jestliže máte smlouvu na dobu neurčitou, lze ji vypovědět kdykoli a po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty již šetříte s novým dodavatelem. Pokud je uzavřena na dobu určitou, uplatňuje většina obchodníků sankce za její předčasné ukončení, podobně jako je tomu ve spoustě jiných oborů,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Nejprve si tedy ověřte, kdy lze smlouvu vypovědět, a s případným převodem počkejte až do jejího vypršení. Nový dodavatel, pokud je solidní, vám pak konkrétní termín převodu ohlídá za vás.

Kolik ušetříte?

Alespoň jednou za čas je dobré vzít si k ruce vyúčtovaní a udělat porovnání, jestli máte cenu, která odpovídá aktuální situaci na trhu. K tomu můžete využít kalkulátory energií. „Doporučuji spolehnout se na nezávislé internetové kalkulačky, třeba na stránkách ERÚ nebo portálu TZB-info.cz. Uděláte si snadno obrázek, který dodavatel je pro vás nejvýhodnější,“ doporučuje Libor Holub.

Vedle samotné ceny elektřiny a plynu věnujte pozornost i tomu, kolik zaplatíte na dalších poplatcích. Někde například neúčtují SMS upomínku či dokonce ani první upomínku. Rozmyslete si také, jestli dáte přednost pevně garantované platbě nebo třeba té, která se odvíjí přímo od aktuálních cen na burze. Obojí má své, záleží jenom na vás, co vám nejvíce vyhovuje a co upřednostňujete.

Peníze nejsou všechno

Finanční úspora je důležitá, ale rozhodně byste měli zohlednit i to, jestli je vámi vybraná společnost dostatečně silná a stabilní a jaké služby poskytuje. Zjistěte si také, jaký zákaznický servis vám může nový dodavatel nabídnout. Dovoláte se například zdarma a rychle na zákaznickou linku? Vrátí vám přeplatek vždy, včas a bez vytáček?

Dobrým vodítkem je i to, jestli je signatářem Deklarace na ochranu spotřebitelů 2.0 pod patronací Svazu obchodu a cestovního ruchu. „To je dokument, který podepsali dodavatelé energií, kteří se rozhodli kultivovat trh a zavázat se k ještě přísnější ochraně zákazníka, než nařizuje zákon,“ vysvětluje Libor Holub.

Bezpečně a v klidu

V dnešní době řada z nás uvítá i možnost uzavřít smlouvu na dálku, aniž bychom museli někam chodit. Třeba v Bohemia Energy můžete dokumenty potřebné ke změně dodavatele podepsat digitálně přímo na počítači, tabletu či chytrém telefonu. Z pohodlí svého domova si navíc ve webové kanceláři můžete spravovat i svůj účet s energiemi.

Není třeba se obávat ani telefonické nabídky. Vyslechněte si ji, ale nikdy nedávejte souhlas s uzavřením smlouvy ihned. „Návrh smlouvy si nechte poslat v písemné podobě, ať nekupujete zajíce v pytli‘. V klidu si jej prostudujte a pak se teprve rozhodněte, jestli odpovídá vašim představám. Pokud cokoliv není jasné, ptejte se,“ doplňuje Libor Holub. 

Přechod bez starostí

Pokud máte nového dodavatele vybraného, nemusíte se už dál o nic starat, celou změnu vyřídí za vás. Stačí, když mu k tomu udělíte plnou moc. Seriózní dodavatel vás bude o všech dalších krocích průběžně informovat.

Až vám přijde oznámení o změně, nezapomeňte si podle zvolené formy platby za energie změnit trvalý příkaz, nastavit SIPO či inkaso. Pak už se jen můžete radovat, že jste svému rodinnému rozpočtu značně ulehčili.

Chcete mít na měsíc zdarma elektřinu nebo plyn?

Logo Bohemia Energi

Garance měsíce zdarma vám zaručí, že s Bohemia Energy budete mít vždy měsíc neregulované části energií zdarma. Ušetříte tedy částku ve výši průměrných měsíčních neregulovaných nákladů za energie. Navíc se nemusíte vázat, můžete si vybrat smlouvu na dobu určitou i neurčitou.

Fire icoPlyn
Lightning icoElektřina
Fire lightning icoElektřina i Plyn

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services