Příspěvek na obnovitelné zdroje se vrací. Spočítejte si, jak vám zdraží elektřinu

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 2. 10. 2023
Příspěvek na obnovitelné zdroje se vrací. Spočítejte si, jak vám zdraží elektřinu

Zdroj: Pleska / Midjourney

Elektřina zlevňuje. Většina dodavatelů snižovala v průběhu roku ceny, připravují i příznivější nabídky pro ty, kteří si zafixovali cenu energie v době, kdy byla nejvyšší a část jí doplácel stát.

Jenomže ceny nakonec nebudou o tolik nižší, jak jsme mohli doufat. Od prvního ledna domácnosti začnou znovu platit příspěvek na podporované zdroje elektřiny (POZE).

Dodavatelé elektřiny s tím nemají možnost nijak pohnout, příspěvek je součástí regulované části celkové ceny za elektřinu. Tam patří také poplatek na služby Operátora trhu energií (OTE), poplatek za distribuci nebo měsíční plat za rezervovaný příkon.

Příspěvek ve výši 599 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny platí vláda od loňského října ze státního rozpočtu. Jeho dočasné odpuštění mělo domácnostem pomoct v době skokového zdražení a nebývale vysokých cen energií.

Odpuštění příspěvku bylo už v loňských plánech časově omezeno na období říjen 2022 až prosinec 2023. Vláda minulý týden potvrdila, že na další období už se prodlužovat nebude. Od ledna 2024 se tedy poplatek vrací.

Společnost ČEZ uvádí, že průměrná česká domácnost spotřebuje za rok 3 MWh elektřiny. Návrat poplatku ji tak zvýší roční účet za elektřinu zhruba o 1800 korun.

Kolik zaplatíte po vrácení příspěvku na podporované zdroje energie vy? Zadejte do kalkulačky svou roční spotřebu – a po jednom kliknutí uvidíte výsledek.

Co jsou podporované zdroje energie

Česká republika podporuje výrobu elektřiny a tepla a bioplynu z obnovitelných zdrojů, druhotných energetických zdrojů a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Kdo vyrábí energie tímto způsobem, dostává peníze buď formou takzvaných zelených bonusů, případně mu stát garantuje výkupní ceny. Část podpory jde ze státního rozpočtu, další část platí prostřednictvím příspěvku spotřebitelé. Od loňského října do konce roku 2023 všechno platil stát, domácnostem i firmám příspěvek na podporované zdroje energie dočasně odpustil.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services