ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 11. 7. 2024
ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Zdroj: Shutterstock

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni to bylo 5,4 milionu korun.

„Za protispotřebitelské chování dodavatelů a zprostředkovatelů jsme v prvním pololetí udělili sedmadvacet pravomocných pokut v celkové výši 12 milionů korun. Navíc jsme vydali řadu rozhodnutí v prvním stupni, proti nimž dotyční podali takzvaný rozklad, tedy opravný prostředek podobný odvolání. I proto očekávám, že trend vysokých pokut bude pokračovat i v nadcházejícím období,“ uvedl předseda úřadu Stanislav Trávníček.

Regulační úřad řeší hlavně vyúčtování a reklamace, u kterých dodavatelé neplní své povinnosti vůči svým zákazníkům. Právě za pozdní vyúčtování úřad letos uložil hned dvě vysoké pokuty – 1,2 milionu korun společnosti Elgas Energy a milion Lidové energii.

K letošnímu rekordu značně přispěla společnost Armex Energy. Ta totiž dostala od úřadu historicky nejvyšší sankci ve výši 4,75 milionu korun (maximální strop dle zákona o ochraně spotřebitele činí 5 milionů korun). 

V době začínající energetické krize totiž firma nedodržovala fixní ceny, nevyřizovala ani včas reklamace a požadovala platby za neobjednané služby. Celkem spáchala tak celkem 55 „dílčích útoků“ proti zákazníkům. O praktikách firmy jsme podrobněji psali zde: Rekordní pokuta pro dodavatele energií. Porušoval fixaci cen.

Milionové pokuty v prvním pololetí 2024    

Výše sankceDodavatel/ZprostředkovatelNabytí právní mociKlíčová pochybení
4 746 000 Kč Armex Energy10. 1. 2024nedodržení fixní ceny, požadování plateb za neobjednané služby, nedodržení lhůty při reklamaci
1 500 000 KčMarketing 23 (dříve Česká srovnávací)6. 6. 2024neplnění informační povinnosti, nekalé obchodní praktiky
1 350 000 Kč Českomoravské energie2. 4. 2024nekalé obchodní praktiky
1 200 000 Kč Elgas Energy4. 4. 2024pozdní vyúčtování
1 000 000 Kč Lidová energie21. 2. 2024pozdní vyúčtování

Společností Marketing 23 a Českomoravské energie jsou zprostředkovatelé, zbylé jsou dodavatelé.

Zdroj: ERÚ

„V období od energetické krize jsme postupně překonali rekordy ve všech spotřebitelských agendách. Násobně nám vzrostl i počet podnětů na kontrolu dodavatelů a zprostředkovatelů, která předchází samotnému sankčnímu řízení,“ dodala členka rady regulačního úřadu Markéta Zemanová. 

Letos Energetický regulační úřad rozhodoval také o odvolání energetických zprostředkovatelů proti rozhodnutí České obchodní inspekce. Zprostředkovatelé totiž až do poloviny roku 2022 podnikali nikoliv podle energetického, ale podle živnostenského zákona, a spadali právě pod dohled inspekce.

V těchto řízeních regulační úřad potvrdil dvě milionové pokuty, a to společnostem Marketing 23, dříve Česká srovnávací (1,5 milionu korun) a Českomoravské energie (1,35 milionu korun).

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

24. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Kotlíkové dotace nahradí novinka: méně peněz, ale na víc kotlů

Od září začne platit několikrát odkládaný zákaz provozu kotlů, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Možnost zažádat o kotlíkové dotace nebo dotace v programu Nová zelená úsporám v... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Banky vylepšují svá sídla. Podívejte se, jak vypadají a co chystají

14. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Banky vylepšují svá sídla. Podívejte se, jak vypadají a co chystají

Zahrady na střechách, vlastní fitness centra, odpočinkové herny, výhledy na celou Prahu. Některé banky se pyšní dokonale vybavenými budovami, které pojmou tisíce zaměstnanců. Jiné najdeme... celý článek

Partners Financial Services