Nový přehled dostupnosti bydlení. Mapa ukazuje, kde je nejhůř

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 5. 9. 2024
Nový přehled dostupnosti bydlení. Mapa ukazuje, kde je nejhůř
Náhled jedné z interaktivních map na webu MMR.
Zdroj: MMR

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes představilo nový web, na němž jsou veřejně dostupná data o dostupnosti bydlení v Česku. Data bude aktualizovat každý čtvrt rok.

Data pocházejí jak z otevřených zdrojů (zejména od Českého statistického úřadu), tak z vlastních průzkumů ministerstva. Dostupnost bydlení ukazují v celkem pěti indikátorech.

„Dva z nich, ty úplně základní, máme v členění dle obcí s rozšířenou působností. Bereme průměrné příjmy v daném území a dáváme je do poměru s průměrnou cenou nemovitosti a průměrným nájmem. Zde jsme založili časovou řadu a budeme sledovat a komentovat vývoj,“ popisuje Štěpán Ripka, vedoucí oddělení analýz a strategie bytové politiky ministerstva. „Další tři indikátory jsme mohli zpětně dopočítat za dvacet let, na webu najdete jejich vývoj,“ dodává.

Zájemci si na webu mohou projít podrobná data o cenách bytů a cenách nájmů v poměru k příjmům v různých regionech. Součástí jsou také údaje o bytové výstavbě, státní podpoře nebo o tom, jak jsou různé domácnosti zatížené výdaji na bydlení.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

„Díky širokému analytickému záběru víme jak o problémech, které v oblasti bydlení máme, ale i o jejich rozsahu nebo územních specificích. Některá data má stát k dispozici vůbec poprvé. Kromě vlastnického bydlení se soustředíme i na bydlení nájemní,“ říká ministr Ivan Bartoš.

Z dat mimo jiné vyplývá, že průměrná česká domácnost potřebuje na koupi bytu o velikosti 60 metrů čtverečních pět svých čistých ročních příjmů. Na pronájem stejného bytu by průměrná domácnost vynaložila 26 % svých čistých příjmů.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

„Díky množství shromážděných dat se můžeme na tuto otázku podívat z různých úhlů a v detailu. Velké rozdíly jsou v ČR mezi regiony. Podle dat ministerstva je nejméně dostupné bydlení v Praze, kde domácnosti potřebují osm svých čistých ročních příjmů na koupi bytu a 34 % svých čistých příjmů na jeho pronájem,“ říká Ripka. Následuje Brno s potřebou více než sedmi ročních čistých příjmů na koupi a 31 % na pronájem.

„Bydlení ve městech je i přes vyšší příjmy hůře finančně dostupné. Nejnižší hodnoty – do tří průměrných čistých ročních příjmů domácnosti v dané lokalitě na koupi bytu a do 20 % na pronájem – jsou zejména v některých oblastech Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje,“ konstatuje Ripka.

Nedostupné bydlení je problém v celé Evropě. Průměrné výdaje na bydlení tvoří v Česku podle výpočtu ministerstva 23 % čistých příjmů domácností, napříč EU je to 20 %.

Ze sousedních států vydávají na bydlení menší část svých příjmů v Polsku, Rakousku a na Slovensku (18 až 19 %). Naopak třeba německé domácnosti na bydlení vynakládají více (25 %). Větší část svých příjmů vydávají na bydlení domácnosti v Nizozemsku, Švédsku, Norsku, Dánsku nebo Lucembursku, kde je to mezi 23 až 28 %. Nejvíc je to v Řecku (35 %).

Za domácnosti nadměrně zatížené výdaji na bydlení považujeme ty, které na bydlení vydávají více než 40 % svých čistých příjmů. Nadměrně zatížených výdaji na bydlení je v Česku podle výpočtu ministerstva 13 % domácností, napříč EU to je devět procent.

Mapy a další podrobná data najdete na webu MMR.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

ČEZ znovu zlevní. Potěšíme 1,7 milionu klientů, hlásí

3. 9. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ znovu zlevní. Potěšíme 1,7 milionu klientů, hlásí

Dodavatel energií ČEZ plánuje od Nového roku snížit ceny elektřiny na dobu neurčitou o zhruba šest procent a plynu o deset procent.

Zaplaťte pokutu, nařizuje falešný ERÚ. Lidem volá automat

2. 9. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zaplaťte pokutu, nařizuje falešný ERÚ. Lidem volá automat

Energetický regulační úřad (ERÚ) varuje domácnosti před telefonáty, v nichž podvodníci vystupují jeho jménem.

Dotace na výměnu kotlů nově. Příjem žádostí začíná

30. 8. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Dotace na výměnu kotlů nově. Příjem žádostí začíná

Kdo má starý kotel, od neděle v něm zatopí jen ilegálně. Na jeho výměnu za čistější zdroj tepla už taky nedostane peníze z kotlíkových dotací. Stát ale výměnu kotlů, a to nejen těch... celý článek

Přes milion a půl nemovitostí nemá pojištění. Domácností ještě víc

29. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Přes milion a půl nemovitostí nemá pojištění. Domácností ještě víc

V Česku zůstává nepojištěných 1,6 milionu nemovitostí a 1,7 milionu domácností. Z pojištěných nemovitostí je pak 70 procent podpojištěno. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy České... celý článek

Ceny bytů, domů i pozemků dál rostou, ukazují nová čísla

19. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ceny bytů, domů i pozemků dál rostou, ukazují nová čísla

Zdražování nemovitostí nabírá na rychlosti. Ukazuje to ČSOB Index bydlení, který vychází z reálných odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili... celý článek

Partners Financial Services