Fasády, které se o vás postarají

PR text | 18. 1. 2024
Mnozí si myslí, že fasáda je jen estetický prvek budovy, což je zajisté pravda, ale je mnohem víc. Zajišťuje bezpečnost, pohodlí, energetickou úsporu a navíc také vyjadřuje to, kým jste, a může se dokonce stát nositelem trendu nebo politické myšlenky, pokud si to přejete. Fasády tedy nejsou jen zdi – jsou to prvky našeho domova, které vám mohou pomoci k lepšímu životu. 
Fasády, které se o vás postarají

Zdroj: Unsplash

Izolace

Ty nejlepší fasádní systémy se vyznačují kvalitní tepelnou a zvukovou izolací. Ty vás jak chrání před škodlivým vlivem rozmarů počasí na budovu samotnou, tak šetří i vaše smysly při tlumení nevhodného ruchu. Pomáhají tak nejen snížit nákladnost na vytápění objektu, ale také na případném chlazení a chrání proti dalším ztrátám. 

Ochrana proti povětrnostním vlivům

Kromě izolování funguje fasáda také jako první bariéra proti nepříznivým povětrnostním vlivům (jako o déšť, sníh, vítr nebo sluneční záření). Zlepšuje tak kvalitu života uvnitř budovy. Při dobrém provedení pak také udržuje příznivou životnost konstrukce samotné a udržuje tak náklady na pořízení nové či případné opravy v záporných číslech. 

Energetická účinnost

Dnes již existují mnohá řešení, která mohou být nejen pasivní, ale také aktivní. A to co se týká energetiky obecně. Nejen, že kvalitní fasády zabraňují úniku tepla a dalších energií z budovy, ale mohou se stát také jejich producenty. Například při vhodném umístění slunečních panelů nebo při použití vhodných okenních rámů podporujících přenos pouze některých vlnových délek. Můžete tak napomoci vnitřnímu vytápění, aby nemuselo jet na plný výkon, a zároveň se stále cítit pohodlně a příjemně. 

Estetika a design

V neposlední řadě jsou fasády také věcí designovou. Vizuální dojem budovy je to první, co vašeho návštěvníka udeří do očí a uchvátí. A to se nemusí jednat o nic přehnaného nebo stylového, pokud nechcete. Stačí malé prvky, které doladí celek, nebo vhodně umístěná malba či dekorativní soška odkazující na minulost domu. Často se skloňuje také pojem urbanistický a vesnický dekor, pokud se bavíme čistě o vzhledu, ale více často se spíše než o architektonický záměr jedná o názorový střet úředníků s potenciálními obyvateli dané lokality. Mějte však na mysli, že ne vždy je cesta k vašemu vysněnému domu dlážděna zlatými cihlami. 

Udržitelnost

Trendem posledního desetiletí je udržitelnost. Již jsme zmiňovali možnost umístění slunečních kolektorů na vnější plášť fasády. Existují však ještě další řešení napomáhající šetrnosti k přírodě a udržitelnosti. Můžeme zde zmínit například použití čistě přírodních materiálů, ekologicky šetrné postupy realizace nebo tzv. zelené fasády. Jde o fasádu osázenou rostlinami. Všechna tato řešení mohou výrazně přispět ke zlepšení mikroklimatu kolem vašeho domova. Působí také jako prostředek ke snížení pravděpodobnosti vzniku tepelného mostu uvnitř budovy. 

Úspora energie

Další prioritou je dnes jistě také úspora energie. Ta může být řešena například tzv. inteligentními okenicemi. Jedná se o chytré zařízení reagující na venkovní sluneční záření. Podle dopadu systém sám vyhodnotí potřebnou míru intenzity světla a tepla, které nechá projít do vnitřních prostor, a zbytek je odfiltrován společně se škodlivým zářením jinam. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Partners Financial Services