Kterou daň jste zvolili jako nejméně oblíbenou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 9. 6. 2008
Kterou daň jste zvolili jako nejméně oblíbenou
Minulý týden jste mohli hlasovat v anketě o nejméně oblíbenou českou daň. Mohli jste vybrat jen jednu, kterou byste ihned zrušili. Konečný výsledek je poměrně těsný. O prvenství si to rozdaly dvě majetkové daně a jeden odvod ze mzdy.

Nejméně oblíbená česká daň

DaňPodíl hlasů
Daň dědická 19,79 %
Daň z nemovitosti 15,30 %
Pojistné na sociální zabezpečení 10,55 %
Daň z příjmu fyzických osob 9,76 %
Ekologická daň 9,76 %
Daň z přidané hodnoty 9,50 %
Daň darovací 9,23 %
Daň z převodu nemovitosti 8,97 %
Spotřební daně 5,80 %
Daň silniční 1,06 %
Daň z příjmu právnických osob 0,26 %

Nejméně oblíbenou českou daníje podle čtenářů serveru Peníze.cz daň dědická. Okamžitě by ji zrušilo skoro dvacet procent ze 379 uživatelů, kteří dali některé z daní hlas do nedělního odpoledne. Těsně druhým adeptem na okamžité zrušení je daň z nemovitosti. Pro ní hlasovalo přes patnáct procent účastníků ankety. Třetí nejméně oblíbenou daní je odvod pojistného na sociální pojištění. To by okamžitě zrušilo přes deset procent čtenářů.

Zatímco zrušení prvních dvou daní by především ve státním rozpočtu příliš velkou díru neudělalo, zrušením sociálního pojištění by se stát dostal do velkých problémů. Přišel by totiž o více než třetinu příjmů, z nichž se platí především důchody.

Pod anketou se rovněž rozpoutala poměrně bouřlivá diskuse nejen o tom, které daně a proč by měly být zrušeny. Uživatel HonzaH napsal: „Označil jsem daň z převodu nemovitostí, protože ta je naprosto absurdní. Slouží jen k vybrání peněz a nemá spravedlivý rys. Jako další bych zrušil daně z příjmů fyzických i právnických osob, protože jsou nemravné z toho důvodu, že chtějí trestat za úspěch.“

Objevily se i opačné názory. Daně z příjmu by měly zůstat, tvrdil uživatel comment. „Zrušit veškeré daně z majetku a zavést daně z příjmu (coz vlastně není nijak zvlášť potřeba zavádět, protože tak to - až na tu daň z nemovitosti (proti které jsem hlasoval já) - už je). Důvodem je to, že váš princip nutí člověka, který vlastní nějaký majetek, aby vydělával jen proto, aby si ho udržel,“ dodal comment.

Argumentace proti dani z nemovitostí byla poměrně jednoduchá, jak ukázal uživatel Befipo: „Pokud si za své již zdaněné peníze koupím pozemek, za další zdaněné peníze postavím dům, mám platit další daň?“ Odpovědi na tuto řečnickou otázku se mu dostalo opět od uživatele HonzaH: „Co se týče daně z pozemků, není to daň za to, že jste si něco koupil, ale za to, že prosté vlastnictví přírodních zdrojů je nemravné a daň se snaží napravit tu křivdu, že si osobujete výhradní právo na užívání kusu přírody.“

Děkujeme všem čtenářům za účast v anketě i za připojené zajímavé diskusní příspěvky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Daňové úlevy na pomoc Ukrajině se prodlouží

18. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Daňové úlevy na pomoc Ukrajině se prodlouží

Ministerstvo financí potvrdilo, že chce prodloužit daňové úlevy na pomoc Ukrajině až do roku 2026, a to ve stejném rozsahu jako za rok 2022 a 2023.

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

10. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

VZP varuje před novým podvodem, využívá WhatsApp

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před novým trikem online podvodníků. Tentokrát jde o zprávy, které rozesílají na aplikaci WhatsApp spolu s odkazem na fiktivní web, kde se... celý článek

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

26. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května. Pokud její výše v jednom kraji přesáhne 5000 korun, lze ji uhradit ve dvou splátkách – tu druhou do 30. listopadu.

Ještě měsíc práce na stát. Den daňové svobody bude o dva dny dřív

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ještě měsíc práce na stát. Den daňové svobody bude o dva dny dřív

Den daňové svobody letos podle Liberálního institutu připadá na 11. června, o dva kalendářní dny dříve než loni. Do té doby, tedy 162 dní, pracují lidé v Česku pouze pro stát.

Partners Financial Services