Daň z nabytí nemovitosti má skončit. Odpočet hypotéky také

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 3. 2020 | 30 komentářů

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne vládě zrušení daně z nabytí nemovitosti. Kupujícím tak zůstane víc peněz. Současně ale chce zrušit i daňový odpočet úroků z hypotéky. Řekla to v dnešním pořadu Partie televize Prima.

„Mám v úmyslu jednu daňovou změnu, která by mohla trochu pomoci lidem s pořizováním bydlení. Možná by teď mohly trochu klesnout ceny bytů a je tak ideální doba rozpohybovat trh s nemovitostmi,“ uvedla Schillerová.

Čtyřprocentní daň z nabytí nemovitých věcí platí kupující (do října 2016 ji platil prodávající, kupující byl ručitelem). Opozice, zejména ODS, ji už několikrát chtěla zrušit; mimo jiné ji považuje za nemravné zdanění už jednou zdaněných peněz. Současná vládní koalice ANO a ČSSD to však opakovaně odmítala – naposledy loni.

Schillerová teď navrhne zrušení daně přesto, že tím stát přijde o 13 až 14 miliard korun ročně. Změnu chce zavést co nejdříve. „Po dokončení legislativního procesu tak bude zákon účinný zpětně, a to k předem stanovenému datu. Toto datum bude oznámeno pravděpodobně v pondělí 30. března,“ dodává mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Výpadek chce Schillerová aspoň částečně kompenzovat tím, že u nově koupených bytů či domů zruší možnost odečítat si od základu daně zaplacené úroky u hypoték. U dříve pořízených nemovitostí, z nichž se ještě daň z nabytí (dříve daň z převodu) platila, by daňová úleva zůstala.

Schillerová na Primě zmínila modelový příklad pořízení nemovitosti v ceně pět milionů korun, financované prostřednictvím čtyřmilionové hypotéky. Daň z nabytí nemovitostí je v současnosti 200 tisíc korun, zatímco na daních lze pak během třiceti let postupně ušetřit kolem 187 tisíc korun (při úroku 2,27 %). „A my říkáme: pojďme to vyřešit tak, ať má těch 200 tisíc hned,“ řekla. Dodejme, že pokud by úroky u hypoték během dlouhého splácení výrazněji stouply, budou i odpočty vyšší.

Ministryně chce vládě navrhnout i půlroční plošný odklad splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů. Současně by se měl snížit případný úrok (po dobu přerušení splácení) na symbolickou výši. Spolu s ministerstvem spravedlnosti chystá i rychlou novelu insolvenčního zákona, která by mimo jiné zmírnila sankce při případném nesplácení.

Schillerová se teď snaží vytvořit dojem, že zrušení daně z nabytí i konec daňové výjimky stejně chystala. „Naším návrhem odstraníme ne jednu, ale rovnou dvě nesystémové daňové výjimky, se kterými jsme se zavázali bojovat. Se samotnou daní zrušíme i povinnost podávat formuláře k dani z nabytí. S odpadnutím protivného papírování snížíme počty úředníků. Jde o pragmatické řešení, na kterém vydělá každý," říká.

V „koncepčním" a dlouho připravovaném daňovém balíčku, který ministerstvo dokončilo v první polovině března ještě před epidemií koronaviru, přitom s těmito kroky nepočítalo. Navrhuje v něm jenom zpřísnění daně z prodeje investičních bytů.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1527
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2020 7:14, Kupující

A když nyní kupuji nemovitost a vklad do katastru mi doběhne 8.dubna, týkalo by se mě případně zrušení této daně?
Co bude rozhodující datum? Kupní smlouva nebo den kdy nabydu nemovitost čili datum 8.dubna v katastru? Ha, to je oříšek. Rozlouskne mi ho někdo?

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2020 16:06, David Krátký

Třeba se i dočkáme a těch pár stovek ročně ušetříte

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

15. 9. 2020 | Petr Kučera | 6 komentářů

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

Úroky z úvěrů na bydlení se budou odečítat dál, jejich maximální výše však klesne na polovinu. Zpřísní i pravidla při prodeji „investičních“ bytů.

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

12. 8. 2020 | Petr Kučera

Zrušení daně z nabytí nemovitostí se vrací k poslancům

Zrušení daně z nabytí nemovitostí dál čeká na definitivní potvrzení. Jednoznačně ho dnes sice podpořili i senátoři, zákon ale ještě vrátili poslancům kvůli opravě legislativních chyb. celý článek

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

7. 8. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Přiznání k nabytí nemovitosti má čas. Zrušení daně se blíží

Do kdy je letos nutné podat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí? Nebo už ji definitivně zrušili? Jak to bude s odpočty úroků hypoték? Máme odpovědi na čím dál častější čtenářské... celý článek

Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

10. 7. 2020 | Jiří Hovorka

Lidé s novými byty v rodinných domech mají šanci na vrácení daně

Lidé, kteří v minulosti koupili nový byt v rodinném domě a zaplatili daň z nabytí, mají nyní šanci na její vrácení. Upozornila na to Kancelář veřejného ochránce práv s odkazem na aktuální... celý článek

Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

8. 7. 2020 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 8 komentářů

Daň z nabytí skončí. Odpočty úroků ale poslanci zachovali

Překvapení ve sněmovně: poslanci změnili vládní návrh na zrušení daně z nabytí. Úroky z úvěrů na bydlení se dál budou odečítat od daní, i když jejich maximální výše klesne.

Partners Financial Services