Na Zanzibar už nestačí cestovní pojištění z Česka

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 14. 8. 2024
Na Zanzibar už nestačí cestovní pojištění z Česka

Zdroj: Andy Soloman / Shutterstock.com

Při cestách na ostrov Zanzibar bude od září povinné uzavřít po příletu speciální místní cestovní pojištění, rozhodla tamní vláda. Dosud přitom českým turistům stačilo cestovní pojištění sjednané u některé z pojišťoven v Česku.

Nově bude nutné sjednat pojištění u Zanzibar Insurance Corporation (ZIC), která má mezi lokálními pojišťovnami monopol na poskytování této služby.

„Pojištění bude nutné sjednat hned při příchodu na ostrov,“ zdůrazňuje Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny Uniqa, která na novou povinnost upozornila. ZIC slibuje, že brzy zprovozní i online formu sjednání pojištění.

„Krytí bude platné až na 92 dnů s možností vícenásobné návštěvy teritoria. Když dorazí turista na Zanzibar, může při transferu využít pojištění potom i v Tanzanii na pevnině. Cena byla stanovena na 44 amerických dolarů za osobu. Zvýhodněná rodinná forma se nechystá,“ upřesňuje Svobodová.

Tamní cestovní pojištění bude mít podobné součásti jako to české – tedy krytí léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel i pojištění odpovědnosti. Patří k němu i asistenční služba. Ta bude dostupná v režimu 24/7 na bezplatných telefonních linkách.

„Zástupci ZIC slibují, že vyřízení nákladů při ošetření, nákupu léků nebo při léčebné péči bude řešeno přímo se zdravotními zařízeními, pokud půjde skutečně o neodkladnou péči při akutních potížích,“ říká Svobodová.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Podle partnerské asistenční služby Uniqa je sice medicínská úroveň na ostrově Zanzibar a v Tanzanii regionálně na dobré úrovni, s evropskými standardy však srovnatelná není. V současné době požadují zdravotní zařízení často po pacientech úhradu na místě v hotovosti, což by se s novým krytím od lokální ZIC mělo změnit, věří Uniqa.

„Nicméně v konkrétních položkách krytí jsou odchylky, a také pojistné částky se jeví ve srovnání s naším standardem podstatně nižší. Například krytí léčebných nákladů nabízí ZIC do výše 50 tisíc amerických dolarů, zatímco balíky cestovního pojištění Uniqa začínají na minimálním limitu 200 tisíc eur a lze je sjednat až na limit milion eur,“ podotýká mluvčí Uniqa v Česku.

„Zatím nejistá je repatriace nemocného nebo zraněného leteckým speciálem nebo na stretcher lehátku. Dále se předpokládá, že pokud se něco klientovi stane po cestě na dovolenou, lokální pojištění potřebnou pomoc hradit nebude, protože se bude zřejmě vztahovat jen na území Zanzibaru a Tanzanie,“ upozorňuje Eva Trajboldová, manažerka vývoje produktů pojištění osob Uniqa. Praxe se bude teprve zpřesňovat po zavedení opatření.

„Z našich dosavadních zkušeností s pojistnými událostmi v tomto regionu vyplývá, že deklarované limity plnění nemusí v případě závažnějších událostí stačit na pokrytí všech nákladů. Nejsme ani schopni posoudit dostupnost a rychlost místní asistenční služby. Vše budeme pečlivě monitorovat a vyhodnocovat, nicméně českým turistům i tak lze doporučit, aby se na cestu pojistili před odjezdem i v Česku, a v případě potíží se poradili i s naší asistencí,“ dodává Trajboldová.

Také připojištění stornopoplatků nebo náhrady dovolené je možné pouze ve spojení s cestovním pojištěním v Česku.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

30. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

Spory mezi spotřebiteli a pojišťovnami řeší už pět let právníci v kanceláři ombudsmanky Aleny Mackové. V rozhovoru říká, co nejčastěji lidem vadí, jaké problémy řeší, jaké šance na... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Jak se pojistit do zahraničí: dvacka na den versus léčba za miliony

30. 5. 2024 | Lucie Weissová | 1 komentář

Jak se pojistit do zahraničí: dvacka na den versus léčba za miliony

Letní cesty za dobrodružstvím se blíží. Většina lidí je přežije bez větší úhony, jenže spolehnout se na to nedá. Jak správně nastavit cestovní pojištění, radí Jana Konvalinová z Kooperativy. celý článek

Partners Financial Services