Ministerstvo financí může při svém plánu na změnu systému podpory závodního stravování počítat s podporou firem. Podle bleskového šetření Hospodářské komory sedm z deseti firem souhlasí se zavedením stravenkového paušálu, tedy alternativy, podle níž by zaměstnancům místo papírových stravenek byly vypláceny rovnou peníze.
Slibují si od toho hlavně snížení administrativy, která je s papírovými stravenkami dnes spojená, ale i to, že nebudou muset stravenkovým společnostem platit provize ze stravenek nebo čekat na jejich proplacení. Podle ministryně financí Aleny Schillerové běžně provize pro stravenkové firmy dělají pět až sedm procent.
Stravenkový paušál ale nemá u zaměstnavatelů zcela bezvýhradní podporu. Čtvrtina respondentů považuje za reálné riziko, že zaměstnanci nový peněžní benefit nepoužijí na nákup teplého oběda nebo potravin. Takové obavy zaznívají především od velkých firem. Stávající systém je také zneužíván, ale je limitován alespoň určitou účelovostí poukazů.
Obavu mají firmy z toho, aby možnost vyplácet hotovost nebyla vykoupena větší administrativní zátěží pro zaměstnavatele, třeba že by firmy musely prokazovat jejich účelové čerpání na stravování. Některé firmy se také obávají, aby peníze nebyly přístupné exekucím, čímž by zaměstnanci fakticky přišli o peníze.
„Výsledky tohoto šetření mezi firmami nasvědčují tomu, že návrh ministryně financí je legitimním pokusem o reformu stravenkového benefitu,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Nezbytné ale podle něj bude, nejen aby ministerstvo financí rozptýlilo zmíněné obavy firem.
Boj o stravenky:
Změny v systému si naopak nepřejí například odbory. „Systém poukázek, vnesl do stravování novou kulturu a životní styl, možnost výběru zdravých jídel. Stravenka je jakousi pozvánkou, pobídkou na oběd. Bude-li nahrazena hotovostí, kterou mohou zaměstnanci dostávat ke mzdě, vytratí se účelovost a u mnohých i ona motivace jít na dobrý oběd. Neúčelový paušál nemá v daňovém systému žádnou logiku. Všude na světě je běžné, že firmy dávají zaměstnancům buď mzdu nebo benefity, ale nikoli nezdaněné peníze,“ říká Jana Kašparová, mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů.
Hospodářská komora zastřešuje zaměstnavatele, ale i příjemce stravenek, tedy restaurace, hotely a obchodní řetězce prostřednictvím Asociace hotelů a restaurací, Asociace tradičního obchodu nebo Svazu obchodu a cestovního ruchu. Zároveň sdružuje i samotné stravenkové společnosti. Do ankety se mezi 9. a 13. srpnem zapojilo 809 mikrofirem, malých a středních podniků i pro ekonomiku strategicky důležitých velkých společností, a to napříč obory i regiony.
Hospodářská komora se dotazovala zaměstnavatelů, kteří stravenky dnes poskytují, ale i těch, kteří zajišťují stravování svých zaměstnanců jiným způsobem, třeba závodními jídelnami nebo dovážkami. Firmy, které stravenky svým zaměstnancům neposkytují, by raději papírové stravenky zrušily úplně.
Sdílejte článek, než ho smažem