Se zálohou na energie lidem nepomůžeme, říká Maláčová

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 27. 10. 2021 17:10 aktualizováno 27. 10. 2021 17:30 | 22 komentářů
Se zálohou na energie lidem nepomůžeme, říká Maláčová

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Janou Maláčovou (ČSSD) dnes oznámilo, že nedisponuje žádným nástrojem, který by mohl stovkám tisíc lidí poskytnout rychlou pomoc s prudkým zdražením energií. Dosavadní nástroje – mimořádnou okamžitou pomoc a dávky na bydlení – lze využít až později, vysvětluje.

Kvůli ukončení činnosti dosavadních dodavatelů, především ze skupiny Bohemia Energy, musely domácnosti přejít k dodavatelům poslední instance (DPI) a v extrémně krátkém termínu zaplatit několikanásobně vyšší zálohy na energie v řádech i desítek tisíc korun. Krach dodavatelů a zkušenost s režimem poslední instance se dotkly skoro pětiny (19 %) lidí, ukázal čerstvý průzkum agentury STEM/MARK. Dokonce každý druhý zná v okolí někoho, kdo tento problém musí řešit. 

„V tuto chvíli je třeba, aby zákazníci neprodleně požádali o uzavření smluv na běžnou dodávku energií, to znamená, aby přešli z režimu DPI do standardního režimu a požadovali neprodleně po DPI vyúčtování reálné spotřeby. Následně na toto vyúčtování lze využít mimořádnou okamžitou pomoc – jednorázovou dávku vyplácenou Úřadem práce ČR, a to na pokrytí zvýšených nákladů domácnosti v případě, že na pokrytí nákladů vlastními silami objektivně nebudou mít dostatek prostředků,“ doporučuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) dnes řekl, že mnohonásobně vyšší zálohy může řešit i dávka mimořádné okamžité pomoci od úřadů práce. Podle Maláčové to však není reálné. „Nárok na mimořádnou okamžitou pomoc mají jenom lidé v hmotné nouzi. Úřad práce má tedy povinnost zjišťovat jejich příjmy, takže to není rychlé a okamžité řešení a dotklo by se jenom zlomku domácností,“ vysvětluje Maláčová. Chce zabránit tomu, aby se lidé v pátek – po čtvrtečním volnu – vrhli na úřady práce a způsobili tam kolaps.

Maláčová prosazuje koordinovanou akci na úrovni celé vlády. Nejrychlejším a administrativně nejméně náročným řešením by podle ní byla státní dotace, půjčka či garance pro dodavaele poslední instance. Ve hře je také bezúročná půjčka pro domácnosti, jak navrhují odbory. Připomněla i takzvané energošeky, o nichž v září mluvil Havlíček. Ten ale nakonec dal přednost odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje (maximálně 1500 korun ročně za domácnost) a dočasnému zrušení DPH (21 %) – ani jedna z těchto úlev však lidem nepomůže s rychlým zaplacením mnohonásobně vyšší zálohy. 

Podávají pomocnou ruku?

Zdroj: Shutterstock

Nepoctiví prodejci lidem nabízejí pomoc s výběrem nového dodavatele, ale jejich služby ale mohou přivést zákazníky do ještě větších problémů, upozorňuje Energetický regulační úřad.

Energošmejdi nabízejí „pomoc“. Vyjde draho, varuje úřad
 

Pokud jde o celkové promítnutí růstu cen energií do dávek na bydlení, je prý ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připraveno ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a regulačním úřadem „nastavit dávkovou pomoc tak, aby jako jeden z nástrojů veřejné politiky pomohla domácnostem s pokrytím zvýšených nákladů na ceny energií“. Tato úprava však podle MPSV vyžaduje legislativní změnu a navýšení prostředků v rozpočtové kapitole MPSV. Pro nastavení dávkové pomoci je nezbytná alespoň základní predikce vývoje cen na trhu s energiemi a transparentní chování dodavatelů, dodává.

„Ministerstvo má za to, že výše záloh je dodavateli institutu poslední instance stanovená nestandardním způsobem a lze očekávat, že situace po vyúčtování reálné spotřeby při ukončení odběru od DPI bude výrazně odlišná. Nastalá situace musí být řešena z úrovně státu vůči dodavatelům energií, který v oblasti trhu s energiemi zastupuje ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad,“ napsalo ministerstvo v dnešním prohlášení.

„Domníváme se, že nepřípustným způsobem selhala základní ochrana spotřebitele v situaci, kdy odebíraná komodita slouží k zajištění základní životní potřeby, a pokud skutečně „energetická“ legislativa neumožňuje spotřebitele dostatečně ochránit v případě, kdy je možné náhlé ukončení smluvního vztahu s dodavatelem, měl být k dispozici garanční fond státu a stanovena povinnost dodavatelů vytvářet rezervy jakožto systémový nástroj pomoci,“ poznamenává ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2021 21:02, zdenda

Senátoři to vyřešili ihned, bohužel jen pro sebe a jim podobným. Opravdu potřebujeme senát ?

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 10. 2021 10:11

to je dobre energie jsou jeste porad moc levny cesi jsou druhorady narod

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services